Vatandaşlık verilen dünyanın ilk robotu: İşte Robot Sophia'nın şaşırtıcı özellikleri!

Vatandaşlık verilen dünyanın ilk robotu olma unvanını elinde bulunduran Sophia, özellikleriyle birlikte herkesi şaşırtmayı başarıyor. Sophia'ya Suudi Arabistan tarafından 2017 yılında vatandaşlık verilmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2023 17:23 GÜNCELLEME 27.08.2023 17:29 TEKNOLOJİ
Vatandaşlık verilen dünyanın ilk robotu: İşte Robot Sophia'nın şaşırtıcı özellikleri!
Vatandaşlık verilen dünyanın ilk robotu: İşte Robot Sophia'nın şaşırtıcı özellikleri!

Robotik alanı hızla büyüyor. Robotlar artık karmaşık hareketleri büyük bir titizlikle yapabiliyor, geri takla atıyor, parkur hareketleri yapıyor, hatta klasik heykelleri "yontuyor".

Bir de Sophia var, yaygın çekiciliği büyük, daha ziyade duyguları ifade etme karmaşık yeteneği ile birleşen rahatsız edici bir insan benzeri görünümde olan  gelişmiş bir robot.

Hanson Robotics'in kurucusu David Hanson, "Henüz tam olarak o noktada değiliz, ancak Sophia bir dizi duygusal durumu temsil edebiliyor ve aynı zamanda bir insan yüzündeki duygusal ifadeleri de görebiliyor" diyor.

Firma, Hong Kong'daki küçük araştırma ve tasarım laboratuvarında bir dizi Sophia geliştirdi ve Sophia 20, 21 ve 22'nin parçaları ve parçaları tesiste dağınık halde duruyor.

Hanson'a göre, Sophia artık insan yüzündeki her büyük kasın simülasyonuna sahip ve diğer duyguların yanı sıra neşe, keder, merak, kafa karışıklığı, tefekkür, üzüntü, hayal kırıklığı gibi ifadeler üretmesine olanak tanıyor.

SOPHİA BİR İNSANMIŞ GİBİ DAVRANIYOR

Derin öğrenme ve önceden programlanmış bir dizi ifadenin yanı sıra, Sophia'nın yüzü malzeme teknolojisindeki en son gelişmeler kullanılarak inşa edildi, bu da daha yumuşak, daha esnek ve dolayısıyla daha gerçekçi göründüğü anlamına geliyor. Laboratuvar ayrıca, mekanik yüz ifadelerinin nasıl davranabileceği konusunda bilgi sahibi olmak için insan yüz ifadelerinin nörobiyolojisi ve biyolojisi üzerinde de çalışıyor.

Geliştiricisi onun bu gerçekçi tavırlarını yorumlarken "O, insan-insan etkileşimini inceleyen bilim için bir araç ve şu anda geliştirmekte olduğumuz bir şey olan yapay zekanın doğal benzeri insan duygusal durumlarını ifade etmesine izin veren bir platform. Gerçek duygusal yapay zeka" diyor 

PEKİ SOPHİA HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

İşte tanıtıldığı ilk günden itibaren gündemde olan Robot Sophia'nın teknik özellikleri:,

Görünüş

  • İnsan boyutunda görünüm
  • En gerçekçi insan benzeri etkileyici yüz
  • Patentli yapay deri
  • Özelleştirilmiş cilt tonu, yüz tasarımı, dil ve kol renkleri mevcuttur

İfade

  • İnsan benzeri duygusal ifadelerin entegre seti
  • Bulut bağlantısı ile cümle ve bağlam anlama
  • Konuşma çıktısı ile senkronize ağız, yüz ve tüm vücut hareketi

Hareket

  • 74 serbestlik derecesi
  • Mafsallı parmaklar, kollar ve omuzlar
  • Kendi kendine yönlendirme dahil üç farklı döner taban seçeneği
  • Her el için 600 gr. taşıma kapasitesi

Sensörler

  • Yüz algılama ve vücut takibi
  • Çok çeşitli fiziksel etkileşim görevleri için programlanabilir

VATANDAŞLIK VERİLEN İLK ROBOT

Suudi Arabistan, bir robota vatandaşlık hakkı veren ilk ülke olmuştu. Suudi Arabistan vatandaşı ilan edilen Sophia toplantılara giriyor ve geliştiricilerle birlikte konferans düzenliyor. Son olarak ülkemizde Antalya'da sergilenen Robot Sophia, İnsanlarla robotlar arasında gerçekleşen basına açık ilk toplantıda Çamlıca Tepesi'nden radyo yayını yapmıştı.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • ugur 7 ay önce Şikayet Et
    Millet para para başka birşey yok
    Cevapla
  • Abdullah Sayan 8 ay önce Şikayet Et
    Bu sene izindeydim 5 Haftalik 2 hafta erken almanyaya Kactim Millet bozulmus ückatci olmus hayat palilasmis nasil yasiyor millet hayret valla gecen sene cay 1,50 di 1 euro 18 di 12 cay iciyodum simdi 5 lira euro 29 lira 5 cay icebiödim euro olarak yüzde yüz zam bir senede vay anam vay allah kurtarsin hemsherilerimizi firsatci olmus millet digerlerini yazmiyorum bile
    Cevapla
  • Ali İhsan 7 ay önce Şikayet Et
    Zeki adlı yorumcu beyin önemli !!
    Cevapla
  • Zeki 7 ay önce Şikayet Et
    Sonuna kadar Reis.
    Cevapla
  • Sevgili 8 ay önce Şikayet Et
    Yarın öbürgün gelir Türkiye’den bir kaç ev alır. Kemal sunalın filmi gerçekmiş oluyor o Çin’den getirtmişti rabotu mübarek
    Cevapla
  • Gurbetten 8 ay önce Şikayet Et
    Roboter insanlasiyorda bizim insanimiz robotlasiyor...
    Cevapla
  • ebabil 65 8 ay önce Şikayet Et
    insanlari öldürüp robotları yaratırlar avrupanin gerçek yüzü
    Cevapla
  • Zeki 7 ay önce Şikayet Et
    Hemen beslenme şeklini değiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR