Türkiye ve Pakistan ortak Uzay Limanı kuruyor

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin Pakistan ile Uzay Limanı projesi başlatacağını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2021 10:20 GÜNCELLEME 05.11.2021 10:20 TEKNOLOJİ
Türkiye ve Pakistan ortak Uzay Limanı kuruyor
Türkiye ve Pakistan ortak Uzay Limanı kuruyor

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde (SDE) konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 2 yıl önce kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın görevleri, çalışmaları, misyon ve hedeflerini paylaştı, önemli açıklamalarda bulundu.

UZAY YARIŞI İÇİN YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR

“Milli Uzay Programı”ile ilgili konuşan Başkan Yıldırım, Türkiye’nin sonradan dahil olduğu uzay çalışmaları alanı için en önemli eksikliğin insan gücü olduğundan bahsetti. “Uzay alanında yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var” diyen Yıldırım, bunun için üniversitelerle çalışmalar yaptıklarını söyledi.

ABD’nin uzay alanında çalışan 270 bin uzmanının olduğunu söyleyen Yıldırım, bu sayının Türkiye’de ise “bin”i bulmadığının altını çizdi.

PAKİSTAN İLE "UZAY LİMANI" PROJESİ

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzay çalışmaları hakkında bilgi verirken “uzay limanı” projesine dikkat çekti. Uzay limanının dünyadaki karşılığının havalimanları olduğunu ve İngilizce adınının “spaceport” olduğu bilgisini paylaşan Yıldırım, uzay limanı kurulması için Türkiye’nin coğrafi şartlarının müsait olmadığını ancak Pakistan’ın Türkiye ile uzay limanı projesini gerçekleştirmek için çok istekli olduğunu belirtti. Pakistan ile Türkiye’nin uzay limanı projesi ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.

BEŞİNCİ UYDUMUZ YIL SONUNDA UZAYDA

“Şu an Türkiye’nin 4 uydusu var.  Beşinci uydumuzu yılsonunda göndereceğiz, “TÜRKSAT 5B” sene sonunda fırlatılacak. Uzayda birçok uydu var; istihbarat için, iklim için, yeraltını gözetleyen uydular, çok sayıda uydu var. Sadece haberleşme için Starlink, 12 bin uydu göndermeyi hedefliyor. Artık yakın bir zamanda yakın yörüngede on binlerce uydu bulunacak ve bunlar her şeyi gözetleyebilecek. Uzay istasyonu dünyanın sadece 400 km üzerinde dönüyor. Şu anda bir futbol sahası büyüklüğünü aştı. Orada insanlar da astronotlar da var 5’er 6’şar kişilik ekipler görev yapıyor. Orası uluslararası bir misyon. Uzay istasyonunun ekonomik ömrü doldu, çünkü 25 senelik bir ömrü var. Onu iptal edip ya da bir uzay oteline çevirip 7 ayrı istasyon kurulması gündemde.”

UZAY HUKUKU OLUŞTURULACAK

“Uzayda çok geniş bir sahada gittikçe genişleyen bir yelpazede çalışmalar sürüyor” diyen Başkan Serdar Hüseyin Yıldırım, özellikle “uzay hukuku” alanına ilişkin konuştu:

“Uzayda bulunan on binlerce uydunun trafiği vs. önemli. Gelecekte bu trafiğin sağlanmasında sorunlar çıkabilir ve bu sorunların çözümü için uzay hukukuna ihtiyaç olabilir… NATO uzayı da artık harekat alanı olarak deklare etti. Gelecek için bazı çalışmalar yapılıyor. Uzayda olabilecek her türlü sorunun çözümü için uzay hukukunun oluşturulması önemli.”

ASTRONOT SEÇİMİ 2022'DE

“Uluslararası işbirliği ile bu astronot misyonumuzu gerçekleştireceğiz. ABD’den SpaceX ya da Rusya’dan Soyuz ile çalışacağız, bunun için pazarlıklar sürüyor. Bu sene içinde bitireceğiz inşallah. Astronot eğitimi 7 ayda tamamlanıyor, anlaşacağımız şirket bize kriterleri verecek, bizler de 2022’de astronot seçimimizi yapacağız. 1 değil 2 astronot seçeceğiz. Eğitimlerini alacaklar. Bir hastalık vs durumunda yedekli olarak gitmek istedik. Daha başarılı olan adayımız uzaya gönderilecek. Astronotumuz en az bir hafta uzayda kalabilecek. Biz uzaya gitmişken orada bilimsel deneyler araştırmalar da yapmak istiyoruz. Bu yüzden gidecek astronot adayı bir bilim insanı olacaktır. Tabii fiziki şartları uygun olan biri olmalı. 2022 sonuna kadar bunlar tamamlanacak.”

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    iki islam ülkesinden çok güzel bir ortak adım. dünyada üçüncü bir güç dengesinin doğuşunun ayak sesleri inş. Allah hayırlı etsin.
    Cevapla
  • AyYıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    2000 yılı sonrası Emeklilere de iyileştirme istiyoruz.Biz ölmeye başladık REİS
    Cevapla
  • meaşallah 2 yıl önce Şikayet Et
    Cak cek mış muş hadi maşallah inşallah
    Cevapla
  • Turasali 2 yıl önce Şikayet Et
    O eskidendi yapacağız dediklerinin %10 unu yapar %90 ı kalırdı ve yapılması gereken zamanın 2 -3 katı zamanda ve 2-3 katı maliyette yapılırdı. Şimdi o kadar engellemelere içerdeki hainlere dışardaki düşmanlara rağmen söylenenlerin %90 ı yapılıyor ve çoğunlukla zamanında hizmete giriyor. Araştırın ona göre yorum yapın. Allah feraset versin.
    Cevapla
  • drk 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun. Allah muvaffak etsin tamamına erdirsin. Devletine milletine saygısı güveni olan bir hükümet başarabilir ancak böyle bir projeyi. Ak partiye teşekkür ediyoruz. Devlet Bahçeli liderliğinde MHP cumhur ittifakında yer alarak ne kadar vizyoner ve gerçek bir Türk milliyetçisi olduğunu gösterdi. Mhplilere çok teşekkür ediyorum devletin milletin hizmetinde oldukları için, hizmet edenlerin yanında durdukları için. Biz zaten ya merkez sağa ya da mhpye oy veririz hep. Demekki her oyumuz isabetli olmuş.
    Cevapla
  • ÖZCAN 58 2 yıl önce Şikayet Et
    şaka yapıyorsunuz herhalde, dediğiniz gökdelen inşaatı değil farkındasınız değilmi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR