Yeni araştırma Türkiye'nin internette yer alan haberlere güvenmediğini gösterdi

We Are Social ile Hootsuite tarafından yapılan bir araştırma küresel ölçekte internet kullanımının detaylarını ortaya koyuyor. Yeni verilere göre Türkiye'de internetteki haberlere güven dünya ortalamasının altında kaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2022 09:58 GÜNCELLEME 26.07.2022 09:58 TEKNOLOJİ
Yeni araştırma Türkiye'nin internette yer alan haberlere güvenmediğini gösterdi
Yeni araştırma Türkiye'nin internette yer alan haberlere güvenmediğini gösterdi

We Are Social ve Hootsuite tarafından Temmuz ayına ilişkin internet kullanım ve kullanım şekilleri ile ilgili araştırma sonuçları açıklandı. İki araştırma şirketi internet kullanımı ile ilgili güncel verileri düzenli aralıklarla paylaşarak dünyadaki değişimin daha net görülmesine yardımcı oluyor.

Yeni verilere göre internet kullanımı önceki aylara göre artmaya devam ediyor. İnternet kullanımının artması paralel olarak insanların alışkanlıklarını da değiştiriyor. En büyük değişimin ise insanların haber okuma alışkanlığında olduğu gözlemlendi.

Temmuz 2022 itibarıyla 5,34 milyar kişi akıllı telefon kullanıyor. 5,03 milyar insan ise aktif internet kullanıcı. Aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 4,7 milyar olarak kayıtlara geçti. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusu şu anda 7,98 milyar. Dünya nüfusunun Kasım ayında 8 milyar olması bekleniyor. 

BM: Dünya nüfusu 15 Kasım'da 8 milyara ulaşacakBM: Dünya nüfusu 15 Kasım'da 8 milyara ulaşacak

Açıklanan verilere göre yıllık bazda bakıldığında, akıllı telefon kullanıcılarının oranı yüzde 1,8, internet kullanıcılarının oranı ise yüzde 3,7 artış gösterdi.

İNTERNETE EN ÇOK AKILLI TELEFONLARDAN GİRLİYOR

İnternete en çok erişilen cihazlarda akıllı telefon daha önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini korumaya devam ediyor. Yeni verilere göre internete bağlı olan cihazların yüzde 59,72'si akıllı telefon, yüzde 37,98'i bilgisayar, yüzde 2,27'si tabletlerden oluşuyor. Oyun konsolu ve televizyon gibi diğer ürünlerin internet dünyasındaki yeri ise yalnızca yüzde 0,03.

HABERLER EN ÇOK İNTERNETTEN TAKİP EDİLİYOR

We Are Social ile Hootsuite tarafından yayınlanan veriler tahminleri doğru çıkardı. Dünyadaki insanların yüzde 82'si haberleri internetten takip ediyor. Televizyon üzerinden haber takip etmeye devam edenlerin oranı ise yüzde 61. Bununla birlikte, haberleri sosyal medyadan takip edenlerin oranı yüzde 57 olarak açıklandı. Ancak geleneksel medyanın eskisi kadar popüler olmadığı görülüyor. Zira dünya nüfusunun artık yalnızca yüzde 23'ü, haber okumak için basılı yayın organlarını kullanıyor.

Yapılan araştırmalar, internetten haber bakarken de en çok akıllı telefon kullanıldığını gösterdi. İnternetten haber okuyanların yüzde 72'si akıllı telefon, yüzde 42'si bilgisayar ve yüzde 16'sı ise tablet kullanıyor.

HABERLER EN ÇOK FACEBOOK'TAN TAKİP EDİLİYOR

Haberler en sık yüzde 44 oranla Facebook'ta yapılıyor. Bu platformu yüzde 30'la YouTube, yüzde 22 ile WhatsApp, yüzde 17 ile Instagram, yüzde 13 ile Twitter, yüzde 11 ile Facebook Messenger, yüzde 7 ile de TikTok takip ediyor. 

Telegram, Likedln, Snapchat, Line ve Viber da haber takibi için kullanılan platformlar arasında yer aldı.

TÜRKİYE'DE İNTERNETTEKİ HABERLERE GÜVEN ÇOK AZ

Araştırmada ilginç bir detay da ortaya çıktı. İnsanlar interneti haber takibi için kullanmasına rağmen dünya nüfusunun yalnızca yüzde 42'si internetteki haberlere güveniyor. Başka bir ifadeyle dünya nüfusunun yarısından fazlası internetteki haberlere güvenmiyor. 

İnternetteki haberlere en çok güvenen ülke ise yüzde 69 ile Finlandiya oldu. Türkiye'de ise internetteki habere güvenenlerin oranı yüzde 36 oldu. Dünya ortalamasının da altında kalan Türkiye, bu oran ile internetteki habere güvenen ülkeler arasında 32'inci oldu. 

KAYNAK : Haber7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR