Artık uçakları robotlar uçuracak: Dünyanın ilk robot pilotuyla uçmaya hazır olun!

Güney Kore, insan pilotlar gibi uçakları uçurabilecek kadar başarılı olan yapay zekaya sahip robot pilotu tanıttı. Pibot olarak adlandırılan bu pilot, insan hareketlerini kolaylıkla simüle edip gerçekleştirebiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2023 15:34 GÜNCELLEME 17.08.2023 15:34 TEKNOLOJİ
Artık uçakları robotlar uçuracak: Dünyanın ilk robot pilotuyla uçmaya hazır olun!
Artık uçakları robotlar uçuracak: Dünyanın ilk robot pilotuyla uçmaya hazır olun!

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (KAIST) Güney Koreli bilim insanları, uçakları uçurabilen ve karmaşık uçuş kılavuzlarını anlayabilen insansı bir robot olan "Pibot "u geliştirdi.

Araştırma, en yüksek doğrulukla uçabilen yapay zeka güdümlü pilotlar getirerek havacılık sektörünü potansiyel olarak dönüştürebilir.

İnsansı bir robot olan Pibot, dikkatli bir mühendislik ve araştırma çalışmasının ürünü. Euronews'in haberine göre, KAIST'ten bir grup mühendis ve bilim insanı tarafından geliştirilen Pibot, kokpitte değişiklik gerektirmeden uçakları yönetmek için duyulmamış bir kapasite sergiliyor.

BİR PİLOTUN YAPTIKLARINI RAHATLIKLA YAPABİLİYOR

Pibot'un yenilikçi tasarımı, kokpitteki her kontrolü bir insan operatör gibi çalıştırmasına ve insan pilotların hareketlerini simüle etmesine olanak tanıyor. Bu, uçmak için gerekli olan çok sayıda kolun, anahtarın ve diğer kontrollerin çalıştırılmasını içeriyor.

KAIST'te elektrik mühendisliği doçenti olan David Shim'e göre pilot robot, insanlar için yapılmış olan kokpitteki tüm bireysel kontrolleri ele alarak bir uçağı uçurabilir.

Pibot, yoğun uçak titreşimleri gibi zor koşullarda bile uçuş aletlerini hassas bir şekilde kullanabilecek kadar yeteneklidir. İnsansı pilot, en son kontrol teknolojisini kullanarak, kolları ve parmaklarının yardımıyla uçuş aletlerini hassas bir şekilde idare edebiliyor ve bir insan pilotun hareketlerini taklit edebiliyor.

BÜTÜN NAVİGASYON HARİTALARINI HATIRLAYABİLİYOR

Robotun günlük dilde yazılmış karmaşık uçuş talimatlarını hatırlama becerisi en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak belirtiliyor. Bu yenilikçi özellik, robotun farklı uçak tiplerine uyarlanabilirliğini artırmaktadır.

Pibot'un hafızasının o kadar gelişmiş olduğu belirtiliyor ki, dünyadaki tüm Jeppesen havacılık navigasyon haritalarını hatırlayabileceği ve bunun da insan pilotlar açısından başarılması imkansız bir görev olduğu belirtiliyor.

GELİŞTİRİLMESİ İÇİN CHATGPT'DE KULLANILDI

ChatGPT de dahil olmak üzere büyük dil modellerindeki (LLM) son gelişmeler Pibot'un geliştirilmesinde desteklemiştir.

Bu LLM'ler Pibot'a başlangıçta insanlar tarafından oluşturulan uçuş talimatlarını anlama ve muhafaza etme kapasitesi sağlayarak operasyonel etkinliğini ve esnekliğini artırmaktadır.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR