Phenom II X4 965 BE C3 inceleme

AMD, Phenom II X4 965 BE modelinin yeni sürümünü piyasaya çıkardı.Daha az güç harcayan yeni sürümün, önceki modelden başka ne farkları var sizin için araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 11.11.2009 12:02 GÜNCELLEME 25.08.2020 17:56 TEKNOLOJİ
Phenom II X4 965 BE C3 inceleme
Phenom II X4 965 BE C3 inceleme

Düşük güç tüketimi konusu günümüzde artık çok önemli bir hale geldi. Her alanda, düşük güç tüketimi yapan ürünler daha fazla tercih edilir oldular. Bilgisayar gibi, güç tüketiminin çok önemli olduğu ve sisteme doğrudan etki eden cihazlarda ise her bir bileşenin ne kadar güç harcadığı, buna bağlı olarak ne kadar ısındığı büyük önem taşıyor. Bilgisayarın kalbi ve beyni konumunda olan işlemcilerin harcadıkları güç miktarı, performans, ısınma, overclock ve bunun gibi birçok konuya doğrudan etki edebiliyor.

 

Dört çekirdekli Phenom II'lerin en iyisi 965 modeli

 

AMD'nin Phenom serisinde güç yönetimi konusunda bazı sorunlar yaşadığı biliniyordu. Bunu aşmak isteyen şirket eski modellerini emekliye ayırıp daha düşük güç tüketen modeller tasarlayıp, piyasaya sürmeye başladı. Geçtiğimiz aylar içinde sitede yayınladığımız Phenom II X4 965 BE incelemesini hatırlayanlar olacaktır. AMD bu modelin yeni bir sürümü hazırlayarak piyasaya sürdü. Adı yine Phenom II X4 965 BE olan fakat C3 sürümü olan yeni işlemci test merkezimizi ziyaret etti.

Küçük bir fark

C3 sürümü yeni Phenom II X4 965'in kendinden bir önceki sürüm ile frekans hızları bakımından bir fark bulunmuyor. İki model de 3,4 GHz saat hızına sahip. Ayrıca yine iki modelin de sahip oldukları ön bellek miktarları da eşit. Phenom II X4 965 BE C3'te önceki sürümle aynı şekilde 6 MB Level 3 ön bellek ve her çekirdekte 512 KB olmak üzere toplam 2 MB Level 2 ön bellek bulunuyor.

İşlemcide 6 MB L3, 2 MB L2 ön bellek bulunuyor

C3 sürümünün farkı nedir diye soracak olursanız, cevabımız TDP olacaktır. TDP (Thermal Design Power) bir bileşenin soğutulması için gereken güç miktarı olarak basit bir şekilde açıklanabilir. Yeni sürüm Phenom II X4 965'in TDP'si önceki sürüme göre 15 Watt daha düşük. Önceki sürümde TDP 140 Watt iken, yeni sürümde bu değer 125 Watt seviyesinde. İki sürüm arasındaki en büyük fark güç tüketimi konusunda fakat arada bazı ufak farklar da yok değil. Önceki modelde DDR3 belleklere destek veriliyordu ancak 1333 MHz'lik belleklere resmi olarak destek yoktu. C3 sürümünde bu destek resmi olarak veriliyor.

Fark fark ediliyor mu?

Eski model ile yeni modeli birbirinden nasıl ayıracağım diye sormanız oldukça normal. Bu farkı anlamakta işin sırrı kod numaralarından geçiyor. 140 Watt'lık modelin kod numarası HDZ965FBK4DGM şeklindeyken, 125 Watt'lık modelimn kodu HDZ965FBK4DGI şeklinde. Aralarında özellik bakımından bu kadar az fark olan modellerin, kod numarakarında da sadece tek bir harf fark gösteriyor.

Hangisi C3 sürümü anlayabilir misiniz?

Güç tüketimindeki düşüş akıllara performansta da bir düşüş yaşanır mı şüphesini getirmiyor değil. AMD yetkilileri C3 sürümünde önceki sürümlere göre bir performans düşüşü yaşanmayacağını belirttiler. Ancak buna test yapmadan inanmamız olanaksızdı. Yaptığımız karşılaştılmalı testlerin sonuçlarını tablolarda görebilirsiniz.

Test Sistemi

Anakart: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
Bellek: 4 GB Kingston DDR3 1600 MHz
Ekran Kartı: 512 MB PowerColor ATI Radeon HD 4870
Sabit disk: 1,5 TB 7200 RPM Seagate
Güç Kaynağı: Thermaltake 750 Watt
Soğutucu: Referans AMD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

:: Phenom II X4 965 BE ile Core i5 750 arasından hangisini tercih ederdiniz?

Yazan: Emre Demiray
SDN - http://shiftdelete.net

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR