Çin'in uzay aracı Ay'da su buldu!

Ay'daki su, gelecekte Mars'a ve uzayın derinliklerine yapılacak görevlerin anahtarı olabilir. Ay'daki oksijen miktarının, 8 milyar insanı 100 bin yıl boyunca hayatta tutabileceği düşünülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2022 12:53 GÜNCELLEME 10.01.2022 12:55 TEKNOLOJİ
Çin'in uzay aracı Ay'da su buldu!
Çin'in uzay aracı Ay'da su buldu!

Çin'in 2020'de Ay'a inen uzay aracı Chang'e-5'in yüzeyin altında su tespit ettiği açıklandı.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan bulgular, regolit adı verilen Ay toprağının 1 milyonda 20 oranında su içerdiğini gösteriyor.

Panoramik bir kamera, mineralojik spektrometre ve yüzeye nüfuz eden bir radar sistemini kullanan uzay aracından gelen veriler, Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nin liderlik ettiği uluslararası bir araştırma ekibi tarafından incelendi.

Akademinin Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü'nden Lin Yangting ve Lin Honglei liderliğindekie ekip, Chang'e-5 tarafından Ay yüzeyinde toplanan verilerdeki su sinyallerini ve bunların yansımalarını inceledi.

Çin uzay aracı Chang'e-5

Araştırmacılar Ay'daki suyun "büyük ölçüde Güneş rüzgarlarına atfedildiğini" söyledi. Güneş'in üst atmosferinden yayılan plazma dalgasına Güneş rüzgarı adı veriliyor. Bu rüzgarlar, büyük ölçüde Güneş'in yaydığı hidrojen iyonlarından oluşuyor. Bu da rüzgarların çarptığı kayalık cisimlerdeki oksijenle birleşerek su oluşturabileceği anlamına geliyor.

Yeni keşfin ardındaki araştırma ekibi de Güneş rüzgarının hidrojen atomlarını yavaş yavaş Ay'a doğru sürüklediğini düşünüyor.

KEŞİF BİR İLKE İŞARET EDİYOR

Daha önce Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) da Ay'da su olduğuna dair birçok kez kanıt elde etmişti. Ancak bu tür keşifler genellikle teleskoplar veya Ay yüzeyinde bizzat bulunmayan uzay araçlarının uzaktan gözlemleriyle mümkün olmuştu.

Yani daha önce Ay yüzeyinde ölçüm yapılmamıştı. Change'e-5 uzay aracının yerinde yaptığı ölçümlerse bu boşluğu doldurdu.

Ay yüzeyi

Araştırmacı Lin Honglei, "Ay'da bir 'saha gezisine' çıkmak gibiydi. Su belirteçlerini yakın mesafeden ve Ay yüzeyinde yüksek çözünürlükte tespit etmek için ilk fırsattı" diye konuştu.

Chang'e-5 uzay aracı 1 Aralık 2020'de Ay'a inmişti. Ay'da yaklaşık 2 kilogram numune toplayan uzay aracı, 17 Aralık'ta Dünya'ya dönmüş ve Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne inmişti.

Bu, Sovyetler Birliği'nin 1976'daki Luna 24 görevinden beri Ay numunelerinin Dünya'ya ulaştırıldığı ilk görev olmuştu.

Çinliler Ay'ın karanlık yüzüne indi

AY'DAKİ SU NE İŞE YARAYACAK?

Bilim insanları gelecekte Ay'a gidecek insanların ve uzay araçlarının regolitteki suyu çıkaracağını ve bundan yararlanacağını düşünüyor.

Örneğin NASA, 2023'te Ay'ın güney kutbundaki Nobile Krateri adı verilen bir bölgeye buz aramakla görevli bir uzay aracı indirecek.

Bu görevde tespit edilebilecek buz katmanı, bir gün Mars'a ve uzayın derinliklerine yapılacak görevler için roket yakıtına dönüştürülebilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR