Türkiye’nin en büyük bilim merkezilerinden birisi Gaziantep’te
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, TÜBİTAK ve Erkul Ailesi iş birliğinde hizmete açılan Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi, bölgenin en büyük, Türkiye’nin ise sayılı bilim merkezlerinden biri olma niteliği taşıyor.
ABONE OLMerkez, bilim ve teknolojide farkındalık oluşturmak ve yaygınlaştırmak için 30 bin metrekare alanda, 15 bin metrekare kapalı alanda yer alıyor.
Bilim ve teknolojiye ilgi duyan gençlerin projeleri için araştırma ve geliştirme süreçlerine destek olacak bir alan yaratmayı hedefleyen merkez içerisinde temel bilimler, teknoloji ve yapay zeka, uzay ve havacılık ile enerji ve ekoloji olmak üzere dört ana tema bulunuyor.
Merkezde bulunan 'Temel Bilimler' bölümünde ziyaretçilere matematik, fizik, kimya ve biyoloji üzerine kurulmuş sergi alanı sunuluyor. 'Uzay ve Havacılık' bölümünde ise ayda yürüyüş deneyiminden uydu ve uzay araçlarının çalışma mekaniklerinin anlatıldığı sergi alanlarına kadar pek çok uygulama yer alıyor. Ayrıca küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik geniş bir sergi alanı ile güncel teknolojik gelişmelere yönelik 'Yapay Zeka ve Dijital Yaşam' bölümüne yer veriliyor.
Merkez ayrıca geçici ve sergi alanları, teknogaraj, Bilim Gaziantep atölyeleri, Deneyap atölyeleri, teknopark, İHA test pisti, gece gözlem rampası, konferans salonları, amfiler, toplantı salonları gibi 12 farklı bölüm ile ziyaretçilerine farklı şekillerde hizmet veriyor.
MERKEZ, EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI ULUSAL VE ULUSLARARASI SERGİLER VE ETKİNLİKLERİ İLE 450 BİN KİŞİYI AĞIRLADI
Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi hizmet verdiği farklı alanlarla Gaziantepli vatandaşların ilgi gösterdiği bir merkez haline geldi. Açıldığı günden bugüne düzenlenen etkinliklerden 450 bin kişi yararlandı.
Merkez NASA Space Adventure, Bilimin Sultanları, TUBİTAK 4003 Projesi Kapsamında Hizmete Sokulan Kalıcı Sergiler, Rumi Dreams ile Antarktika Fotoğraf Sergisi ve Astrofotoğraf Sergileri gibi ulusal ve uluslararası ses getiren birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Bilim Filmleri Festivali ve Bilim Filmleri Günleri, Bilim Gaziantep Atölyeleri Teknogaraj ve Teknogaraj Akademi, Bilim Tırı ve Deneyap atölyeleriyle geleceğin teminatı çocuklara bilim sevgisi aşılayarak merak duyduğu alanlarla tanışmasını sağladı.
Merkezde şenlikler, yarışmalar, konferanslar, seminerler, söyleşiler, okul ziyaretleri, özel gün ve hafta programlarıyla eğitim programları dışı etkinliklerle bilimin Gazi şehirdeki merkez oldu.
GENÇLERE OLANAKLAR SUNACAK TEKNOGARAJ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak, TEKNOFEST başta olmak üzere ulusal ve uluslararası teknoloji yarışmalarına katılacak gençlerin atölye ihtiyaçlarını karşılayacak “Teknogaraj” bilim merkezinin içinde yer alıyor.
Gazi şehirde düzenlenen 2020 TEKNOFEST’in ardından kalıcı izler bırakması hedeflenen ve “Bilim Şehri Gaziantep” hedefine uygun olarak Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde hizmet veren Teknogaraj, gençlerin projelerinde ihtiyaç duyacakları araç, gereç ve teçhizatları ortak alanda kullanıma sunuyor.
Ulusal ve uluslararası teknoloji ve bilim yarışmalarına hazırlanan öğrencilere danışmanlık, malzeme desteği ve atölye imkânı sağlıyor. Bünyesinde teknik atölyelerin yanı sıra 60 kişilik Teknogaraj Akademi eğitim sınıfı yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversiteler tarafından desteklenen projede ortaokul, liselerden öğrencilerin de yararlanabilecekleri atölyeler ile üniversite takımlarının yaptıkları çalışmaları gözlemleme ve çalışmalara katılma imkanları yer alıyor.
BİLİM GAZİANTEP ATÖLYELERİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
T3 vakfının yürütücülüğünü yaptığı Bilim Türkiye projesi kapsamında, 5 farklı konuda atölyeler gerçekleştirildiği Bilim Gaziantep Atölyeleri merkezde hizmet veriyor. Atölyelerde uzay havacılık, matematik, tasarım, doğa bilimleri ve teknoloji üzerine eğitimler sürüyor.