Tarih belli oldu: Ay'ı keşfetmek için yeni aracını uzaya yollayacaklar!

Çin, Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere "Çang'ı 6" keşif aracını gelecek yıl uzaya gönderecek.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2023 15:16 GÜNCELLEME 30.09.2023 15:31 TEKNOLOJİ
Tarih belli oldu: Ay'ı keşfetmek için yeni aracını uzaya yollayacaklar!
Tarih belli oldu: Ay'ı keşfetmek için yeni aracını uzaya yollayacaklar!

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre, keşif aracının, Ay'ın Güney Kutbu'ndaki Aitken Çanağı'na indirilmesi amaçlanıyor.

2024'te fırlatılması planlanan keşif aracı, Ay yüzeyinden farklı bölge ve devirlere ait kaya ve toprak örnekleri toplayacak.

Keşif aracının Ay'ın uzak yüzüyle iletişiminin sağlanması için yeni geliştirilen "Çüeçiao-2" (Saksağan Köprüsü-2) aktarım uydusunun da gelecek yılın ilk yarısında fırlatılması hedefleniyor.

Çang'ı 6, Fransa, İtalya, Pakistan ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için aralarında negatif iyon ve gaz dedektörlerinin olduğu bazı araştırma enstrümanlarını da Ay'a taşıyacak.

GERÇEKLEŞEN AY KEŞİF GÖREVLERİ

Çin mitolojisindeki Ay tanrıçasının adını taşıyan keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine yollanan "Çang'ı 1" ve "Çang'ı 2" uydularıyla başlamıştı. Ay'ın haritalandırılmasının hedeflendiği keşif görevleri, yüzeye yumuşak iniş için hazırlık amacı taşıyordu.

"Çang'ı 3" görevinde "Yütu" (Yeşim Tavşanı) adı verilen gezgin keşif aracı, 14 Aralık 2023'te Ay yüzeyine indirilmişti.

"Çang'ı 4" görevinde "Yütu-2" gezgin keşif aracını 3 Ocak 2019'da Ay'ın karanlık yüzüne indiren Çin, bunu başarabilen ilk ülke olmuştu.

Ay'ın yüzeyinden örnek toplaması planlanan ilk keşif aracı "Çang'ı 5", 24 Kasım 2020'de fırlatıldıktan sonra topladığı 1,73 kilogram kaya ve toprak örneğiyle 16 Aralık 2020'de Dünya'ya dönmüştü.

Çin, Ay'daki keşif faaliyetini gelecek yıllarda yeni görevlerle sürdürecek. Bu kapsamda, "Çang'ı 6"nın ardından, 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak üzere "Çang'ı 7" ve 2027'de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere "Çang'ı 8" görevleri planlanıyor.

Bu görevler için "Çüeçiao-2"ye ilave olarak iki yeni nesil aktarım uydusu daha Ay yörüngesine konumlandırılacak.

Ülke, 2030'larda Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi, Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • f.ö 1 yıl önce Şikayet Et
    işte ben onu diyorum tek abd mi keklikle Çin ve rusyada mı kekliyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir dönem bir bakan vardı Mars 6 şeritli yol yaptık desek inanacak bir kesimden bahsediyordu. Herhalde Mars giderken ayada bir çıkış kavşağı verilmiştir.
    Cevapla
  • Güzel insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ay'a teleferik yapılsa geze geze göre göre güzel Seyahat olur gercekten..haaa yol biraz uzun olacak ama keyfini çıkarmaya değer
    Cevapla
  • evvel zaman 1 yıl önce Şikayet Et
    acele etmeyin yakında cumhurbaşkanımız aya yol yapacak gider görürüz
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    aydan görünen dünyanın güzelliğine bakarmısınız burdan bile bakınca insan neler hisediyor , bi de aydan bakınca düşünemiyorum bile nasıl bir duygu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR