Mobil Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri sektörlerini buluşturan fuar açıldı!
Mobil telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektörlerinin en büyük buluşması olarak öne çıkan MOBİSAD-IMEX Fuarı ve Konferansı kapılarını açtı.
ABONE OLMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) ve Marmara Fuarcılık iş birliği ile ilk kez düzenlenen fuar 14-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Türkiye’de bu kapsamda gerçekleşen tek uluslararası etkinlik MOBİSAD-IMEX’te, “Mobile Entegre Yaşam’’ ana teması ile birbirinden inovatif ürün ve hizmetler yerini aldı.
MOBİSAD ve Marmara Fuarcılık ev sahipliğinde kapılarını açan MOBİSAD-IMEX Fuar ve Konferansı’nın ilk yılında, farklı sektörlerden gelen şirketlerin stantlarında, yenilikçi ürünlerden en son teknolojilere kadar geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi tanıtılıyor.
Fuarda 48 yerli ve 27 yabancı olmak üzere 75 katılımcı firma ürünlerini sergilerken, 40’ın üzerinde ülkeden ziyaretçiler de fuarı takip ediyor. Fuar boyunca sektörün önde gelen uzmanlarının katıldığı konferanslar, katılımcılara sektör trendlerini yakından takip etme fırsatı sunuyor.
GUINNESS REKORLAR KİTABI’NIN REKORU BİR KEZ DAHA KIRILDI
Koleksiyoner Ekrem Karagüdekoğlu’na ait toplam 3 bin 414 telefondan oluşan dünyanın en büyük cep telefonu koleksiyonu, daha önce kendine ait Guinness Rekorlar Kitabı’nın rekorunu bir kez daha kırmak üzere son güne kadar MOBİSAD-IMEX Fuarı’nda sergilenmeye devam ediyor.
Herkesin büyük bir merakla takip ettiği koleksiyon ilk günden itibaren yoğun ilgi gördü. Fuarda, yapay zeka, bilişim, yazılım, iletişim, tüketici elektroniği, oyun ve yeni teknoloji ürün ve hizmetleri de sergilenirken 'Mobil Entegre Yaşam' teması altında, uçtan uca global bir perspektifte sektöre ilişkin konular ele alındı.
TURNACI: “MOBİSAD OLARAK BİR İLKE İMZA ATTIK”
Fuara ilişkin açıklamalarda bulunan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “MOBİSAD, olarak son yayınladığımız raporumuzda öne çıkan veriler bir kez daha gösterdi ki; sektörel ürün ve hizmetlerimiz günlük yaşamın merkezine konumlanmış, hayatı kolaylaştıran ve aynı zamanda toplumu dijitalleştirerek bireysel ve toplumsal gelişime katkı sağlayan ürün ve servislerden oluşuyor. Ayrıca birçok sektöre kılavuzluk ederek, verimliliğin artmasında en etkin rol oynuyor” dedi.
Sektörün stratejik önemine dikkat çeken Turnacı, “Sorunlarının çözümünü ülkemize katkı olarak görüyor, ilgili kurumlar ile iletişim halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün dolaylı faydalardan mahrum kalmaması için taksit kısıtlamasının esnemesi, klonlamanın önlenmesi, kayıt dışının engellenmesi gibi regülasyonları kamu ve sektör iletişim halinde düzenlemeliyiz. Yenilik ve değişim, sektörümüzün vazgeçilmez bir parçası.
Birlikte çalışarak, sektörümüzü daha da ileriye taşımaya devam edeceğiz. MOBİSAD-IMEX Fuarı, bu yolculuğun sadece bir durağı. Umut ediyorum ki bu fuar yeni teknolojilerin yakın coğrafya ve dünyaya, ülkemizde üretildiği ve tanıtıldığı organizasyonların vesilesi olsun” açıklamalarında bulundu.
m-TOD üyesi telekom operatörleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un ana sponsorları olduğu fuarın açılış programında konuşan, Turkcell CEO’su Bülent Aksu, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy sektöre ilişkin yürüttükleri çalışmaları aktardı.
BAYRAM: “MOBİSAD-IMEX SEKTÖRÜN BİLGİ MERKEZİ OLACAK”
Marmara Fuarcılık Genel Müdür/Kurucu Ortağı Ferhat Bayram MOBİSAD-IMEX Fuar ve Konferansı’na ilişkin “Marmara Fuarcılık ve MOBİSAD tarafından ortak düzenlenen bu etkinlikteki ana amaç, ülkemizi bu sektörlerde bölgenin en önemli cazibe merkezi yapmak ve MOBİSAD-IMEX Fuarı’nı dünyanın sektörlerinde tanınan en büyük fuarları arasında yer almasını sağlamak.
Fuarı aynı zamanda sektörün bilgi merkezi olacak şekilde planlıyoruz. Sektörün en değerli isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı konferansta; en güncel konular, en yeni teknolojiler ile birlikte sektörün sorunları ve çözümleri, sektörün gelişmesi için neler yapılması gerektiğini de konuşuyoruz” dedi.
Sayan: “Türkiye’de teknolojiyi sadece tüketen değil üreten olmayı hedefliyoruz”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu; teknolojik çeşitlilik ve bununla birlikte dijital dönüşümün daha hızlı bir iletişim ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirtti ve her zaman ve her yerde bağlantılı olma ihtiyacı güçlü mobil teknolojileri öne çıkarttığını vurguladı.
Ayrıca BTK olarak 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla geliştirmek için çalıştıklarını ekledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu; “Teknolojide geldiğimiz noktada yerli, yerlileşme ve yerli katman değerini arttıran her çabayı teşviklerle ve diğer unsurlarla desteklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde 5G teknolojisinin çok önemli fırsatları getireceğini düşünüyoruz. 5G’yi ve beraberinde getirdiği teknolojileri yerli ve milli olarak üretilmesini çok önemsiyoruz” açıklamasında bulundu.
Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de gündemlerinin 5G olduğuna değinen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil; “Yapay zeka, otonom araçlar, nesnelerin interneti ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda büyük inovasyonlar ve daha bağlantılı bir dünya oluşturarak sanayide ve insan yaşamında oldukça önemli fayda sağlayacaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ar-Ge merkezlerimiz, üretim merkezlerimiz, organize sanayi merkezlerimiz ve yakın zamanda başlattığımız Dijital Avrupa Programı ve bu kapsamda proje almış Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ile ülkemizdeki dijital dönüşüme desteklerimizi sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu; “Teknolojide geldiğimiz noktada yerli, yerlileşme ve yerli katman değerini arttıran her çabayı teşviklerle ve diğer unsurlarla desteklemeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde 5G teknolojisinin çok önemli fırsatları getireceğini düşünüyoruz. 5G’yi ve beraberinde getirdiği teknolojileri yerli ve milli olarak üretilmesini çok önemsiyoruz” dedi.
Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak teknolojiyi geliştirmek kadar kontrol altına almanın da önemli olduğunun altını çizdi. Tüketici Genel Müdürlüğü’nün yaptığı düzenlemeyle ürünlerin yenilenerek garanti kapsamında tüketicilere sunulması konusunda çalışmalara destek olduğunu belirtti.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise teknoloji ile beraber fiziksel mesafelerin anlamının kalmadığını ifade ederek dijital dönüşümün olmazsa olmazının iletişim alt yapısından geçtiğini vurguladı.
Sayan, “Türkiye’de teknolojiyi sadece tüketen değil pazarlayan, geliştiren, üreten, marka oluşturup dünya pazarlarına ulaştıran konumda olmayı hedefliyoruz” diye ekledi. 6G ile ilgili çalışmalara başladıklarını belirten Sayan, bu konuda çeşitli patent başvurularında bulunduklarını ifade etti.
FUAR 17 EYLÜL’E KADAR SÜRECEK
İstanbul Fuar Merkezi’nde 17 Eylül 2023 Pazar gününe kadar sürecek fuar, 14 -16 Eylül tarihlerinde 10.00-18.00 ve 17 Eylül’de 10.00- 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.