'Mem-u Zin'i bu kez de tiyatro sahnesinde
Van Devlet Tiyatrosu, Hakkarili Kürt Şair Ahmed-i Hani'nin 'Mem ile Zin' adlı eserini sahneledi.
ABONE OLTürkçe sahnelenen 'Mem ile Zin' adlı oyunda Kürtçe bölümlerde yer alıyor. Yaklaşık 10 gün boyunca Van'da sahnelenecek oyun daha sonra başka illerde de sergilenecek. Eseri geçen yıl sahnelemek için harekete geçen Van Devlet Tiyatrosu, deprem nedeni ile bu projesini askıya almıştı.
Van Devlet Tiyatrosu tarafından ilk kez sahnelenen oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından İpek Atagün Gezener yönetti. 15 kişilik bir kadro ile sahnelenen oyunda, tek gayesi komşu beyliklerle barış içinde yaşamak olan Mir Zeydin'in, Beko'nun dolduruşu ile barışı kendi marifeti ile dinamitlemesi anlatılıyor. Canlı müzik ve danslarla da beslenen oyun, Mem ile Zîn'in trajedisiyle seyirciyi içine alıyor.
Oyunu izleyenler arasında yer alan Vali Yardımcısı Atay Uslu, çıkışta yaptığı açıklamada, " Oyunu izlerken bir kez daha Anadolu'nun ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu hissettim. Faki Teynan'ı, Ahmed-i Hani, Yunus Emre, Mevlana ve Neşet Ertaş'ıyla Anadolu zengin bir kültüre sahip. Bu kültürün özünde olduğu gibi Ahmed-i Hani eserinde de sevgi var. Oyuncu arkadaşlarımız inşallah Türkiye'ye turnesinde bu oyunu sergileyecekler. Dün başlayan o sevgi yumağı bugün bu eserler büyüyecek Türkiye'yi, beraberinde de tüm dünyayı kuşatacaktır." dedi.
İzleyicilerden Leyla Atan, böyle büyük bir doğu destanının Türkiye geneline yayılması gerektiğinin altını çizdi. Oyunun içeriğinde Türkiye'de yaşayan tüm kesimlerin 'bir' olduğunun bir kez daha gösterildiğini anlatan Atan, "Kürtçe bir eserden uyarlanan bir oyunun tiyatroda sahne alması çok önemlidir. Aslında günümüzde yaşanan terör olaylarına da bir mesajdır" diye konuştu.
'Mem ile Zîn' oyunu, 4 - 5 - 6 - 11 - 12 - 13 Ekim 2012 tarihlerinde Van Devlet Tiyatrosu Sanat Çadırı'nda sahnelenecek.
Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Ahmed-i Hani'ye ait 'Mem'u Zin' adlı eseri Türkçe yayımlamasının ardından, aynı eser Kürtçe dizi olarak TRT 6'da da 'Siya Mem-u Zin' ismiyle yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştü.