'Hırs gerçekle buluştu' dediler! ABD basını. Artık Türkiye'ye saldırmaları zorlaşacak!

Türkiye, 6,5 milyar dolarlık yerli "Çelik Kubbe" ile gökyüzünü zırhladı. ABD basını, bu dev adımın bölgesel üstünlüğü pekiştirip yabancı tehditleri caydıracağını yazarak, Türkiye'ye saldırmanın artık zorlaşacağını belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2025 11:30 GÜNCELLEME 08.12.2025 12:02 TEKNOLOJİ
'Hırs gerçekle buluştu' dediler! ABD basını. Artık Türkiye'ye saldırmaları zorlaşacak!
'Hırs gerçekle buluştu' dediler! ABD basını. Artık Türkiye'ye saldırmaları zorlaşacak!

6,5 milyar dolarlık 'Çelik Kubbe' ile hırsın gerçekle buluştuğunu yazan ABD basını, bu iddialı projenin yabancı devlet veya vekil aktörlerin Türk topraklarına saldırmalarını zorlaştıracağını dile getirdi.

  • ABD basını, Türkiye'nin gökyüzüne 6,5 milyar dolarlık "Çelik Kubbe" yerleştirdiğini yazdı.
     
  • Çelik Kubbe'nin iddialı bir yatırım olduğunu kaydeden ABD basını, Türkiye'nin bölgesel askeri üstünlük yolunda ilerlemeye devam ettiğini aktardı.
     

Çok katmanlı, entegre bir hava ve füze savunma mimarisi olan Çelik Kubbe'nin bir dizi radar, füze, sensör, komuta-kontrol merkezi ve elektronik harp (EH) aracını bir araya getirdiği anlatıldı.

Çelik Kubbe'nin bileşen listesinin yerli teknolojilerle inşa edildiğinin altı çizildi.

Ankara'nın hava savunmasında yabancı tedarikçilere olan bağımlılığını azalttığına vurgu yapılan haberde, "Entegrasyon, alçak irtifa tehditlerinden (insansız hava araçları, roketler, seyir füzeleri gibi) yüksek irtifa uzun menzilli füzelere veya uçaklara kadar uzanıyor. Birden fazla örtüşen katmanla, geniş bir tehdit yelpazesine karşı savunma sağlamayı hedefliyor" ifadeleri yer aldı.

Çelik Kubbe'de yer alan silahlar

TÜRKİYE'YE SALDIRMALARI ZORLAŞACAK

Türkiye'nin asimetrik tehditlere karşı korunmaya kararlı olduğunu belirten ABD basını, "Türkiye halihazırda silahlı insansız hava araçları, araçlar ve füzeler ihraç ediyor ve Çelik Kubbe'nin ölçeği olgunlaştığında, onu diğer devletler için, özellikle NATO uyumlu ancak Batılı olmayan tedarikçi çözümleri arayanlar için ihraç edilebilir entegre bir Savunma Paketi haline getirebilir.

  • Türkiye'nin üyesi olduğu NATO ile birlikte çalışabilirlik de önemli bir tasarım hedefidir.
     
  • Türkiye, Çelik Kubbe'yi müttefik mimarisine entegre edebilir, ancak iç kullanım için tasarlanmış olması Ankara'ya doktrin, angajman kuralları (ROE), yükseltme döngüleri ve ihracat kararlarında daha fazla bağımsızlık sağlamaktadır.
     
  • Bölgesel düzeyde, bu genişleme, komşularına ve rakiplerine Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirme niyetinde olduğunun sinyalini veriyor.
     
  • Bu durum, devlet veya vekil aktörlerin Türk topraklarını hedef alan hava veya füze saldırıları planlarını muhtemelen zorlaştıracaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Çelik Kubbe ile bölgedeki varlığını sağlamlaştırdı.

HIRS GERÇEKLE BULUŞTU

Hırsın gerçekle buluştuğunu belirten ABD basını, "Bu iddialı Türk projesinin temelini umut vadeden öngörüler ve yenilikçi fikirler oluşturuyor.

Tarihi konumunu yeniden tesis etme konusunda ısrarcı olan Türkiye'nin bu zorlu mücadelesi ülkelerini modern tehditlerden daha iyi koruyacak güçlü ulusal hava savunma sistemleri yaratmayı hayal eden tüm dünyadaki istekli müşterilere ihraç edebileceği tamamen yeni bir sistem ailesine sahip olma potansiyelini taşıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : STAR
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR