Roketsan geliştirdi... Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek!

CENK ve TAYFUN Balistik Füzeleri, Karadeniz’de test edilmek için hazır. Roketsan tarafından geliştirilen CENK Balistik Füzesi’nin ilk, TAYFUN’un ise ikinci atışı gerçekleştirilmiş olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2023 12:18 GÜNCELLEME 04.05.2023 12:37 TEKNOLOJİ
Roketsan geliştirdi... Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek!
Roketsan geliştirdi... Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek!

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasında bulunan Roketsan, çok kısa bir zaman dilimi içerisinde CENK ve TAYFUN Balistik Füzeleri’nin atışlı testlerini gerçekleştirecek. Karadeniz’de gerçekleştirilecek testlerde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu denli uzun menzile sahip mühimmatların atışları gerçekleştirilmiş olacak.

TÜRKİYE'NİN ŞU ANA KADARKİ EN UZUN MENZİLLİ BALİSTİK FÜZESİ

Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en uzun menzilli füze, 280+ kilometre menzile sahip BORA Balistik Füzesi olarak biliniyor. Kısa süre önce ilk test atışı gerçekleştirilen TAYFUN Füzesi, BORA’nın iki katından da yüksek menzile sahip. Geliştirme faaliyetleri, bu yıl ilk test atışı ile taçlandırılacak CENK Balistik Füzesi, Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli balistik füzesi olacak.

Türkiye'nin hedef menzili belli oldu... Yunanistan 'Tayfun' sonrası için Batı'yı uyarmıştıTürkiye'nin hedef menzili belli oldu... Yunanistan "Tayfun" sonrası için Batı'yı uyarmıştı

Balistik füzelerin en önemli bileşenlerinden olan roket motorları ve yakıtları, tamamen Roketsan mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirildi. Roketsan, elde ettiği bilgi birikimi sayesinde Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi (MTCR)’ne takılmadan, bu denli uzun menzile sahip mühimmatlar geliştirebiliyor.

TAYFUN BALİSTİK FÜZE SİSTEMİ

Pek çok otorite tarafından menzili 300 kilometreye kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor. TAYFUN, Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füze’si oldu. 

Böylelikle 1990’lı yıllardan beri Taktik Balistik Füze kabiliyetine sahip olduğu bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez bu alanda bir üst sınıfa çıkmış oldu.

Türkiye'nin hedef menzili belli oldu... Yunanistan 'Tayfun' sonrası için Batı'yı uyarmıştıTürkiye'nin hedef menzili belli oldu... Yunanistan "Tayfun" sonrası için Batı'yı uyarmıştı

TAYFUN füzesinin 3 kıtada toplam 34 ülkeyi menzile alacağını hesapladı.

Yapısal olarak BORA Balistik Füzesi’ne oldukça benzer olduğu görülen TAYFUN Füzesi, Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füze sistemi oldu. Birkaç atışlı testi daha gerçekleştirilecek TAYFUN Füzesi’nin, yakın gelecekte envantere alınması bekleniyor.

KAYNAK : SAVUNMASANAYİST
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • Oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    Dosta güven düşmana korku olmaya devam, emeği geçen herkesten Rabbim razı olsun inşallah, reisle durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Osmanlı Torunları 1 yıl önce Şikayet Et
    MaşAllah suphane Allah yüce mevlam Tüm Emeği geçen müendislerimizden Tekniksiyenlerimizden işçilerimizden Osmanlı Torunlarından yüce mevlam Razı olsun Amin Amin Amin Amin
    Cevapla
  • Hüseiyn 1 yıl önce Şikayet Et
    Televizyonda canlı yayınlayın. Kuzey Kore gibi. Korkutma sırası bize geldi.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 1 yıl önce Şikayet Et
    gevur oğlu gevurlar bizi sevmiyorlarmış niye sevsinler ki vakti saati gelince başına gelecekleri biliyorlar
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Fırlatma Datça'dan olduğunda , Atina , Girit , Kıbrıs ve Libya açıklarını menzil kapsamına alıyor .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR