Denizcilik ve savunma teknolojileri Gölcük’te buluştu!

Festivalin ilk gününde Bayraktar Kalkan DİHA’nın envantere alınması ve FNSS ZAHA’nın lansmanının yanı sıra denizcilik ve su altı teknolojileri sergileri, teknoloji yarışmaları, bilim atölyeleri ve özel gösteriler gerçekleştirildi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 21.08.2026 11:49 GÜNCELLEME 21.08.2026 11:49 TEKNOLOJİ
Denizcilik ve savunma teknolojileri Gölcük’te buluştu!
Denizcilik ve savunma teknolojileri Gölcük’te buluştu!

TEKNOFEST Mavi Vatan, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen açılış seremonisiyle başladı.

Kocaeli’de düzenlenen TEKNOFEST Mavi Vatan, 20-23 Ağustos tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun denizlerdeki yansımasını ortaya koyan festival; denizcilik, savunma ve su altı teknolojilerini gençlerin geliştirdiği projelerle aynı platformda buluşturuyor.

Festivalin ilk günü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirilen açılış seremonisiyle başladı. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve T.C. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler törende konuşma yaptı. Açılış programında Türkiye’nin denizlerdeki teknolojik kabiliyetleri, savunma sanayisindeki yerli ve milli çözümleri ve gençlerin teknoloji alanındaki üretim gücü öne çıktı. Törenin ardından Müze Gemi Yavuz’un açılış seremonisi, Bayraktar Kalkan DİHA’nın envantere alınması töreni ve FNSS ZAHA’nın lansmanı ile aile fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.

ROTASI VE MENZİLİ OLMAYAN BİR GEMİYE HİÇBİR RÜZGARIN FAYDASI OLMAZ

Selçuk Bayraktar açılış konuşmasında: “Türkiye’nin kara yüzölçümü yaklaşık 783 bin kilometrekareyken, Mavi Vatan deniz yetki alanlarımız 462 bin kilometrekarelik geniş bir alanı kapsıyor. Karadaki vatanımız yuvamızsa, Mavi Vatan bizlerin huzur bulduğu bahçemizdir; nasıl ki evimizin bir odasından vazgeçmiyorsak, bahçemiz olan Mavi Vatan’ın tek bir damlasından da asla vazgeçmeyiz. Mavi Vatan’da verdiğimiz mücadele yalnızca bir teknoloji hamlesi değil, aynı zamanda adalet ve bağımsızlık mücadelesidir. Gençlerimizin geliştirdiği insansız deniz araçlarından Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş kabiliyetine kadar attığımız her adım, Türkiye’nin denizlerdeki teknolojik gücünü ve bağımsızlık iradesini ortaya koyuyor. Gençlerimize de şunu hatırlatmak istiyorum: Rotası ve menzili olmayan bir gemiye hiçbir rüzgârın faydası olmaz. Hayat denizinde yelken açarken kendinize ait yüksek bir idealiniz, bir KIZILELMA’nız olsun. Köklerinize sımsıkı sarılın ki fırtınalara meydan okuyabilesiniz. Geleceğin adalet, hürriyet ve refahla kuşatılmış dünyasını, medeniyetimizin güneş yüzlü çocukları, TEKNOFEST kuşağı inşa edecektir.”

DENİZ TEKNOLOJİLERİ VE GENÇLERİN PROJELERİ SERGİLENDİ

Festival alanında savunma sanayisi ürünlerinden denizcilik sistemlerine, su altı araçlarından yeni nesil teknolojilere kadar çok sayıda ürün ve proje ziyaretçilerin incelemesine sunuldu. Türkiye’nin denizlerdeki teknolojik kabiliyetlerinin sergilendiği alanlarda kurum ve kuruluşların stantları ziyaretçilerden ilgi görürken, genç teknoloji takımlarının geliştirdiği projeler de festival kapsamında görücüye çıktı. TEKNOFEST Mavi Vatan’ın teknoloji yarışmaları bölümünde gençler; İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, Su Altı Roket Yarışması ve İnsansız Deniz Aracı Yarışması kapsamında geliştirdikleri projelerle mücadele ediyor.

Festivalde ziyaretçiler ayrıca Türk donanmasının önemli unsurlarını yakından görme, denizcilik tarihine ilişkin sergi ve deneyim alanlarını inceleme, simülasyon ve sanal gerçeklik uygulamalarını deneyimleme fırsatı buluyor. Etkinlik kapsamında Türk donanması ve denizcilik kültürüne yönelik farklı gösteri ve etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Festival programında SAT ve SAS Komutanlığı personelinin özel gösterileri de yer alıyor.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN BİLİM VE TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ

TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ilk gününde çocuklara ve gençlere yönelik bilim ve teknoloji atölyeleri de düzenlendi. Uygulamalı etkinliklerde çocuklar teknolojiyle doğrudan temas ederken, denizcilik kültürünü tanımaya yönelik sergiler, etkinlikler ve deneyim alanları da ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Festival alanında hatıra fotoğrafı noktalarının yanı sıra paydaş kurumların düzenlediği farklı etkinlikler de gün boyunca devam etti.

TEKNOFEST MAVİ VATAN’DA SEFO COŞKUYU YÜKSELTECEK!

TEKNOFEST Mavi Vatan’ın ikinci gününde de teknoloji yarışmaları, sergi ve stantlar, deneyim alanları, bilim ve teknoloji atölyeleri ile çocuk ve gençlere yönelik etkinlikler devam edecek. Festivalin dört günlük programında teknoloji yarışmalarının yanı sıra deniz ve hava gösterileri, bilim atölyeleri, konserler ve denizcilik kültürüne yönelik etkinlikler de gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST Mavi Vatan heyecanı, festivalin üçüncü gününde gerçekleştirilecek Sefo konseriyle müzikle buluşacak. Sevilen sanatçı Sefo, 22 Ağustos Cuma günü saat 19.00’da Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda sahne alarak festival katılımcılarına unutulmaz bir akşam yaşatacak.

Etkinlik programı TEKNOFEST’in resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor.

KAYNAK : Haber7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL