Kosova, tarihinde ilk defa Fitch’ten kredi notunu aldı!

Kosova yönetimi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, Sırbistan'dan 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’ya ilk defa kredi notu verdiğini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.05.2024 09:43 GÜNCELLEME 01.05.2024 09:43 TEKNOLOJİ
Kosova, tarihinde ilk defa Fitch’ten kredi notunu aldı!
Kosova, tarihinde ilk defa Fitch’ten kredi notunu aldı!

Kosova hükümeti, Fitch Ratings'in ülkeye ilk kez kredi notu verdiğini ve Kosova’nın notunun "BB-" olarak duyurulduğunu açıkladı.

Bu kapsamda hükümet, ülkenin tarihinde ilk kredi notunu alması münasebetiyle Başbakan Albin Kurti ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Kosova Direktörü Eileen Devitt’in katılımıyla, başkent Priştine'de bir etkinlik düzenledi.

Başbakan Kurti, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kosova'nın "BB-" notunu almasını etkileyen en önemli faktörlerin bütçe açığının azaltılması, ekonomik büyüme, güvenilir mali politikalar, vergi tahsilatı ve bütçedeki artış olduğunu söyledi.

Kurti, söz konusu kredi notunun, Kosova’nın uluslararası arenadaki konumunu daha da güçlendirdiğini, yabancı yatırımcıların, kuruluş ve uluslararası işletmelerin ülkenin ekonomik kalkınması ve mali politikaları hakkında bilgi sahibi olabileceği bir pasaport görevi göreceğini belirtti.

USAID Kosova Direktörü Devitt ise ülkenin Fitch Ratings'ten elde ettiği kredi notunun yeni finansal piyasalara erişim olanağı sağladığını, yeni karayolları ve demiryolları gibi yatırımlar yapılmasının önünü açtığını vurguladı.

Kosova'nın ilk kredi notunun, yatırım çekme fırsatlarının artması, küresel sermaye piyasalarına erişimin artması, uluslararası tanınırlığın ve ekonomik yapısal reformların hızlanması gibi çok sayıda avantaj getirmesi bekleniyor.

Kosova, 17 Şubat 2008'de Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR