OpenAI'dan dünyayı sarsan skandal: Çalışanlar travma yaşıyor!

ChatGPT'de çalışan içerik moderatörleri, grafik içerikleri incelemekten travma geçirdiklerini söylüyor. Yapay zekayı eğitmek için genellikle şiddet, çocuk istismarı, cinayet ve cinsel istismar içeren grafik sahneler tarandığı söylendi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2023 17:48 GÜNCELLEME 04.08.2023 09:24 TEKNOLOJİ
OpenAI'dan dünyayı sarsan skandal: Çalışanlar travma yaşıyor!
OpenAI'dan dünyayı sarsan skandal: Çalışanlar travma yaşıyor!

The Guardian tarafından yayınlanan yeni bir raporda, OpenAI'nin ChatGPT'si için içerik inceleyen Kenyalı moderatörler, grafik metin pasajları okumaya zorlandıklarını, düşük ücret aldıklarını ve kendilerine sınırlı ruh sağlığı desteği sunulduğunu söylüyor.

Moderatörler, OpenAI ile bir sözleşmesi olan ve aynı zamanda Google ve Microsoft'a veri etiketleme hizmetleri sunan Kaliforniyalı bir veri açıklama şirketi olan Sama tarafından istihdam edildi. Sama, OpenAI ile olan ortaklığını Şubat 2022'de sona erdirdi.

OPENAI ŞİRKETİ İLE BAĞLARINI KOPARANLAR VAR

Time'ın haberine göre Kaliforniyalı şirket, yapay zeka eğitimi için potansiyel olarak yasadışı içerikle çalışma konusundaki endişeleri nedeniyle OpenAI ile bağlarını kopardı.

OpenAI için içerik inceleyen bir moderatör, Mophat Okinyi, The Guardian'a günde 700 kadar metin pasajı okuduğunu söyledi. Bu pasajların çoğunun cinsel şiddete odaklandığını ve bu çalışmanın etrafındakiler hakkında paranoyaklaşmasına neden olduğunu, sonunda ruh sağlığına ve ailesiyle ilişkisine zarar verdiğini söyledi.

GÖRDÜKLERİ ŞEYLER RUH SAĞLIĞINI BOZDU

Insedir'ın The New York Times'ın bilgilerinden derlediği habere göre, bir başka eski moderatör Alex Kairu, haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, işte gördüklerinin "kendisini tamamen mahvettiğini" söyledi. İçine kapandığını ve eşiyle fiziksel ilişkisinin bozulduğunu söyledi.

Bu moderatörler The Guardian'a, incelenen içeriğin genellikle şiddet, çocuk istismarı, cinayet ve cinsel istismar içeren grafik sahneler içerdiğini söyledi. Bir Sama sözcüsü haber kaynağına yaptığı açıklamada, çalışanlara bu iş için saatte 1,46 ila 3,74 dolar arasında bir ödeme yapıldığını söyledi.

Time daha önce veri etiketleyicilerine OpenAI için içerik incelemeleri karşılığında saatte 2 dolardan daha az ödeme yapıldığını bildirmişti.

OPENAI'IN DENETLENMESİNİ İSTİYORLAR

The Guardian'ın haberine göre, moderatörlerden dördü Kenya hükümetini OpenAI ve Sama arasındaki sözleşme sırasındaki çalışma koşullarını soruşturmaya çağırıyor.

Moderatörler, yaptıkları iş için kendilerine yeterli ruh sağlığı desteği verilmediğini söylüyorlar. Sama bu iddiaya itiraz etti. Şirket The Guardian'a yaptığı açıklamada, çalışanların 7/24 terapistlere erişebildiğini ve diğer tıbbi yardımlardan yararlandığını söyledi.

"Bir Sama sözcüsü haber kaynağına yaptığı açıklamada, "Misyonumuzla uyumlu olduğu için adil ve hakkaniyetli istihdam çağrısında bulunanlarla aynı fikirdeyiz ve bu alanda çıkarılabilecek herhangi bir mevzuat veya gereklilikle zaten uyumlu olacağımıza inanıyoruz" dedi.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim emekliler ne yapsin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR