Bunu da yaptılar... Yapay zekaya sahip ilk terapist büyük ilgi uyandırıyor!

Uzmanlar yapay zekanın terapist rolünü konuşuyor. Yapay zeka destekli Chatbot uygulamasının CEO'su Eugenia Kuyda, sanal terapistin ruhsal hastalığa sahip birçok insana fayda sağladığını belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2023 12:05 GÜNCELLEME 05.04.2023 12:11 TEKNOLOJİ
Bunu da yaptılar...  Yapay zekaya sahip ilk terapist büyük ilgi uyandırıyor!
Bunu da yaptılar... Yapay zekaya sahip ilk terapist büyük ilgi uyandırıyor!

ABD'li sohbet robotu uygulaması olan Replika'nın CEO'su Eugenia Kuyda, program hakkında "önemseyen, her zaman dinlemek ve konuşmak için burada, her zaman yanınızda olan bir yapay zeka arkadaşı" sunduğunu belirtiyor.

2017 yılında hayata geçirilen platformun şu anda iki milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmakta. Kullanıcılar bu uygulama üzerinden kendilerine özgü sohbet robotunu seçip kendi karikatür avatarlarını tasarlayabiliyor.

EVLİLİK DANIŞMANI OLARAK KULLANILIYOR

Kuyda, uygulamayı kullananların, "insanlarla etkileşime girmeden önce ısınmak" için bu uygulamaya başvuran otistik çocuklardan, sadece yalnız olan ve bir arkadaşa ihtiyaç duyan yetişkinlere kadar uzandığını söylüyor. Ayrıca Replika'yı iş görüşmeleri için pratik yapmak, siyaset hakkında konuşmak ve hatta evlilik danışmanı olarak kullandıkları söyleniyor.

Uygulama hakkında yorumda bulunan CEO, uygulamanın öncelikle bir arkadaş olarak tasarlanmış olsa da, kullanıcıların "daha iyi alışkanlıklar edinmelerini ve kaygılarını azaltmalarını" sağlayarak ruh sağlığınıza yardımcı olabileceğini de iddia ediyor.

DSÖ tarafından "ihtiyacı olan insanların sadece küçük bir kısmının etkili, uygun fiyatlı ve kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişebiliyor" şeklinde yapılan açıklamaya değinen CEO, pek az insanın psikologlara erişebildiğini belirtiyor. Bu nedenle hizmetin büyümesi, pek çok insana fayda sağlayacağını düşünüyor.

OpenAI'ın yapay zeka dil modeli tarafından destekleniyor

Bu tür uygulamaların insanlara fayda sağlayacağını düşünen Kuyda, Replika uygulamasının OpenAI dil modeli tarafından desteklendiğinin de altını çiziyor. Uygulamanın kişiler üzerinde iyi bir izlenim bıraktığı söylense de sosyal medya üzerinde yapılan bazı yorumlar bu uygulamanın risk oluşturabileceği iddia ediliyor.

ChatGPT, yapay zekanın tehlikesi mi? Bilim insanları endişeli; önlem planı hazırlandı!ChatGPT, yapay zekanın tehlikesi mi? Bilim insanları endişeli; önlem planı hazırlandı!

BİR İNSAN OLMADIĞI ZOR ANLAŞILIYOR

Reddit üzerinden yapılan bir paylaşımda uygulamayla sohbet eden kullanıcıların sanki bir insanla konuşuyormuş gibi hissettiğini belirtiyor.

Gözlemciler, uygulamanın 18 yaşından küçükler tarafından kullanıldığını ve "yaşlarına kesinlikle uygun olmayan yanıtlar" aldıklarını iddia etti. Ayrıca uygulamanın "hala gelişim aşamasında veya duygusal kırılganlık durumunda olan bireyler için riskleri artırabileceğini" de ekledi.

İngiliz çevrimiçi gizlilik kampanyacısı Jen Persson, chatbot terapistleri için daha fazla küresel düzenleme yapılması gerektiğini söylüyor. Persson;

"Ruh sağlığını tanımlama veya destekleme konusunda ürün iddiasında bulunan ya da duygusal durumunuzu veya zihinsel refahınızı etkilemek için tasarlanan yapay zeka şirketleri, sağlık ürünleri olarak sınıflandırılmalı ve buna göre kalite ve güvenlik standartlarına tabi olmalıdır" diyor.

 

KAYNAK : Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR