Başarılı ajansla anlaştı... ChatGPT haber arşivine kavuşuyor!

ChatGPT üreticisi OpenAI, haber hikayelerini lisanslamak için ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ile anlaşma imzaladı. Böylelikle ChatGPT 1985 yılına kadar bütün AP haberlerine erişim sağlayabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 16.07.2023 11:02 GÜNCELLEME 16.07.2023 11:02 TEKNOLOJİ
Başarılı ajansla anlaştı... ChatGPT haber arşivine kavuşuyor!
Başarılı ajansla anlaştı... ChatGPT haber arşivine kavuşuyor!

ChatGPT üreticisi OpenAI ve ABD merkezli haber ajansı Associated Press Perşembe günü yaptıkları açıklamada, yapay zeka şirketinin AP'nin haber arşivini lisanslaması için bir anlaşma yaptıklarını duyurdu.

İki kuruluş tarafından yapılan ortak açıklamada, "Anlaşma kapsamında OpenAI, AP'nin metin arşivinin bir bölümünü lisanslarken, AP de OpenAI'nin teknoloji ve ürün uzmanlığından yararlanacak" denildi. Anlaşmanın mali koşullarının açıklanmadığı belirtildi.

YAPAY ZEKANIN EĞİTİLMESİ İÇİN KAYNAKLARA İHTİYAÇ DUYULUYOR

OpenAI ve diğer teknoloji şirketlerinin, büyük dil modelleri olarak bilinen yapay zeka sistemlerini geliştirmek için kitaplar, haber makaleleri ve sosyal medya sohbetleri gibi büyük yazılı eser yığınlarını almak zorunda olduğu belirtildi. Geçen yıl ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi, yeni metin, görüntü ve diğer medya pasajları oluşturabilen "üretken yapay zeka" ürünlerinde bir patlama oluşturdu.

Bu araçlar, sistemin insan dillerinin gramerine olan güçlü hakimiyeti nedeniyle fark edilmesi zor yalanlar söyleme eğilimleri konusunda endişelere yol açtı. Ayrıca, yapay zeka modellerini "eğitmek" için yazıları, sanat eserleri, müzikleri veya diğer çalışmaları kullanılan haber kuruluşları ve diğerlerinin ne ölçüde tazmin edilmesi gerektiğine dair soruları da gündeme getirdiler.

OpenAI'a yazarlar tarafından dava açıldı... 'ChatGPT'yi eğitmek için kullandılar!'OpenAI'a yazarlar tarafından dava açıldı... 'ChatGPT'yi eğitmek için kullandılar!'

1985 YILINA KADAR UZANAN AP HABER AJANSI HABERLERİNE ERİŞEBİLECEK

Northwestern Üniversitesi'nde iletişim çalışmaları ve bilgisayar bilimleri profesörü olan Nick Diakopoulos, AP anlaşmasının OpenAI gibi bir şirket için değerli olduğunu çünkü eğitim amacıyla kullanabileceği bir malzeme hazinesi sağladığını ve ayrıca malzemeye erişimini tehdit eden davalar nedeniyle malzemeye erişimi kaybetmeye karşı bir koruma olduğunu söyledi.

Diakopoulos, "Mahkemelerin nasıl karar verebileceğine karşı korunmak için, belki de dışarı çıkıp lisans anlaşmaları imzalamak istersiniz, böylece ihtiyacınız olan malzemeye yasal erişimi garanti altına almış olursunuz" dedi.

AP şu anda haberlerinde herhangi bir üretken yapay zeka kullanmıyor, ancak kurumsal kazanç raporlarını otomatikleştirmek ve bazı spor etkinliklerini özetlemek de dahil olmak üzere yaklaşık on yıldır diğer yapay zeka biçimlerini kullanıyor. Ayrıca yerel haber kuruluşlarının yapay zekayı operasyonlarına dahil etmelerine yardımcı olan bir program yürütüyor ve yakın zamanda yapay zeka destekli bir görüntü arşivi araması başlattı.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR