'İnsanlık buna hazır değil' diyerek uyardılar! Önlem almak için hiçbir planımız yok!
Bilim insanları, Dünya'nın bu yüzyılda büyük bir volkanik patlamaya maruz kalma ihtimalinin altıda bir olduğu ve 'insanlığın bunu ele alacak bir planı olmadığı' uyarısında bulunuyor.
ABONE OLGüneş ışığını yansıtan bu havadaki bileşiklerin daha geniş bir dağılım göstermesi, çarpışma ve kümelenme olasılıklarını azaltarak onları daha etkili hale getirecektir.
Schmidt'in 2021 yılında Nature Communications için Dr. Aubry ile birlikte kaleme aldığı bir çalışmaya göre, gelecekteki ve muhtemelen daha sıcak atmosferimiz, yakında gerçekleşecek bazı 'küresel ısınma' senaryolarında güneş enerjisini yüzde 30 daha fazla uzaklaştıracaktır.
Dr. Aubry, "Bunun yüzey soğumasını yüzde 15 oranında artıracağını düşünüyoruz" dedi. Ancak Cenevre Üniversitesi'nde ders veren Dr. Stoffel'in CNN'e söylediği gibi, rahatsız edici belirsizlikler de var. "Neler olabileceğine dair bir fikir edinmenin henüz başındayız" dedi.
İNSANLIĞIN ÖNLEM ALMASI İÇİN HİÇBİR PLANI YOK!
Bilim insanları "İnsanlığın önlem almak için hiçbir planı olmadığı' uyarısında bulunuyor. İklim profesörü Dr. Markus Stoffel'e göre böyle bir olay, 1815'te Endonezya'daki Tambora Dağı'nın patlamasına benzer bir 'iklim kaosunu' tetikleyebilir.
Bu patlamada atmosfere 24 mil küp gaz, toz ve kaya salınmış ve küresel sıcaklıkların düşmesine neden olmuştu.
Ekinler mahvoldu, kıtlık yayıldı, hastalıklar arttı ve on binlerce insan öldü. Tambora'nın patlamasını takip eden 'Yazsız Yıl'ın aksine, 21. yüzyılda meydana gelecek bir mega volkan, insanlığın fosil yakıtlara olan bağımlılığının halihazırda neden olduğu aksaklıklara yenilerini ekleyecektir.
ETKİLERİ 1815'TEKİNDEN BİLE DAHA KÖTÜ OLABİLİR!
Jeoloji bilimci Dr. Michael Rampino, volkanik patlamalar ile ilgili açıklamasında 'Etkileri 1815'tekinden bile daha kötü olabilir' dedi. Dünya artık daha dengesiz. İronik bir şekilde, geçtiğimiz yüzyıl boyunca salınan sera gazları, böyle bir patlamanın sonrasını daha da soğuk hale getirebilir. Volkanolog Dr. Thomas Aubry'nin araştırması, daha sıcak ve daha çalkantılı bir atmosferin sülfür dioksit gazını ve onun oluşturduğu soğutucu sülfat aerosollerini daha hızlı yayarak soğutma etkisini yoğunlaştıracağını öne sürüyor.
Örneğin 1815'teki destansı Tambora patlaması ortalama küresel sıcaklığı yaklaşık 1 santigrat derece düşürmüştür. Jeolojik kanıtlar, 1257 yılında Endonezya'da meydana gelen bir başka büyük volkanik patlamanın, devasa Samalas olayının, yüzlerce yıl süren bir 'Küçük Buzul Çağı'nın tetiklenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.
BEKLENMEDİK SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
"Sırada hangisi var ve ne zaman olacak," diyor Stoffel, "bunu tahmin etmek hâlâ imkânsız." Stoffel'in umudu, olası en kötü durum senaryolarına ilişkin araştırmaların, tahliye planlarından dünya çapında ürün kıtlığı yaşanması durumunda gıda yardımı hazırlamaya kadar her konuda halkın ve politika yapıcıların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olabileceği yönünde.
21. yüzyılda yaşanacak bir patlama, dramatik aksaklıkların ölümcül ve beklenmedik şekillerde yankılanabileceği çok daha kalabalık ve birbirine bağlı bir dünyayı etkileyecektir. Yeraltındaki bir magma havuzunun üzerindeki buzulların eriyip yok olmasının, onu sıkıştıran basıncı artırabileceğini kaydeden Dr. Aubry'ye göre, iklim değişikliği volkanların davranışını bile değiştirebilir.
DÜNYA GENELİNDE 716 VOLKAN VAR
Dr. Aubry, 2022 yılında yapılan bir araştırmanın, dünya çapında yaklaşık 716 volkanın ya da aktif ve yer üstünde olduğu bilinenlerin yüzde 58'inin daha aşırı yağışlarla tetiklenebileceğini ortaya koyduğunu ve bunun da tehlikeli bir mini buzul çağı olasılığını artırdığını açıkladı. 'Bu nedenle potansiyel olarak daha fazla patlama bekleyebiliriz' dedi.
-
Ertuğrul 6 saat önce Şikayet EtNapacak insanlar yanardağına tıpa mi takacak veya önlerine barajmi yapacakBeğen Toplam 4 beğeni
-
Kozanlı 8 saat önce Şikayet EtEn fazla ölürüz, olayı bu kadar büyütmenin bir anlamı yok.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Recep 9 saat önce Şikayet EtBizim buralarda Belediye başkanları yağan iki damla yağmuru iş yerlerine yollara insanlara zarar vermeden nasıl çözümlemeye hazır değil değilki volkanin patlamaların korunmasından Ötesinde gelinecekBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 10 saat önce Şikayet Etkıyamet alametlerinde duman var. Amerika'da meşhur bir yer var. ismini unuttum. uzun zamandır patlamamış. patlamaya hazirBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ömer 6 saat önce Şikayet EtYellowstone milli parkının bulunduğu alan, yaklaşık 600 km. Çapında bir krater...Beğen
-
Canlar Pir Hu 11 saat önce Şikayet EtTürk ve Müslümansa Bu Dünya da bir şey olmaz, Reyis bir Caresini bulur nasıl olsa. AKP halkına hizmet peşinde, chp ve türevleri de illet peşinde. Allahım 86 milyondan azar azar al ona ver Rabbim.Beğen Toplam 4 beğeni