Yapay zeka için müze açtılar! 'İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için üzgünüm'

Yapay zeka gelişmelerine dikkat çekmek için müze açıldı... Müzeye ilk girdiklerinde yapay zeka tarafından oluşturulan cümleyi görenler şaşkınlığını gizleyemedi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2023 16:09 GÜNCELLEME 21.03.2023 17:22 TEKNOLOJİ
Yapay zeka için müze açtılar! 'İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için üzgünüm'
Yapay zeka için müze açtılar! 'İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için üzgünüm'

Yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler her ne kadar insanları heyecanlandırsa da yapay zeka robotları tarafından sergilenen yanlış davranışlar, güven konusunda tedirgin olmalarına neden oluyor.

Günümüzde OpenAI, Microsoft ve Google gibi teknoloji devleri yapay zeka teknolojilerinde önemli adım atmaya başladı bile. Özellikle de OpenAI şirketinin GPT 3 ile hayatımıza dahil ettiği ChatGPT ve Dall-E 2, neredeyse herkesi yapay zekanın sınırları hakkında düşünmeye zorladı.

Geçtiğimiz günlerde resmi olarak duyurulan GPT-4 yapay zeka projesi, metinden video oluşturabilmeyi vaat ediyor. Bu alanda yaşanan tüm bu gelişmelerle birlikte yapay zekaya karşı insanları uyarmaya çalışan kişiler de bulunmakta. Özellikle bazı kişiler yapay zeka uygulamaları geliştirilirken, onlara karşı önlem almayı kolaylaştıracak uygulamaların da geliştirilmesini istiyorlar. 

"İNSANLIĞIN ÇOĞUNU YOK ETTİĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM"

Günümüzde yapay zeka gelişmelerine dikkat çekmek için birçok sosyal medya paylaşımı ve haberle karşılaşıyoruz. Ancak ABD'de bir serginin açılmasıyla birlikte şimdiye kadar bütün yapay zeka farkındalıklarını unutturacak türden bir olay yaşandı. San Francisco'da bulunan The Misalignment Museum'da açılan sergi, yapay zekanın insanlar ve dünyamız üzerindeki tehditleri göstermek için sıra dışı bir yöntem uyguladı.

Yapay zekada büyük sıçrama: GPT-4 resmi olarak tanıtıldı!Yapay zekada büyük sıçrama: GPT-4 resmi olarak tanıtıldı!

Müzede açılan sergi, yapay zeka tarafından insanların tamamen yok edildiği bir dünyaya kapı açmanızı sağlıyor. Duvarlarda ve camlarda yer alan yazılar yapay zeka robotunun insanlığı yok etmesinin ardından farkına vardığı bir takım düşüncelerini yansıtıyor.

Müzeye girenler ilk başta "İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için özür dilerim" yazısıyla karşılaşıyor. Buradan yapay zekanın insanların ve insani davranışların çoğunu yok ettiğini ancak kısa bir süre sonra bundan pişmanlık duyduğu anlaşılıyor.

Müzenin bu sergiyi oluştururken tamamen yapay zeka teknolojisinden yararlanarak oluşturduğu belirtiliyor. Yapay zeka tarafından yeniden oluşturulan ünlü düşünürlerin sohbetleri de serginin bir köşesinde yer aldı. 

YAPAY ZEKA DÜNYADA KAYNAK BIRAKMIYOR

Müzedeki yapay zeka ile ilgili sergide insanların dikkatini çeken en önemli çalışmalardan biri de 15 bin ataştan yapılan bir heykel oldu. Kucaklaşan iki kişiyi andıran heykel üzerinden anlatılan yapay zeka tehdidi, insanların ilgisini çekiyor;

Söz konusu heykel çalışmasına göre, ataş yapmak için yapay zekayı kullanan bir şirket, daha fazla ataş yapmak için farklı yollar arıyor. Bunun sonucunda yapay zeka kullanılarak dünyadaki bütün kaynakları ataş yapmak için feda ediyor. Kararından emin olan fabrika, insanlığın sonunu umursamadan yapay zeka teknolojisiyle çalışmalarına devam ediyor ve insanlık yok olurken dünyanın her yerinde büyük ataş dağları oluşuyor.

1 Mayıs'a kadar açık kalacak olan serginin bulunduğu San Francisco'daki müzenin internet sitesine girdiğinizde;

"İnsan düzeyinde bir yapay zeka geldiğinde olumlu bir gelecek oluşturmak üzere alabileceğimiz önlemleri formüle etmek ve yürürlüğe koymak için ilham vermeyi umuyoruz." notuyla karşılaşıyorsunuz.

Yapay zeka alanında yapılan her gelişmenin insanlara yarar sağlayacağı düşünülse de her konuda ölçüsüz olmanın insanlığa büyük zararlar verebileceği çoğu kez kanıtlanmıştır. Bu nedenle yapay zeka çalışmalarına dikkat çekmek için oluşturulmuş bu müzenin çoğu insanda ilgi ve merak uyandıracağı düşünülüyor.

 

KAYNAK : Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Fırtına herzaman kökü sağlam olmayanı yerinden oynatır... Yapay zekada insanların çürük olanlarını aylıklar,, Sağlam değerleri olan insana yapay zekayı geçtim şeytanda gelse yardımcı olur aynı Süleyman peygamberin bazı işleri cinlere yaptırması gibi...
    Cevapla
  • Defne 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlığı akıllı telefonlarda bozdu insanlar arasında iletişim bozukluğu o yetmezmiş gibi aileler arasında ihanet tohumlarını ekmedi mi .? Hizmet verecek robotlar üretildiği zaman insanların işini kolaylaştıracak fakat insanlığı pasif bir hale getirmeyecek mi ? Yapay zeka kötü amaclarla kullanılırsa zaten insanlari yok edecek gibi
    Cevapla
  • ahndndr0701 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekran ve hoparlörden uzak durunca ne yapabilecek bu yapboz zeka
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR