Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları

Bilim insanları, Güney Afrika’daki 2 milyar yıllık bir kayada, dünya üzerindeki en yaşlı mikropları keşfetti.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2024 13:42 GÜNCELLEME 07.10.2024 13:44 TEKNOLOJİ
Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları
Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları

Yapılan yeni bir araştırma, dünyanın en eski mikroplarını ortaya çıkardı. 2 milyar yıllık kayada bulunan mikroplar, yalnızca Dünya'nın değil, Mars'ın da geçmişine ışık tutabilir.

Yeryüzünün derinliklerinde, mikropların uzun süre hayatta kalabileceği özel ortamlar oluşabiliyor. Bu organizmalar, milyonlarca yıl boyunca varlıklarını sürdürebiliyor. Yeni araştırma, Güney Afrika’daki Bushveld Magmatik Kompleksi’nde gerçekleştirilirken, burada daha önce tespit edilen mikroplardan neredeyse 1,9 milyar yıl daha yaşlı örnekler bulundu.

MİKROPLAR İÇİN ELVERİŞLİ ORTAM

Bushveld Magmatik Kompleksi, yaklaşık 2 milyar yıl önce magmanın yavaşça soğumasıyla oluşmuş bir bölgedir. İrlanda büyüklüğündeki bu alan, dünyanın en zengin maden yataklarından bazılarına ev sahipliği yaparken, küresel platinin yaklaşık yüzde 70’inin de buradan çıkarıldığı biliniyor.

Uzmanlar bölgenin tarihsel olarak büyük ölçüde değişmeden kalmış olmasının, çok eski mikropların yaşaması için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti.

CANLI OLDUKLARI DOĞRULANDI

Araştırma ekibi mikropları, yerin 15 metre altında, 30 santimetre uzunluğundaki 2 milyar yıllık kayada keşfetti. Çalışma, Microbial Ecology adlı hakemli dergide 2 Ekim’de yayımlandı.

Ekip, mikropların uzun yıllar boyunca kayada yaşadığını ve sondaj sırasında yüzeye çıkmadığını tespit etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullandı.  Protein içeriğini inceleyen ekip, organizmaların canlı olduğunu doğruladı.

1.9 MİLYAR YIL DAHA YAŞLI

Tokyo Üniversitesi’nden Yohey Suzuki, çalışmanın bulgularının heyecan verici olduğunu belirterek, “2 milyar yıllık kayaların yaşama elverişli olup olmadığını bilmiyorduk. Bu, şu ana kadar keşfedilen en eski canlı mikroorganizmalardan biri,” dedi.

Daha önceki araştırmalarda, en eski mikropların bulunduğu katmanın okyanus tabanının altındaki 100 milyon yıllık tortularda olduğu biliniyordu.

Araştırmacılar, bu bulguları daha derinlemesine inceleyerek, Dünya’daki yaşamın kökenleri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeyi umuyor.

Ayrıca, NASA’nın Perseverance aracının Mars’tan, bu yeni keşfedilen kayaya yakın yaşlarda örnekler getirmeye hazırlandığı bilgisinin de heyecan verici olduğunu vurguladı.

Suzuki, “Dünya’daki 2 milyar yıl öncesine ait örneklerde mikrobiyal yaşamı bulmak, Mars’tan gelen örneklerde bulabileceklerimiz açısından büyük bir heyecan kaynağı,” ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Dede 3 saat önce Şikayet Et
    bunlar dikkat edin insanigi yok edebilirlar yayilirsa insan bakteriden oluşuyor
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR