Google’dan Türkiye’nin ilk kadın kimyageri için Doodle

İlk Türk kadın kimyager Remziye Hisar için Google tarafından özel bir doodle tasarımı paylaşıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2021 11:20 GÜNCELLEME 13.12.2021 11:20 TEKNOLOJİ
Google’dan Türkiye’nin ilk kadın kimyageri için Doodle
Google’dan Türkiye’nin ilk kadın kimyageri için Doodle

Google arama motoru, özel günlerde ya da sıradan günleri bir miktar özel kılabilmek adına, bazı doodle‘lar tasarlıyor. Kimi zaman milli ya da dini bayramları kutlamak, kimi zaman da saygıdeğer insanları anmak ve hak ettiği değeri göstermek için bu yöntemi kullanan arama motoru, bugün bir Türk kimyageri seçti.

Daha önce bilinen Türk sanatçı ve bilim insanlarına da doodle’larında yer veren şirket, bugüne özel bir tasarım hazırladı. Birçok kişinin tanımadığı Remziye Hisar, bugün Google’ın doodle’larını süsledi.

Remziye Hisar kimdir?

Remziye Hisar, Türkiye Cumhuriyeti‘nin ilk kadın kimyageri olmakla beraber, Fransız Sorbonne Üniversitesi‘nden mezun ilk Türk kadınıdır. 1902 yılında Üsküp‘te doğdu. Sonrasında 3 senelik Üstanbul Nazperver Kalfa Mekteb-i İptidaisi‘ni 1 senede bitirdi.

Dar’ül Muallimat‘ın Fen derslerinin zayıf olduğunu düşündü ve ardından Dar’ülfünun kimya bölümüne girip buradan mezun oldu. Bakü‘de bir erkek okulunda çok zor koşullara rağmen öğretmenlik yaptı. Bu dönemde eşi Reşit Süreyya Gürsey ile tanıştı ve onunla beraber İstanbul’a döndü. Adana’ya tayin olduktan bir süre sonra eşi ile birlikte Paris’e giderek Sorbonne‘da kimya öğrenimi görmeye başladı.

Sorbonne’da Langevin ve Madam Curie gibi saygıdeğer hocalardan ders aldı. Biyokimya sertifikası alan Hisar, doktorasının başlayacağı dönemde bursu kesildiği için Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı ve öğretmenliğe devam etti. 1930 yılında çok zorlu çabalarla tekrar Paris’e gitti ve yarım kalan doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi ve İTÜ‘de kimya doçentliği yaptı. Bunların hepsinin ardından 1959 yılında profesör oldu.

Remziye Hisar aynı zamanda dünyaca ünlü fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti‘nin tek Türk üyesi olan psikiyatr Deha Gürsey‘in de annesidir. 13 Haziran 1992 yılında, oğluyla aynı yıl içinde vefat etti. Ömrünü tamamladığında dördü çeviri olan toplamda 5 kitabı yayımlanmıştı. Ayrıca kimya dalındaki buluşlarını içeren 16 bildirisi Fransa’da yayınlandı.

 

KAYNAK : shiftdelete, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR