Bir yazar Apple ve Tetris'e dava açtı!

Bir yazar Apple ve Tetris'e dava açarak, oyun hakkındaki kitabını izinsiz olarak filme uyarlamakla suçluyor ve 22 benzerlik sıralıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.08.2023 13:59 GÜNCELLEME 09.08.2023 13:59 TEKNOLOJİ
Bir yazar Apple ve Tetris'e dava açtı!
Bir yazar Apple ve Tetris'e dava açtı!

Teknoloji yayını Gizmodo'nun genel yayın yönetmeni, Apple ve The Tetris Company'yi, video oyunu hakkındaki kitabını kendi izni olmadan filme uyarlamakla suçluyor.

Dan Ackerman Pazartesi günü New York bölge mahkemesinde açtığı davada, filmin 80 milyon dolarlık yapım bütçesinin %6'sına denk gelen 4,8 milyon dolarlık tazminat talebinde bulundu.

Mart ayında vizyona giren ve Taron Egerton'ın başrolünde oynadığı "Tetris" filminin, 2016 tarihli kitabı "The Tetris Effect" ile aynı karakterleri, olay örgüsünü ve altta yatan temaları kullandığını söylüyor: Dünyayı Hipnotize Eden Oyun" kitabıyla aynı karakterleri ve temaları kullandığını söylüyor.

KİTAP VE FİLM ARASINDA 22 BENZERLİK BULUNDU

Reuters'in aktardıklarına göre Dava, Ackerman'ın temsilcilerinin kitabını The Tetris Company'nin halkla ilişkiler firmasına gönderdiğini ve bu kitabın Tetris CEO'su Maya Rogers'a verilerek filmin senaryosunun oluşturulmasında kullanıldığını söylüyor.

Davaya göre, Ackerman kitabını film ve televizyon çalışmaları için lisanslamayı düşünürken Tetris, menajerine video oyununun fikri mülkiyetini lisanslamayı reddederken yasal işlem başlatmakla tehdit eden "sert ifadeli bir İhtarname" gönderdi.

"Tetris "in Ackerman'ın kitabından uyarlandığı suçlaması da benzer bir "Soğuk Savaş entrikasına odaklanma ve Rus hükümet örgütü ELORG'a büyük bir rol biçme" iddiasına dayanıyor.

Davada, Henk'in SSCB'deki rehberinin bir KGB ajanı çıkması gibi bir "anlatı icadı" gibi kitap ve film arasındaki 22 benzerlik listelenmiştir.

APPLE VE TETRİS'TEN CEVAP GELMEDİ

Davaya göre, filmdeki bir konuşmanın Ackerman'ın oyunun üreticisi, Alexey Pajitnov ile yaptığı röportajdan alındığı, Tetris'in Game Boy ile eşleştirildiği anlaşmayı gösteren bir sahnenin ise Ackerman'ın anlatımından "yorumlandığı" söyleniyor.

Apple ve The Tetris Company'in, Insider'ın ABD çalışma saatleri dışında gönderdiği yorum talebine hemen yanıt vermediği belirtildi

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR