Stonehenge'in gizemini çözdüler: 6 tondan daha ağır, 700 kilometre boyunca taşınmış!

Arkeologlara göre, Stonehenge, Britanya'nın farklı bölgelerinden tarih öncesi halkları birleştirmek amacıyla inşa edilmiş olabilir. Yeni araştırma, bu antik yapının toplumsal işlevine ışık tutuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2024 16:58 GÜNCELLEME 23.12.2024 17:15 TEKNOLOJİ
Stonehenge'in gizemini çözdüler: 6 tondan daha ağır, 700 kilometre boyunca taşınmış!
Stonehenge'in gizemini çözdüler: 6 tondan daha ağır, 700 kilometre boyunca taşınmış!

Arkeologlar, yeni bir çalışmada Stonehenge'in büyük ihtimalle Britanya'nın farklı yerlerinden gelen tarih öncesi halkları birleştirme amacı taşıyan bir projeyle inşa edildiğini öne sürüyor.

Çalışmada, Britanya genelinde 900'den fazla taş çemberi keşfedildiği halde Stonehenge'in, Avrupa'nın diğer bölgelerinden yeni göç edenler de dahil olmak üzere adanın kadim insanları için eşsiz bir önem taşıdığı savunuluyor.

DEV TAŞIN OLDUKÇA UZAK OLAN İSKOÇYA'DAN GETİRİLDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Perşembe günü Archaeology International adlı akademik dergide yayımlanan araştırma, tarih öncesi anıtın merkezindeki dev sunak taşının, kilometrelerce uzaktaki günümüz İskoçya'sından getirildiği yönündeki son bulgulardan yola çıkıyor.

Yeni çalışma, anıtın inşasında kullanılan blokların yüzlerce ya da binlerce kişi tarafından getirildiği ve tüm yolculuğun muhtemelen yaklaşık 8 ay sürdüğüne işaret ediyor.

Araştırmacılar "Kara yoluyla seyahat, binlerce insanı bu sıradışı serüvene tanıklık etmeye ve katılmaya çekecek gösteriler, törenler, ziyafetler ve şölenler için çok daha iyi fırsatlar sunmuş olabilir" diye yazıyor.

Stonehenge'in sırrı çözüldü

BRİTANYA HALKINI BİRLEŞTİRMEK İÇİN YAPILDIĞI BELİRTİLDİ

Artık bilim insanları, bu titiz mimari çalışma uzak bölgelerden taşınan dev bloklarla elde edildiği için anıtın tarih öncesi Britanya halklarını birleştirdiğini düşünüyor.

Araştırmanın başyazarı Mike Parker Pearson, bir basın açıklamasında "Anıtın tüm taşlarının onu Britanya'daki 900'den fazla taş çemberden ayıracak şekilde uzak bölgelerden gelmiş olması, taş çemberin dini olduğu kadar siyasi bir amacı da olabileceğini düşündürüyor. Bu, Britanya halklarının ataları ve evrenle ebedi bağlarını kutlamasını sağlayan bir birleşme anıtı olabilir" dedi.

6 ton ağırlıktan fazla olan Sunak taşı 700 kilometre uzaklıktan taşınmış

6 TONDAN AĞIR TAŞ 700 KİLOMETREDEN UZAĞA TAŞINMIŞ

Araştırmacılar, 6 tonun üzerindeki tek parçadan oluşan sunak taşının bulunduğu yerden 700 kilometreden fazla uzağa taşındığını söylüyor.

İskoçya'daki antik taş çemberlerle İngiltere'nin Salisbury Ovası'ndaki Stonehenge arasındaki benzerlikleri değerlendiren bilim insanları, bu uzak bölgelerdeki kadim toplumların muhtemelen geçmişte düşünüldüğünden çok daha bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Bilim insanları, artık Stonehenge arkeolojik alanının sadece yakınlarda yaşayanlar için değil Britanya'nın farklı bölgelerinde yaşayan insanlar için de önemli olduğunu düşünüyor. Çünkü devasa taşların yüzlerce kilometre öteye taşınmasına birçok kişi destek vermişti.

Bu, mavi taş olarak da bilinen ince taneli kumtaşların ve sarsen adı verilen daha büyük taşların yaklaşık 240 kilometre uzaktan getirilerek anıtın yapımında kullanıldığına dair geçmişteki araştırma bulgularıyla destekleniyor.

STONEHENGE İKİ KERE İNŞA EDİLDİ

Araştırmacılar şimdiyse sunak taşının, anıtın MÖ 2500'le 2020 arasındaki inşasının ardından gerçekleşen bir "yeniden inşa aşamasında", anıtın merkezindeki at nalı biçimindeki yapının ortasına yerleştirildiğini düşünüyor.

Bilim insanları, MÖ 2620'le MÖ 2480 arasındaki yeniden inşa aşamasında, kadim Britanyalıların dev sarsenleri bir dış çember oluşturacak şekilde diktiğini söylüyor.

Araştırmacılara göre anıtın son yapısı, kış ve yaz gündönümlerinde Güneş'le hizalı şekilde inşa edilmişti ve bu durum, tarih öncesi Britanyalıların "atalarıyla ilgili bir öneme" sahip olabilir.

Bu arada, yaklaşık 80 adet daha küçük mavi taş (resimde) -yeni kırıldığında veya ıslandığında mavimsi bir renk tonuna sahip taşlar- Galler'den getirildi

Taş çemberin tam ortasında duran biri, kışın ortasındaki gündönümünde Güneş'in batışını çemberin ortasından görebiliyordu.

KAYNAK : INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • trh 19 saat önce Şikayet Et
    İnanç merkezi kurup inanç turizminden kazanmışlardır.
    Cevapla
  • Selim 21 saat önce Şikayet Et
    Biz Turfanı yarattık uyku uyurken batı.....
    Cevapla
  • Mesut 22 saat önce Şikayet Et
    eski insanlarda bugünkü teknoloji yoktu belki ama bugünün insanından daha zeki oldukları muhakkak. Yaşamak için bedenleriyle birlikte beyinlerini de kullanmak zorundaydılar. Şimdi ise tek çabamız ye-iç-gez. bilgisayar, vs, bizim yerimize düşünüyor, böylece beyinler gittikçe geriye gidiyor
    Cevapla
  • #avşarın delisi 22 saat önce Şikayet Et
    sırrı çözüldü diye manşet atıyon yine işi olasılıklara bağlayıp çamura yatıyon oğlum senin derdin ney. biz usandık burada yalanları okumaktan ama siz usanmadınız yazmaktan. sırrı falan çözülmemiş niye bizi kekliyon yavrum ayıp değilmi. uzaktan getirilmiş hepsi bumu yani kocaaaa anıtın sırrı...
    Cevapla
  • Selam 22 saat önce Şikayet Et
    "BRİTANYA HALKINI BİRLEŞTİRMEK İÇİN YAPILDIĞI BELİRTİLDİ". Sıkın kim tutar sizi. Britanya halkının parçalara ayrılacağını haber veriyor olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR