Türk Telekom'dan sürdürülebilir dijital dönüşüm seferberliği

Türk Telekom, çevreci teknoloji ile sürdürülebilir dijital dönüşüm yatırımlarına hız kesmeden devam eden şirket, son olarak Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi kapsamında 500 milyon dolar tutarında Eurobond ihracı gerçekleştirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2024 11:21 GÜNCELLEME 04.06.2024 12:01 TEKNOLOJİ
Türk Telekom'dan sürdürülebilir dijital dönüşüm seferberliği
Türk Telekom'dan sürdürülebilir dijital dönüşüm seferberliği

Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesi yaptığı açıklamada “Geleceği iyileştiren teknoloji anlayışımızla sürdürülebilirlik ilkelerini tüm iş süreçlerimize entegre ederken, dijital dönüşümdeki öncü rolümüzle çevreci adımlar atmayı sürdürüyoruz" dedi.

TÜRK TELEKOMDAN SÜRDÜRÜLEBILIR DİJİTAL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

Aktan, “Geleceği iyileştiren teknoloji anlayışımızla sürdürülebilirlik ilkelerini tüm iş süreçlerimize entegre ederken, dijital dönüşümdeki öncü rolümüzle çevreci adımlar atmayı sürdürüyoruz.

Güneş Enerjisi Santralleri (GES), Elektrikli Araç Şarj Ağı hizmetlerinin yanında; yapay zekâ ve IoT teknolojileriyle akıllı şehircilik, elektrik ve sulamada da çözümler sunarak akaryakıt tüketimi ve karbondioksit salımının azalmasını sağlıyoruz. Veri merkezlerimize en yeni çevreci sistemleri entegre ederken, mobil baz istasyonlarımızda karbon emisyonlarını düşüren yeni nesil yeşil şebeke teknolojilerinin kurulumu ile ilgili çalışmalarımıza da devam ediyoruz.

Türk Telekom olarak 2011 yılından bu yana CDP'ye raporlama yapıyoruz. Son yıllarda hızlandırdığımız aksiyonlarımız ile 2023 yılında raporladığımız CDP puanımızı bir önceki yıla göre iki seviye artırarak 'B' Yönetim seviyesine taşımak, iklim eylemi konusundaki kararlılığımızın başlıca göstergelerindendir. 2030 itibarıyla Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarında 2020 baz yılına nispeten yüzde 45'lik bir azaltım yapmayı hedefleyen Türk Telekom, 2050 yılında ise Türkiye ve GSMA hedefleri ile uyumlu olacak şekilde Net Sıfır'a ulaşmayı planlıyor.

Finans sektörü dışında Sürdürülebilir Eurobond ihracına çıkan Türkiye'deki ilk şirket olarak 500 milyon dolar tutarında başarılı bir ihraç gerçekleştirdik. Ülkemizde sürdürülebilir dönüşümün sağlanması adına öncü bir rol üstlenerek gerçekleştirdiğimiz bu ihracın şirketimizin çevreci teknoloji yatırımlarını finanse edecek önemli bir kaynak olacağına inanıyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam için tüm çalışmalarımızın kalbinde geleceği iyileştiren teknoloji anlayışımız var" diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ODAKLI ÖNCÜ ÇALIŞMALAR

Sürdürülebilirlik ilkelerine ve iklim riski yönetimine katkıda bulunmak amacıyla Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UNGC) 10 temel evrensel ilkesine uyumlu olarak çalışmalarına devam eden Türk Telekom, sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm faaliyet alanlarına entegre etmek için bünyesinde Sürdürülebilirlik Komitesi oluşturdu. 2030 itibarıyla Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarında 2020 baz yılına nispeten yüzde 45'lik bir azaltım yapmayı hedefleyen şirket, 2050 yılında ise Türkiye ve GSMA hedefleri ile uyumlu olacak şekilde Net Sıfır'a ulaşmayı planlıyor.

Telekomünikasyon sektörünün emisyonlarının içerisinde önemli yer tutan enerji alanında çevreci hedeflerini güçlendiren çalışmalara imza atan Türk Telekom, 2023'te 'İletişimle Sürdürülebilir Dönüşüm' temalı Sürdürülebilirlik Raporu yayınladı. Raporda 2023 için koyulan güneş enerjisinden elde edilen üretim kapasitesini yüzde 60 artırma hedefine 2022 yılında ulaştığını belirten şirket, öncelikli yatırımları arasına aldığı GES kurulumları kapsamında tahsis edilen kapasitesini 405,8 MWe'ye yükselttiğini belirtti.

Türk Telekom, 2023'te hayata geçirdiği E4 Şarj-Elektrikli Araç Şarj Ağı projesi ile elektrikli araç kullanıcılarına, her anlamda güvenli, çevreci ve jeneratörlerle beslenen kesintisiz şarj hizmeti sunmaya başladı. Son olarak Türkiye'de finans sektörü dışındaki ilk Sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştiren Türk Telekom, 500 milyon dolarlık kaynağı büyük ölçüde çevreci teknolojilere odaklanan projelerde kullanacak.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE AKILLI ŞEHİRCİLİK UYGULAMALARI İLE ÇEVRECİ ADIMLAR

Güneş Enerjisi Santralleri (GES), Elektrikli Araç Şarj Ağı hizmetlerinin yanında; akıllı ürün ve hizmetleriyle yerel yönetimlerin dijitalleşme süreçlerine öncülük eden Türk Telekom, ulaşım, yaşam, sağlık, çevre, enerji, güvenlik gibi pek çok alanda en iyi çevre dostu çözümler sunuyor ve birçok alanda verimlilik sağlıyor.

Türkiye'nin 15 şehrinde akıllı şehircilik uygulamaları yürüten şirket, akıllı aydınlatma projeleri ile yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu sağlarken, akıllı kavşak çözümleri ile trafikte geçirilen sürede yaklaşık yüzde 35, akaryakıt tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlanmasında ve yüzde 25 oranında daha az karbondioksit salımı yapılmasında etkin rol oynadı.

2022 yılında hayata geçirilen verimlilik ve optimizasyon projeleri ile yıllık etkisi 81 GWh olacak şekilde enerji tasarrufu sağlayan şirket, 2023'te geliştirilen enerji verimliliği projeleri ile 81 GWh'e ek olarak 46 GWh daha enerji tasarrufu elde etti.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR