AB, bozulan ürünlerin tamirini kolaylaştırmaya çalışıyor

AB, bozulan cihazların kullanıcılar tarafından kolay bir şekilde tamirinin gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladı. Söz konusu çalışmada garanti kapsamı dışında kalan cihazlar için de yeni bir tamir hakkının verilmesi düşünülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2023 17:21 GÜNCELLEME 22.03.2023 17:24 TEKNOLOJİ
AB, bozulan ürünlerin tamirini kolaylaştırmaya çalışıyor
AB, bozulan ürünlerin tamirini kolaylaştırmaya çalışıyor

Avrupa Birliği (AB), bozulan televizyon, çamaşır makinesi, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli ürünlerin garanti süreleri dışında da kolay ve makul fiyatlı tamir edilmesini sağlamak için yeni düzenleme hazırladı.

İSRAFIN ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR

AB Komisyonu, tüketicilerin tasarrufu, israfın önlenmesi ve çevre hedeflerinin yakalanması için ürünlerin onarımını teşvik eden yeni kuralları içeren "tamir hakkı" düzenleme teklifini tanıttı.

Buna göre, tüketicilerin televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, akıllı telefon veya tablet gibi bozulan ürünlerini değiştirmesi yerine tamir ettirmesi daha kolay ve daha uygun fiyatlı bir hale gelecek.

GARANTİ KAPSAMI DIŞINDAKİ CİHAZLAR İÇİN YENİ BİR TAMİR HAKKI VERİLECEK

Tüketicilere hem yasal garanti kapsamında hem de bunun dışında yeni bir tamir hakkı verilecek. Yasal garanti kapsamında, onarımın daha ucuz olduğu veya değiştirmeyle aynı maliyette olduğu durumlarda satıcılardan tamir etmesi istenecek.

Tamirin, yasal garantinin ötesinde de kolay ve erişilebilir bir seçenek haline getirilmesi için tüketicilere yeni haklar ve araçlar sunulacak. Bu çerçevede, tüketicilerin garanti dışında da teknik olarak onarılabilen ürünler için üreticilerden tamir talebinde bulunma hakkı olacak. Böylece üreticiler daha sürdürülebilir iş modelleri geliştirecek.

Nokia, telefonları parçalayan firma ile anlaştı!Nokia, telefonları parçalayan firma ile anlaştı!

AVRUPA ONARIM BİLGİ FORMU SİSTEMİ KURULACAK

Tüketicileri, bölgelerindeki tamirciler ve yenilenmiş ürün satıcılarıyla buluşturan sanal bir platform kurulacak. Avrupa Onarım Bilgi Formu sistemi kurulacak. Bu sistemle tüketiciler, herhangi bir tamirciden onarım koşulları ve fiyat konusunda bilgi alabilecek ve çeşitli teklifleri karşılaştırabilecek.

Yüksek kalite taahhüt eden tamircilerin belirlenmesi için onarım hizmetleri için bir Avrupa kalite standardı geliştirilecek. Söz konusu kurallarla daha fazla ürünün yasal garanti kapsamında onarılması, yasal garanti süresi dolduğunda da teknik olarak tamir edilebilir olan ürünlerin onarılması sağlanacak.

Teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.

KAYNAK : AA, Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi de benzeri sey pc icin niye yok her zaman yeni sistem deyip insaanlara zorla pc alin demek ne adam gibi butun pc uyumlu program yap insanlar durmadan pc almasin yada beyaz esya kaliteli oldun gunceleme ver cep de pc sayisiz sey var dunya adim atmasi gereken butun mallara en az 5 yil garanti olacak on yil garanti veren mallarin vergisi al olacak az daha sert tekbir alin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR