Otoyollardaki fiber ağ uzunluğu 7 bin kilometreyi aştı!

Bakan Uraloğlu: karayollarında Akıllı Ulaşım Sistemleri kapsamında kurulacak olan sistemlerin haberleşme altyapısını oluşturma amacıyla otoyol, devlet ve il yollarına inşa edilen fiber kablo uzunluğu 7 bin 676 kilometreye ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2024 12:08 GÜNCELLEME 22.10.2024 17:43 TEKNOLOJİ
Otoyollardaki fiber ağ uzunluğu 7 bin kilometreyi aştı!
Otoyollardaki fiber ağ uzunluğu 7 bin kilometreyi aştı!

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin etkisiyle karayolu ulaşımındaki trafiğin yönetiminde nesnelerin interneti (IoT) ağları ve karar destek yazılımlarının kullanımının kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Tüm bu sistemlerin ortak bir merkezinin çatı yazılımı ile kontrol edileceği entegre bir AUS yapısını hayata geçirmek için çalışmalarımıza hız verdik. Bu projeler, yollarda zaman ve enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra trafik güvenliğini ve sürdürülebilirliği de artıracak." diye konuştu.

“5 AŞAMADA TOPLAM 6 BİN 973 KILOMETRE FİBER OPTIK AĞ YAPACAĞIZ”

Akıllı Ulaşım Sistemleri kapsamında kurulacak olan sistemlerin birbirleriyle ve diğer ulaşım modlarıyla haberleşmesini sağlayacak olan etkin bir haberleşme altyapısı kurduklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki yolları akıllı hale getirmek için otoyol, devlet ve il yollarındaki ağ uzunluğunu 15 bin kilometreye çıkarmayı planladıklarının da altını çizdi.

15 bin kilometre fiber kablo ağı içerisinde yer alan 6 bin 973 kilometrelik yolu; yıllık ortalama günlük trafik değerleri, AUS Merkezleri’nin tesis edilmesi ve bütçe olanakları doğrultusunda önceliklendirdiklerini de belirten Uraloğlu, bunu da 5 aşamada gerçekleştireceklerini açıkladı. 

“BIN 733 KILOMETRELIK FIBER OPTIK KABLO HABERLEŞME ALTYAPISI İHALE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Birinci aşamada, pilot bölge olan Tekirova-Antalya-Gazipaşa ile Antalya-Sandıklı bölgesinde 520 kilometrelik kesime fiber optik haberleşme altyapısı yapımının tamamlandığını bildiren Bakan Uraloğlu, “İkinci aşamada, Ankara-Bursa-Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Sınırı, Ankara-İzmir, İzmir-Denizli-Karayolları 13.Bölge Müdürlüğü sınırı güzergâhındaki bin 452 kilometrelik karayolu ağına daha fiber optik kablo haberleşme altyapısının yapımını tamamladık. Üçüncü aşamada ise Ankara-İstanbul-Edirne Kapıkule Sınır Kapısı, İstanbul-Karayolları Bursa 14. Bölge Müdürlüğü sınırı, İstanbul-İpsala güzergahlarında Karayolları İstanbul 1. ve Ankara 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluk ağındaki muhtelif kesimlerde Fiber Optik Kablo Haberleşme Altyapısı Tesis Edilmesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, dördüncü aşamada, İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Bursa ve Kastamonu Bölge Müdürlüklerinin sorumluluk alanında yer alan yaklaşık bin 733 kilometrelik karayolu kesimine fiber optik kablo haberleşme altyapısı tesis edilmesi için ihale çalışmalarının devam ettiği bilgini de verirken, 2025 yılı içerisinde bu ihaleleri gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi.

3 BİN 47 KİLOMETRELIK HABERLEŞME ALTYAPISININ TESİSİ TAMAMLANDI

Otoyol ağındaki çalışmalara da değinen Uraloğlu, ülke genelindeki mevcut 3 bin 726 kilometrelik otoyol ağında toplam 4 bin 629 kilometrelik haberleşme altyapısı bulunduğunu aktardı. Bugüne kadar devlet ve il yollarında toplam 3 bin 47 kilometrelik haberleşme altyapısını tamamladıkları belirten Bakan Uraloğlu, otoyol ağı ile birlikte fiber ağ altyapısı uzunluğunun 7 bin 676 kilometreye ulaştığını kaydetti. “Diğer ulaşım modlarıyla etkin bir haberleşme altyapısı kurmak için devlet ve il yollarına 3 bin 47 kilometre fiber kablo inşa ettik. Devlet ve il yollarına 12 bin kilometre daha yapmayı planlıyoruz. Böylece tüm karayolu ağımızdaki fiber ağımızı yaklaşık 20 bin kilometreye ulaştıracağız. Gelecek projeksiyonunda bu ağı daha da uzatacağız.” dedi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Yollara doseyin ama oncelik.evlerde hala istsnbul da 8mbps verdiginiz yerler var.Yakismiyor en dusuk hiz 100mbps olmali.Avrupa ya hic mi gitmiyorsunuz bu internet hizlsri nedir diye bakmiyorsunuz?Afrika ulkeleri bile daha hizli baglsntilara sahip
    Cevapla
  • Siyami Yaman 1 ay önce Şikayet Et
    Turkiye de hiz sinirlari azami 130 olmali 90 km ne ya cok komik :)
    Cevapla
  • Volkan 1 ay önce Şikayet Et
    Batmanda halen fiber hattı olmayan Bi sürü mahalle var halen eski tlf kablosu ile iletişim yapılıyor.(çamlıtepe Mah, gibi.
    Cevapla
  • MASK 1 ay önce Şikayet Et
    Fotoğraftaki hız göstergesi dikkatimi çekti 113 e yavaş 93 ve 86 ya tşk. yahu üç gidiş üç geliş çift yönlü yol bugün daha üçüncü viteste 90 nı bulan araçlar ve siz 90 km ile hız yapın diyorsunuz bir standartımız bile yok sorun hızda mı yoksa onu kullananda mı
    Cevapla
  • ddd 1 ay önce Şikayet Et
    hızın kaza oranı ve ölüm oranını arttırdığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. sorun kullananda mı diyerek geçiştirilemez.
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Şehirlerarası Maglev Tren , Uçak İnterneti ve Drone koridoru tesis edebilmemiz için fiber altyapının güçlendirilmesine ihtiyaç var . Uçaklar Kıtalararası uçuşlarda uydu internetinden faydalanabileceği gibi , Yurtiçi uçuşlarda Karasal Yönlendirilmiş Ultraband Wifi antenleri ile de yüksek hızlı internete bağlanabilir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR