Trend Micro'dan solucan uyarısı

Trend Micro, bilgisayar kullanıcılarını ''WORM_DOWNAD.AD'' adı verilen bilgisayar solucanına karşı uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2009 13:39 GÜNCELLEME 20.01.2009 13:39 TEKNOLOJİ
Trend Micro'dan solucan uyarısı
Trend Micro'dan solucan uyarısı

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bilgisayar kullanıcıları ''WORM_DOWNAD.AD'' adlı solucana karşı uyarılarak, solucanın, şu ana kadar 8,9 milyon bilgisayarı etkilediği bildirildi.

Tüketicilerin, bilgisayarlarını güncel tutmaları, otomatik çalıştırma özelliğini etkisizleştirmeleri ve güçlü bir şifre politikası uygulamalarının önerildiği ifade edildi.

Büyük bir hızla yayılan solucan hakkında duyum alındığı dile getirilen açıklamada, bir Microsoft açığını kullanarak kendi kendine çoğalan solucanın, Kasım 2008'in sonundan bu yana faal durumda bulunduğu kaydedildi.

Yetkililere göre, global bir tehdidin söz konusu olduğu belirtilen açıklamada, Kuzey Amerika, Asya, Avrupa, Güney Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Afrika'da bulaşma vakalarının yaşandığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Trend Micro Çözüm Mimarı Rik Ferguson, şunları kaydetti:

''Bizim açımızdan konu ilginç, çünkü bu 'demode' solucan, kurban makinelerin ortaya çıkardığı bir komut ve kontrol yapısına sahip bulunuyor. Bu, aslında eski ve yeni tekniklerin bir karması. Bunun devasa bir botnet (robot ağ) yaratılmasında ilk adım olmasından endişe ediyoruz.

Bu solucanın bu kadar etkili bir biçimde yayılmasının üç ana nedeni var. Birincisi ve en önemlisi, yamasız makineler. Dolayısıyla ilk önerim, makinelerin her zaman mevcut yamalar kullanılarak güncel tutulması. Solucan, takıp çıkarılabilir ortamlar ve ağ paylaşımları kanalıyla otomatik çalıştırma dosyaları üzerinden de yayılıyor. Windows'taki otomatik çalıştırma özelliğini etkisizleştirmek, standart bir güvenlik önlemidir. Son olarak solucan, şifre kırma girişimlerinde bulunarak çoğalmaya çalışıyor. Dolayısıyla, bütün kullanıcı hesaplarında güçlü bir şifre politikası uygulamak gerekiyor.''

Açıklamada, tüketicilere ''http://us.trendmicro.com/us/threats/home-user/preventing-intrusions/safe-computing-guide/'' adresinden Trend Micro Güvenli Bilgi İşlem Rehberi'ni incelemeleri önerildi.

ÇÖZÜM BURADA

 

(aa)

 

İnternette dokuz milyon bilgisayara sıçrayan ve kullanıcıların internet erişimini, hatta internetle igili her türlü işini kesmeye adayan Downadup solucanından kurtulmanın bir yolu var. Dün kendisini kaynak olarak göstererek sizleri uyardığımız Finlandiyalı F-Secure bu solucandan kurtulmak için bir temizleyici yayınlamış durumda.

Belirtiler

Bu solucanın ilk belirtileri, bilgisayarınızın güvenlikle ilgili internet sitelerine girememesi ve ayrıca şifreli olarak bağlandığınız ağ noktalarında binlerce deneme yaparak saldırı korumasını etkinleştirmesi ve bu bölgelere kullanıcı adı ve şifrenizle girememenizi sağlaması.

İndirin

:: F-Secure tarafından yayınlanan Downadup solucanı temizleme yazılımını indirin.

Nasıl Kullanılır?

Bu yazılım komut satırı altından çalışıyor. Bir klasöre ZIP dosyasını açtıktan sonra oraya giderek f-downadup.exe'yi çalıştırarak bilgisayarınızı taratabilirsiniz. Doğrudan temizleme kipinde çalıştırmak istiyorsanız da f-downadup.exe --disinfect komutunu kullanmanız gerekiyor.

:: Downadup size de bulaştı mı?

Berkin Bozdoğan - http://shiftdelete.net

YORUMLAR 3
  • vatansever 15 yıl önce Şikayet Et
    amaç farklı. kaçak kullanılan korsan yazılımları tespit etmek zaten microsoft ne zamandır lisanssız kullanıcıları belirlemeye çalışıyor türkiyede. işletim sistemini bir yana burakalım binlerce lisanssız program kullanılıyor. virüsü yazanlar kimler antivirüs yazan firmaların taa kendisi. bu konu etik bir durum olmadığına göre lisanssız program kullanmakta normal gözüküyor benim düşüncem :) ama kullanmıyorum :)))
    Cevapla
  • Ozan Kale 15 yıl önce Şikayet Et
    Amatörlere yaşlı amcalara teyzelere deepfreze... Ama profesyonellere hayır. deep freez her şeyi sıfırlıyorsa. oyun bile oynanmaz ki sadece internete gir hiç bir gelişme ve güncelleme yapma. O da bir görüş saygı duyarız
    Cevapla
  • Turgut YILDIRIM 15 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye bunlar. Deepfreze programını yükleyin ne virüs ne trojan ne solucan işlemez.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR