Teknoloji firması, kurtarma operasyonları için askeri ve afet ambulansı üretti

Mersin'deki bir teknoloji firması tarafından tasarlanan elektrikli askeri ve afet ambulanslar, otonom ve uzaktan kumandalı sürüş seçenekleriyle araçların girmekte zorlandığı bölgelerde kurtarma operasyonu yapabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 17:10 GÜNCELLEME 02.10.2024 17:10 TEKNOLOJİ
Teknoloji firması, kurtarma operasyonları için askeri ve afet ambulansı üretti
Teknoloji firması, kurtarma operasyonları için askeri ve afet ambulansı üretti

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla Adana Havalimanı'nda kapılarını açtı.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde (MTOSB) faaliyet gösteren AKY Teknoloji'nin ürettiği askeri ve afet ambulanslar, festival kapsamında sergilenmeye başladı.

SEDYE, OKSİJEN TÜPÜ VE SAĞLIK ÇANTASI BULUNUYOR

Araçların girmekte zorlandığı bölgelerde kurtarma operasyonu yapabilmesi için geliştirilen askeri ve afet ambulanslarında, sedye, oksijen tüpü ile sağlık çantası yer alıyor.

Elektrikli ambulanslarda sürücü kullanımının dışında otonom ve uzaktan kumandalı kontrol seçenekleri de bulunuyor.

Seri üretimine başlanan ambulansların zorlu koşullardaki kurtarma operasyonuna katkı sağlaması bekleniyor.

"İNSANSIZ OLARAK İNSANI GERİ GETİRME ÖZELLİĞİNE SAHİP"

AKY Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, AA muhabirine, TEKNOFEST Adana'da sergiledikleri ambulansların ilgi gördüğünü söyledi.

Araçların özelliklerini anlatan Akyürek, "Ürünlerimiz, askerler ve siviller için kolay erişimli araçlar olarak tanımlanıyor. Bunların kapısı, penceresi yok. Çok hızlı binip inebiliyorsunuz. Olaya daha hızlı müdahil olabiliyorsunuz. Normal araçların giremediği tüm alanlara hızlıca erişim imkanı bulunuyor. Sivil ambulansımız yere daha yakın tasarlandı. Askeri aracımız ise arazi ve eğimli alanlarda kullanılabilmesi için hem yükseltilmiş hem de tekerleri daha büyük olarak geliştirildi." diye konuştu.

Akyürek, ambulansların kurtarma operasyonlarına güç verecek şekilde tasarlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Araçlarımız 3 farklı fonksiyonla kullanılabiliyor. Normal insan, otonom ve uzaktan kumandalı sürüş seçenekleri bulunuyor. Bunlar sayesinde mevcut kaza ve kurtarma operasyonlarında insansız olarak insanı geri getirme özelliğine sahip. Hem uzaktan kumanda hem de tarif edilmiş bir rotayı sürekli hiç durmadan tekrar edebilen, otomatik dümenleme sistemi ve konsol yardımıyla sınırsız uzaklıktaki erişimi yapabiliyorsunuz. Ambulanslarımız artık seri üretimde. Ortimobil markamız, teknoloji firmamız bünyesinde yaklaşık 2,5 yıldır faaliyet gösteriyor. Araçlarımız sivil kullanım için durmadan satılıyor. Şu an askeri anlamda da ihtiyaç olursa hazırlığımız tam."

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR