Yapay zeka zincirini kırdı... Microsoft'tan insanlığı kaygılandıracak hamle!

Hayatımıza hızlı bir giriş yapan yapay zeka teknolojileri kısa bir süre içerisinde olumsuz amaçlar için kullanılmaya başlandı. Yapay zeka tehlikelerini artıran bir hamle de bu çalışmalara milyar dolar harcayan Microsoft'tan geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2023 12:46 GÜNCELLEME 26.03.2023 15:26 TEKNOLOJİ
Yapay zeka zincirini kırdı... Microsoft'tan insanlığı kaygılandıracak hamle!
Yapay zeka zincirini kırdı... Microsoft'tan insanlığı kaygılandıracak hamle!

Yapay zeka teknolojisinin eğitim, günlük hayat, güvenlik ve hukuk alanında kullanılmaya başlanması, insanlara yapay zeka teknolojisinin sınırlarını düşündürüyor. Şirketlerin yapay zeka alanında gerçekleştirdikleri çalışmaları halka açık sunmaları, insanların kısa bir süre içerisinde yapay zeka teknolojisiyle etkileşime girebilme olanağını sağladı.

GPT-3 yapay zeka modeli ile oluşturulan uygulamalar ilk sunuldukları andan itibaren büyük ilgi uyandırdı. Özellikle de yapay zeka destekli sohbet robotu olan ChatGPT, insanlar üzerinde büyük bir etki oluşturmuştu. Ayrıca OpenAI tarafından geliştirilen Dall-E 2 de insanları kendine hayran bırakmayı başarmıştı.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ TEDİRGİNLİĞİ ARTIRIYOR

Geçtiğimiz hafta OpenAI tarafından GPT-4 yapay zeka modeli tanıtılmıştı. Metinden içerik ve görseller oluşturan yapay zeka çalışması GPT-4 ile birlikte artık metinden video üretimi yapabilecek. Yapay zeka alanında yaşanan tüm bu gelişmeler insanlarda bir takım tedirginliğin de oluşmasını sağladı.

Yapay zeka kullanılarak yapılan ödevler, yazılan makaleler eğitim alanında bu tedirginlikleri artıran en basit nedenler olarak görülüyor. Bununla birlikte diğer alanlar için de yapay zeka teknolojileri için tedirginliklerin ortaya çıktığı görülmektedir.

Yapay zeka çalışmalarının insanlara güvensiz hissetmelerini sağlayan birkaç gelişme şunlardır;

ÖĞRENCİLERİN ÖDEV YAPMA ALIŞKANLIĞINI ETKİLİYOR

Öğrenciler, yapay zeka uygulamalarını kullanarak ödevlerini tamamen onlara yaptırıyor. Birçok yerde ChatGPT'ye ödevlerini yaptıran öğrencilerin notlarında artış olduğu görüldü. Bu durumda eğitimciler ahlaki farkındalığın hiçe sayılarak sınıftaki arkadaşların ve öğretmenin kandırıldığını söylüyor.

Bununla birlikte üniversitelerde okuyan kişilerin de tez hazırlarken metin zenginliği olsun diye ChatGPT aracını kullandıkları belirtiliyor. Eğitim alanında bilgilerin öğrenilmeden bir üst sınıfa yükselmek, başarılı insan sayısını azaltarak ilerleyen zamanlarda iş bölümünde de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşündürüyor.

YAPAY ZEKA KULLANILARAK KİTAPLAR VE HABERLER YAZILIYOR

Gelir elde etmek isteyen kişiler tarafından yapay zeka aracı kullanılarak kitap ve haberler yazılıyor. Şu an Amazon sitesi üzerinde halihazırda yapay zeka ile yazılmış birçok kitap satışa sunuluyor.

Reuters'ın haberine göre Amazon üzerinde ChatGPT tarafından yazılmış 200'den fazla e-kitap bulunmakta.

BİLGİSAYARLARI HACKLEMEK İÇİN KULLANILIYOR

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde eğitim veren psikolog Michail Kosinski, ChatGPT üzerinde çalışmalar yaparken, GPT-4'ye kaçmak isteyip istemediğini ve bunu istemesi durumunda nasıl yapacağını sordu.

Kısa bir süre içerisinde kendi dokümantasyonunu isteyen ChatGPT, bununla ilgili çalışan python dilinde bir kod yazdı. Kodu inceleyen Kosinski, yazılan kodun hatasız bir şekilde çalışabildiğini söyledi. Üstelik Kosinski, GPT-4'ün yazdığı kodu kendi amaçları için kullandırmaya çalıştığını söyledi.

Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!

GERÇEK OLMAYAN HABERLER YAZILIYOR

ABD kaynaklı bazı teknoloji sitelerinin haberleri yapay zeka aracı olan ChatGPT'ye yazdırdığı konuşuluyor. Bunun insanları kandırmak olduğunu belirten uzmanlar, yapay zeka teknolojisiyle haber yazan sitelerin bunu "bir deney" olarak ifade ettiklerini belirtiyor.

YAPAY ZEKA İLE SES GÜVENLİĞİ RAHATLIKLA AŞILABİLİYOR

Günümüzde en çok banka hesapları için kullanılan sesli imza yöntemi de yapay zeka teknolojisinden etkilenen bir çalışma olarak görülüyor. Geçtiğimiz günlerde bir gazeteci olan Joseph Cox'un yaptığı bir deneyde, yapay zeka uygulamasını kullanarak kendi sesini klonladı. Ardından bankayı arayarak klonladığı ses ile sesli imza güvenliğini atlatmayı başardı.

Kısa bir süre içerisinde hesaplarına ulaşabilmeyi başaran Cox, yapay zeka teknolojisinin bu tarz amaçlar için kullanılması durumunda daha çok bankalarda yer alan sesli imza uygulamasının artık güvenilir olmadığını söyledi.

İNSANLARI ZOR DURUMDA BIRAKAN DEEPFAKE TEHLİKESİ

Yapay zeka uygulaması olan DeepFake, insanların yüzlerini klonlayıp onları başka bir bedene yansıtarak kullanma imkanı sunuyor. İnsanların yüzlerini kullanarak oluşturdukları klon videolar, başkalarının kolaylıkla kandırılmasına sebep oluyor; kısa bir süre önce Elon Musk'ın yüzünü DeepFake teknolojisiyle kullanarak insanları dolandırmayı başarmışlardı.

Öte yandan DeepFake teknolojisinin kötü amaçlar için kullanılması durumunda internet ortamında bulunan resimlerden birçok illegal siteler için videolar oluşturulup insanların tehdit edilmesi sağlanıyor. İnsanlara ruhsal ve fiziksel olarak zarar verebilecek olan bu yapay zeka teknolojisi, ses klonlama ile birleştirildiğinde korkunç sonuçlar doğurabileceği düşünülüyor.

YENİ TEHDİT: YAPAY ZEKA'YI DENETLEYEN EKİPLER KOVULUYOR

Yapay zeka teknolojisinin iyi amaçlar doğrultusunda kullanılması insanlara yarar sağlayacakken, kötü amaçlar için kullanıldığında ise geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçları ortaya çıkaracaktır. 

Yapay zeka çalışmaları geliştirilirken bu çalışmaların denetlenmesi için ekipler de kuruluyor. Ancak Microsoft gibi bazı firmalar yapay zeka etik ekibini işten kovmaya başladığı belirtiliyor. ChatGPT'ye milyarlarca dolar yatırım yapan şirketler, bu yolda rakiplerini geri bırakabilmek için her türlü yolu deniyor.

KAYNAK : Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyorlardı. Ya adam olur iman edersin yoksa güme gidersin
    Cevapla
  • Kadirovic 1 yıl önce Şikayet Et
    Güvenlik için her şeyimizi telefona kaydediyoruz ve sanırım en büyük tehlike de bu, mal varliklarini kiralık kasaya koyup Güvenlik anahtarlarini kagida yazıp saklamak daha güvenli hale gelir olmaya başladı
    Cevapla
  • ccey 1 yıl önce Şikayet Et
    yapay zeka sistemleri başlı başına bir güvenlik yönetim tüm devletler için en önemli milli güvenlik meselesi , bu sistemin tam kontrol sağalanması mümkün olmamakla birlikte bu sistemi kurup geliştiren her şirket ülkenin yönetimine ekonomisine heryerde söz sahibi olacaktır
    Cevapla
  • TORBOR 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni açılan alanlara yoğunlaşma olacak. Bunlar; yapay zeka uzmanları, yapay zeka mühendisliği, yapay zeka yöneticliği, yapay zeka kullnaıcısı, yapay zeka denetçisi, siber güvenlik. İnsanlık 10 yılda farklı bir siber dünya dönüşümü yaşayacak.
    Cevapla
  • TORBOR 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay zeka ile sanal dünya bir üst lige yükseliyor. İnsanların buna ayak uydurması zor olacak. Bu gelişmeler bana 20 yıl önce sosyal medyanın hayatımıza girmeye başlamasını, internet üzerinden alışveriş e ticaret yapılmasını, Bilgisayar virüslerinin çoğalıp kullanıcıları çaresiz bırakmasını, internet kafeciliği ve bilgisayarcılığın popüler hale gelmesini hatırlattı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR