O tiyatro 30 yaşında

Sümer Tilmaç, Mehmet Rifat Aras, Mustafa Avkıran, Mustafa Uzunlar, Levent Ulukut ve Mehmet Özgür gibi oyuncuları yetiştiren Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), kuruluşunun 30'uncu yılını kutluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.03.2014 11:20 GÜNCELLEME 06.03.2014 11:20 Tiyatro ve Sahne Sanatları
O tiyatro 30 yaşında
O tiyatro 30 yaşında

Antik çağlarda bölgesinde 72 görkemli tiyatro binasına sahip Antalya'da uzun yıllar, 1932'de açılan Antalya Halkevi dışında bir tiyatro bulunmuyordu. Antalya'da profesyonel anlamda ilk tiyatro çalışmaları 1977 yılında İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan Mustafa Yalçın'ın Antalya'ya davet edilerek, tiyatro kursu açmasıyla başladı.

Talat Kalyoncu, Müfit Kayacan, Vedat Uyanık, Mesut Aydın, Ali Yılmaz ve Ali Uşaklı'nın uğraşları sonrası 1983'te ABT'nin temeli atıldı. ABT, Talat Kalyoncu'nun sanat yönetmenliğini yaptığı "Orman'ın Bekçileri" adlı çocuk oyunu ile ilk kez sahneye çıktı.

30 yılda 60'dan fazla farklı oyun sahneledi

ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da 2 bin yıldan beri sanatın her dalının var olduğunu söyledi.

Kentte profesyonel anlamda ilk tiyatro çalışmalarına Antalya Halkevi'nin tahta sahnesinde başladıklarını ifade eden Kayacan, daha sonra Antalya Belediyesi Amatör Tiyatro Topluluğu adı altında çalışmalarını sürdürdüklerini, 1995 yılında belediye meclisinin aldığı kararla ABT'nin resmi kimliğe kavuştuğunu anlattı.

ABT'nin 30 yılda nereden nereye geldiğini Karaalioğlan Parkı'nda açtıkları sergiyle anlattıklarını belirten Kayacan, "ABT, amatör bir çalışmayla başladı, hiç ara vermeden her yıl kendini yenileyerek çalıştı. Bu tahta sahnelerde Sümer Tilmaç, Mehmet Rifat Aras, Mustafa Avkıran, Mustafa Uzunlar, Levent Ulukut ve Mehmet Özgür gibi bir çok tiyatrocu yetişti. Bizden yetişen oyuncularımız bugün birçok film ve dizide rol alıyor" dedi.

Kayacan, Türkiye'de tiyatronun yeterince destek görmediğini, Anadolu'da zorluklarla tiyatro oynayan grupların ABT'nin başarısına örnek alabileceklerini kaydetti.

ABT'nin 30 yılda 60'ın üzerinde farklı oyunu sahneye koyduğunu, gecekondu aralarındaki kültür çadırlarında, açık alanlara ve okul bahçelerine kurulan sahnelerde, ilçelerde, köylerde, beldelerde ve antik tiyatrolarda sahne aldıklarını anlatan Kayacan, Almanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Ukrayna, Mısır gibi ülkelerde çeşitli festivallere katıldıklarını dile getirdi.

Çocukların düşünmeyi, sorgulamayı, mücadele etmeyi tiyatroyla öğrendiklerini vurgulayan Kayacan, "Mutlu bir toplum için kültür sanat olmazsa olmazdır" ifadesini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR