Dünyanın en eski peyniri Doğu Türkistan'daki mumyaların kolyelerinde bulundu!

DNA ve protein analizleri, Doğu Türkistan'daki mumyaların üzerine bulaşan beyaz bir maddenin, inek ve keçi sütünden yapılan bir tür kefir peyniri olduğunu belirledi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2024 17:44 GÜNCELLEME 26.09.2024 17:44 TEKNOLOJİ
Dünyanın en eski peyniri Doğu Türkistan'daki mumyaların kolyelerinde bulundu!
Dünyanın en eski peyniri Doğu Türkistan'daki mumyaların kolyelerinde bulundu!

Doğu Türkistan, Sincan'da bulunan antik bir mezarlık alanında, binlerce yıl önce gömülmüş en az üç ceset, görünüşe göre onlar için çok değerli olan bir şeyle 'peynirle' birlikte gömülmüş.

ŞİMDİYE KADAR KEŞFEDİLEN EN UZUN ÖMÜRLÜ PEYNİR

Ölenlerin boyunlarına sarılan bu küçük fermente süt ürünleri topakları, yaklaşık 3.500 yıllık, şimdiye kadar keşfedilen en uzun ömürlü peyniri temsil ediyor.

Cell dergisinde 25 Eylül'de yayınlanan bir çalışmada açıklandığı üzere, antik peynir inanılmaz derecede iyi korunmuş olmakla kalmıyor, aynı zamanda parçaların yeni bir değerlendirmesi, insan kültürü hakkında uzun süredir saklanan bilgileri ve mandıracılık uygulamalarının Asya'da nasıl yayılmış olabileceğine dair potansiyel bir yolu ortaya koyuyor.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nde biyomoleküler arkeolog ve antik proteinler grup lideri olan Shevan Wilkins, "Bu kadar uzun zaman öncesine ait korunmuş peynirin bulunduğu başka bir yer düşünemiyorum" diyor.

Bazı çalışmalarda daha da eski seramik kaplar üzerinde süt kalıntıları tespit edildiğini, ancak bunların elinizde tutabileceğiniz katı, lor benzeri parçalar olduğunu ve bu nedenle istisnai olduklarını belirtiyor.

Wilkins yeni araştırmada yer almadı, ancak Moğolistan'da ve Asya'nın başka yerlerinde hayvancılığın ve süt hayvancılığının kökenleri, tarihi ve yayılması üzerine çalıştı. Ona göre bu "peynir kolyeleri", bölgenin süt ürünleri açısından zengin geçmişine net bir bakış sunan heyecan verici bir antik tarih parçası.

Tarım mumyalarında kefir peyniri keşfedildi.

ÇEVRESEL KOŞULLAR MUMYANIN DAHA DAYANIKLI OLMASINI SAĞLADI

Doğu Türkistan eyaletinde bulunan Xinjiang'daki mezarlık alanı olan Xiaohe mezarlığı, coğrafyası ve iklimi bakımından benzersiz bir alan olarak görülüyor. Bir zamanlar burada yaşayan insanlar bir nehrin kıyısındaki yemyeşil, verimli topraklarda yaşıyordu.

Ancak su yolu hızla yön değiştirerek çevredeki çölü istila etti ve topluluğu başka bir yere taşınmaya zorladı. Harvard Üniversitesi'nde biyomoleküler arkeolog olan ve çalışma ekibinde yer almayan Christina Warriner, kurak koşullara hızlı geçişin cesetlerin doğal mumyalaşmasına ve saçlarının, derilerinin, giysilerinin ve antik peynir kolyelerinin zaman içinde nispeten dokunulmadan kalmasına olanak sağladığını söylüyor.

"Bunun gibi örnekleri bulmak oldukça nadirdir" diye ekliyor. Yeni araştırmada, "olağanüstü" örnekler mikrobiyal çeşitliliğin kayıp moleküler kaydının bir parçasını oluşturuyor.

KAYNAK : DAİLY MAİL | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Fb.li 8 saat önce Şikayet Et
    Yiyene afiyet olsun.
    Cevapla
  • DİYARBAKIR 8 saat önce Şikayet Et
    bu peynirin kilosu ne kadar acaba...
    Cevapla
  • Uğur 11 saat önce Şikayet Et
    UYGUR TÜRK BÖLGESİ demek istediniz galiba
    Cevapla
  • Oeynirci 11 saat önce Şikayet Et
    Galalit: sütün kazeini ile formaldehitten elde edilen bir plastik madde. Aslında bu peynir değil: galalit yani bir tür plastik. O dönemde adamlar plastiği kullanmış
    Cevapla
  • Mkose 11 saat önce Şikayet Et
    Bu mumyanın ismi lolan güzeli.. Herhangi bir mumya değil.. yapılan gen analizine göre yüzde yüz Türk ve Türklerin bilinen en eski atasıdır..Gen analizine göre Kafkas Türkü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR