'Eşsiz bir mülk!' NASA'nın gizli üssü satılıyor! 30 milyon dolar veren, yeni sahibi olacak

Kuzey Carolina’daki eski NASA uydu izleme tesisi, Soğuk Savaş döneminde uzay yarışının gizli merkezlerinden biriydi. Teleskopları, planetaryumu ve veri merkezleriyle birlikte 30 milyon dolara satışa çıkarıldı...

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2025 11:57 GÜNCELLEME 20.10.2025 12:01 TEKNOLOJİ
'Eşsiz bir mülk!' NASA'nın gizli üssü satılıyor! 30 milyon dolar veren, yeni sahibi olacak
'Eşsiz bir mülk!' NASA'nın gizli üssü satılıyor! 30 milyon dolar veren, yeni sahibi olacak

Kuzey Carolina’daki eski NASA uydu izleme tesisi, teleskopları, planetaryumu ve veri merkezleriyle birlikte 30 milyon dolara satışa çıkarıldı.

  • Üs, Soğuk Savaş döneminde uzay yarışının en önemli merkezlerinden biriydi.

SOĞUK SAVAŞ’IN GİZLİ MERKEZİ SATIŞA ÇIKTI

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde yer alan, bir dönem uzay yarışının kalbinde bulunan NASA kampüsü satışa çıkarıldı.

192 dönümlük alan içinde bulunan tesis, teleskopları, planetaryumu, laboratuvarları ve veri merkezleriyle birlikte 30 milyon dolar fiyatla yeni sahibini bekliyor.

New York Post’un haberine göre, Transylvania County’deki Pisgah Ulusal Ormanı içinde konumlanan tesis, 1960’larda “Rosman Uydu İzleme İstasyonu” olarak inşa edildi.

O yıllarda NASA, bu merkezde uydulardan veri topluyor, iletişim kuruyor ve Dünya’nın uzaydan çekilen ilk görüntülerini kaydediyordu.

Soğuk savaş döneminde kullanılan üs

NSA TARAFINDAN GİZLİ HABERLEŞME İÇİN KULLANILDI

Yıllar içinde tesisin yönetimi ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) geçti. Üs, bu dönemde gizli uydu iletişim ağı olarak görev yaptı. NASA ve NSA, yıllar içinde üs için toplam 240 milyon dolar yatırım yaptı; bu miktar günümüz değerleriyle yaklaşık 2,7 milyar dolara denk geliyor.

Bugün ise aynı tesis, sadece 30 milyon dolara satış listesinde yer alıyor.

Ay'a insanlı görev için tarih belli olduAy'a insanlı görev için tarih belli oldu

BİLİMDEN EĞİTİME UZANAN BİR MİRAS

Pisgah Ormanı’nın derinliklerinde bulunan dev kampüs, geniş altyapısıyla dikkat çekiyor. Alanda radyo teleskopları, 25 optik teleskop, planetaryum, veri merkezleri, laboratuvarlar, kütüphane, sergi salonları, yemekhane ve konaklama tesisleri bulunuyor.

Tesis, 1999 yılında Pisgah Astronomical Research Institute (PARI) adlı sivil bilim kuruluşuna devredildi. PARI, alanı bilim kampları, STEM eğitimi, uzaktan gözlem projeleri ve veri arşivleme çalışmaları için kullanmaya devam ediyor.

Eşi görülmez bir mülk...

“EŞİ GÖRÜLMEZ BİR MÜLK”

  • Tesisin satışını üstlenen NAI Piedmont Triad şirketinden Robbie Perkins, “Böyle bir mülkü bir daha görmemiz imkânsız.” ifadelerini kullandı.
     
  • Dünyanın dört bir yanından yatırımcıların tesise ilgi gösterdiğini belirten Perkins, potansiyel alıcıların PARI Yönetim Kurulu ve Kuzey Carolina Başsavcılığı onayından geçmesi gerektiğini söyledi.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYABİLİR

Bir zamanlar Soğuk Savaş’ın en gizli iletişim noktalarından biri olan bu tarihi üs, bugün bilim ve eğitimin hizmetinde. Ancak satış gerçekleşirse, NASA’nın eski gözlemevi bir kez daha yeni bir misyona hazırlanıyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Kurban 1 ay önce Şikayet Et
    30 milyar mı, 30 milyon mu? ona göre karar verin, belki müşteri oluruz.
    Cevapla
  • okur 1 ay önce Şikayet Et
    bunu türkiye alsın söksün getirsin gölbaşına kursun toprağı da 10-15 milyona geri satsın. bizde böyle güzel kocaman çanaklardan yok.bir eksiğimiz giderilir
    Cevapla
  • Yörüklü Ali 1 ay önce Şikayet Et
    nerde o baba yiğitler ? Parası olan Türk Vatandaşımız satın alsın ! sadece 30 milyon Dollars
    Cevapla
  • Bir Fani 1 ay önce Şikayet Et
    Malum belediye baskanı alsın. Çaldığı paraları oraya stoklar. SİSTEM Adını verdiği yapılanmadan gelen paralarıda depolar. TC el koyamazda. Emanetcisi de sokak sokak gezmez gecer paraları sayar. Dostu ilede güzel voleybol oynayacak cimler var
    Cevapla
  • Yahşi 1 ay önce Şikayet Et
    MÜSİAD İş Adamları tarafından alınması taraftarıyım Bir Gözümüz ve Kulağımız ABD'de olsun isterim, Onların Dünyanın birçok ülkesinde Üsleri Var. Neden bizim Amerikada olmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR