İdrarla telefon şarj eden sistem

Yeni geliştirilen bir sistem sayesinde idrardan elektrik üretiliyor. Bu sayede hem telefonlar hem de diğer küçük ev aletlerinin bataryaları doldurulabiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.11.2021 09:20 GÜNCELLEME 03.11.2021 09:20 TEKNOLOJİ
İdrarla telefon şarj eden sistem
İdrarla telefon şarj eden sistem

Birleşik Krallık merkezli Bristol Robotik Laboratuvarı’nda çalışan araştırmacılar, yenilenebilir enerji kavramını yeni bir boyuta ulaştırdı. İnsan atıklarını elektriğe dönüştürebilen bir temiz enerji yakıt hücresi geliştiren araştırma ekibi projeye “Pee Power” (İdrar Gücü) adını veriyor.

Akıllı telefon şarj etmek amacıyla kullanılabilen sistemin günün birinde evlerin elektrik ihtiyacını gidermesi de hedefleniyor.

PİSUARDAN 300 SAATLİK ENERJİ ÜRETİLDİ

Pee Power projesi iki yıl önce İngiltere’de gerçekleştirilen Glastonbury festivalinde gösterildi. Festival kapsamında, belirlenen pisuara 5 gün boyunca çişini yapan insanların toplam idrarından 300 W/h elektrik üretildi. Bristol Robotik Laboratuvarında görev yapan Dr. Loannis Leropoulos konuyla ilgili açıklamasında şunları aktardı:

Beş gün boyunca pisuara gelen insanların idrarı, 300 Watt/saat elektrik üretmemizi sağladı. Bir başka deyişle; tek Watt’lık ampulü 300 saat, 10 ampulü ise 30 saat çalıştırma imkânımız oldu.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Mikrobiyal yakıt hücreleri adı verilen, pil benzeri blok sistemiyle çalışan projede, blokların mikrop isimli küçük canlılardan oluşan kolonilerle doldurulması sağlanıyor. Bu mikroplar, idrardaki maddeleri kimyasal parçalara ayırıyor ve çoğalıyor, bu sayede küçük miktarlarda elektrik üretebiliyorlar.

BİR EVİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Sistemin telefon şarj etme dışında, bir evin tamamının elektrik ihtiyacına yetecek şekilde enerji üretimini sağlaması hedefleniyor. Paylaşılan bilgilere göre, bir insan günde ortalama 2-2.5 litre arasında sıvı dışkı üretiyor. Bu da aile üyelerinin toplamı düşünüldüğünde bol miktarda enerji kaynağı anlamına geliyor. Dr. Loannis Leropoulos analizini şöyle paylaştı:

Örnek vermek gerekirse, beş kişinin yaşadığı bir evde 10 ila 12 litre idrar üretilecek demektir. Bu, ölçekli bir mikrobiyal yakıt hücresi sisteminin sürekli olarak elektrik sağlaması için yeterli olacaktır.

KAYNAK : shiftdelete, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR