BM ilk küresel yapay zeka kararını kabul etti!

BM ilk küresel yapay zeka kararını kabul etti. Yapılan açıklamada "Bugün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 193 üyesi tek bir sesle konuştu ve birlikte, yapay zekânın bizi yönetmesine izin vermek yerine onu yönetmeyi seçti" denildi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2024 09:34 GÜNCELLEME 22.03.2024 09:37 TEKNOLOJİ
BM ilk küresel yapay zeka kararını kabul etti!
BM ilk küresel yapay zeka kararını kabul etti!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Perşembe günü, ülkeleri insan haklarını korumaya, kişisel verileri korumaya ve yapay zekayı risklere karşı izlemeye teşvik eden yapay zekaya ilişkin ilk küresel kararı oybirliğiyle kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından önerilen ve Çin ile 120'den fazla ülkenin eş sponsorluğunu üstlendiği bağlayıcı olmayan karar, gizlilik politikalarının güçlendirilmesini de savunuyor.

"YAPAY ZEKANIN BİZİ YÖNETMESİNE İZİN VERMEK YERİNE ONU YÖNETMEYİ SEÇTİK"

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "Bugün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 193 üyesi tek bir sesle konuştu ve birlikte, yapay zekânın bizi yönetmesine izin vermek yerine onu yönetmeyi seçti" dedi.

Karar, diğer zararların yanı sıra demokratik süreçleri bozmak, dolandırıcılığı hızlandırmak veya dramatik iş kayıplarına yol açmak için kullanılabileceği korkusuyla, yapay zekanın gelişimini şekillendirmek için dünya çapında hükümetler tarafından yapılan ve çok azı dişe dokunur bir dizi girişimin sonuncusudur.

Önlemde, "Yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli tasarımı, geliştirilmesi, konuşlandırılması ve kullanımı... insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması, geliştirilmesi ve bunlardan yararlanılmasının altını oyabilecek riskler oluşturmaktadır" deniyor.

Kasım ayında ABD, İngiltere ve bir düzineden fazla ülke, yapay zekanın kötü niyetli aktörlere karşı nasıl güvende tutulacağına dair ilk ayrıntılı uluslararası anlaşmayı açıklayarak, şirketlerin "tasarım gereği güvenli" yapay zeka sistemleri oluşturmalarını istedi.

KARARIN ALINMASI DÖRT AY SÜRDÜ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, kararın müzakere edilmesinin yaklaşık dört ay sürdüğünü, ancak dünyaya "yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanımında sonraki adımlara rehberlik edecek bir dizi temel ilke" verdiğini söyledi.

Çarşamba günü müzakerecilerin Rusya ya da Çin'den dirençle karşılaşıp karşılaşmadıkları sorulduğunda üst düzey yönetim yetkilileri "çok sayıda hararetli konuşma" olduğunu ancak yönetimin farklı görüşlere sahip olduğu ülkelerle aktif olarak temas kurduğunu söyledi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ ÜLKELER YAPAY ZEKAYI ARAŞTIRIYOR

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler gibi Çinli ve Rus yetkililer de yapay zeka araçlarının çeşitli amaçlar için kullanımını hevesle araştırıyor.

Geçtiğimiz ay Microsoft, casusluk becerilerini geliştirmek için Microsoft destekli OpenAI yazılımını kullanan her iki ülkeden bilgisayar korsanlarını yakaladığını söyledi.

Microsoft'un raporuna cevaben Çin, asılsız suçlamalara karşı çıktığını belirtirken Rusya yorum talebine yanıt vermedi.

Reuters Daily Briefing bülteni güne başlamak için ihtiyacınız olan tüm haberleri sunar. Buradan kaydolun.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR