Türkiye, Tesla da dahil olmak üzere 119 şirkete şarj istasyonu lisansı verdi
EPDK, yaptığı açıklama ile birlikte Tesla şirketi de dahil olmak üzere 119 şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verdi. Tesla, internet sitesinde yer alan şarj istasyonu listesine Türkiye'nin bazı şehirlerini de ekledi.
ABONE OLEPDK, Tesla şirketi de dahil olmak üzere 119 şirketin elektrikli araç şarj istasyonları kurabilmeleri için lisans verdi. Yakın zamanda Türkiye pazarına girmenin planlarını yapan Tesla, resmi sitesinde yayınladığı süper sarj istasyonlarının yerlerini gösteren listeye Türkiye'deki bazı şehirleri de ekledi.
ŞARJ AĞI İŞLEMCİ LİSANSI VERİLDİ
Hızla gelişen elektrikli araç teknolojisi, başta ABD olmak üzere birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılıyor. Elektrikli araç üretimi konusunda başarılı bir noktaya sahip olan Tesla şirketinin Türkiye'de sarj istasyonları için lisans alması, önemli bir gelişme olarak görülüyor. Tesla da dahil olmak üzere 119 şirketin şarj ağı işletmeci lisansı alması ilerleyen yıllarda bu alanda atılacak adımların artacağını gösteriyor. EPDK'nin konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada:
"Elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin yapılan düzenlemeler gerek sektör temsilcileri gerekse yurt dışındaki Kurum ve Kuruluşlar tarafından ilgi ve beğeniyle karşılanmıştır. Yatırımcıların bu alana yoğun bir ilgisi gözlenmektedir. Elektrikli araç sahipleri, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi tüzel kişilerin otoparklar, AVM'ler, benzin istasyonları gibi birçok noktada kuracakları şarj istasyonları ile oluşturacakları şarj ağlarından şarj hizmeti alabilecek ve artan akaryakıt fiyatları karşısında daha ekonomik bir seyahat yapabilecektir. EPDK'nın tüm paydaşlarla beraber sektörü ve pazarı geliştirme noktasında çalışmaları devam etmektedir" denildi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISINDA HIZLA ARTIŞ YAŞANIYOR
Yapılan açıklamada elektrikli araç sayısının hızla artış yapıldığına değiniliyor. Ayrıca EPDK tarafından gerçekleşen açıklama şu cümlelerle devam ediyor:
"EPDK tarafından halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitelerine ait soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, fiyat bilgileri ve müsaitlik durumlarının paylaşılacağı "Serbest Erişim Platformu"nda da son aşamaya gelinmiştir. Bahse konu platform çerçevesinde toplanacak bilgi ve veriler bir mobil uygulama üzerinden kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu uygulama ile birlikte elektrikli araç kullanan vatandaşlar dilediği noktaya sorunsuz ve konforlu bir seyahat gerçekleştirecektir. Böylelikle, elektrikli araçların çevresel avantajları dışında, gelişmiş teknolojik özellikleri de dikkate alınarak, araçların özelliklerine de uygun olacak şekilde elektrikli araç kullanıcıları açısından şarj hizmeti fiyatlarının anlık takibinin yapılabilmesi amaçlanmaktadır."