Cep telefonlarındaki "gizli" tehlike: Veri hırsızlığı!

Veri hırsızlığı günümüzün en sık yaşanan vakalardan. Bu hırsızlığa siz de farkında olmadan maruz kalabilirsiniz; . Telefonunuzun şarjı çabuk tükeniyor, bazı uygulamalar kendiliğinden yükleniyor veya rastgele reklamlar açılıyorsa dikkat edin

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2022 21:41 GÜNCELLEME 17.02.2022 08:02 TEKNOLOJİ
Cep telefonlarındaki "gizli" tehlike: Veri hırsızlığı!
Cep telefonlarındaki "gizli" tehlike: Veri hırsızlığı!

Günümüzün en önemli kaynaklarından biri olan veriler, adeta paylaşılamayan bir hazine konumunda. Verilere legal yollardan ulaşan firmaların yanı sıra, bu sektörde illegal yollardan toplayan "veri hırsızları" da yer alıyor. Telefonlar ve akıllı cihazlar bu veri hırsızlığına açılan kapı konumunda olurken, veri hırsızlığı da bu noktada en çok yaşanan olaylardan biri konumunda.

Hemen herkes karşısına çıkan reklamlardan şikayetçi olurken, bazı kişiler ise telefonunun pilinin çabuk bitmesi ve bazı uygulamaların kendiliğinden yüklenmesinden şikayetçi. Bu noktada, söz konusu maddele, yaşayanların veri hırsızlığına maruz kalması maalesef içten bile değil.

AKILLI CİHAZLAR ELE GEÇİRİLEBİLİYOR

Taşınabilir akıllı cihazlar haline gelen cep telefonlarımızı fotoğraf çekmek, e-posta göndermek ve almak, sosyal medya platformlarında iletişim kurmak, cüzdanlar ve bankacılık uygulamaları için kullanıyoruz.

Tüm bu veri zenginliği, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık yapmak isteyenleri cezbediyor. Akıllı telefonunuzun ele geçirilmiş olabileceğine dair birkaç işaret var.

CİHAZLARIN ELE GEÇİRİLDİĞİNE İŞARET OLAN GÖSTERGELER

ESET kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko, bir cihazın güvenliğinin ihlal edildiğinin belirtilerini şöyle sıraladı:

"Pilin normalden daha hızlı tükenmesi. Tarama alışkanlıklarınız değişmemiş olsa da internet veri kullanımınızda ani artışlar yaşamanız. GPS özelliğiniz veya internetinizin kendi başına etkinleştirilebilmesi veya devre dışı bırakılabilmesi. Rastgele reklam açılır pencereleri veya bilinmeyen uygulamaların siz yetkilendirmeden yüklenmesi. İyi çalışan uygulamaların aniden kapanıp açılması veya tamamen başarısız olması, beklenmedik hatalar göstermesi. Telefonun kendiliğinden premium uluslararası numaraları aramaya çalışması. Bunları giden çağrı listenizde görebilirsiniz. Garip çağrılar veya mesajlar almaya başlamanız. Android telefonunuz eğer fidye yazılımı tarafından ele geçirildiyse, cep telefonunuza giriş yapamayabilirsiniz."

VERİLER NASIL KORUNMALI?

Verilerin korunması da, kaybedilmesi kadar kolay bir uygulama. Yazılım araştırmacısı Stefanko bu noktada şu tavsiyelerde bulundu:

"En son sürümler kullanıma sunulduğu anda hem işletim sisteminizi hem de uygulamalarınızı güncelleyin. Verilerinizin bir yedeğini güvenli bir şekilde saklayın.
Uygulamaları indirirken resmi mağazaya bağlı kalın ve her zaman hem uygulamanın hem de geliştiricisinin incelemelerini kontrol ettiğinizden emin olun. Siber suçluların cihazlara sızmak için kullandıkları yaygın taktiklerin farkında olun."

KAYNAK : Takvim
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    o kadar biliyorsanız bir telefon yapın da görelim
    Cevapla
  • hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    taraıcı reklam engelleyiciler devrede ama yinede reklamlar geliyor
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    İos kullanın.
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynı şey ios içinde geçerli. Telefon paketinden çıktığındaki programları güncelleyerek kullanıyorsan sözleşmeyi kabul ederk teslim ettiğin veriler dışında problem olmayabilir. Geçmişte apple tüm kişisel verileri kasa kasa dağıtıldı. Sistemlerimiz güvenli hacklenemez diye açıklama yaparak kendilerine yediremeyince 3 yada 4 kez hacklenerek tekrarlandı. Ünlü ünsüz herkesin uygunsuz fotoğrafları ortalığa saçıldı. Aynı hack olayı samsung yada diğer büyük firmalardan birinde olsaydı ünlüler dava ederlerdi ama apple olunca hiç kimse dava açmadı. örtbas edildi.
    Cevapla
  • iiiiiiiiiii 2 yıl önce Şikayet Et
    ios türkiyede yasaklansın
    Cevapla
  • GÖKTÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    tamaam ios kullanalım yarı parasını sen ver kullanalım olmaz mı ?
    Cevapla
  • Serucan 2 yıl önce Şikayet Et
    düşmanı besleyin diyorsun yani
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    hangisini önerirsiniz 20binlik mi alayım 30 bin lik mi? 4-5 maaşı oraya vereyim de evdekiler de taş yesin....
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR