İsyan çıkan cezaevini basına açtılar

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir kişinin ölümü ve 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan isyan girişiminin yaşandığı 1 No'lu cezaevinin kapıları basına açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2012 15:39 GÜNCELLEME 26.03.2012 15:39 Türkî Cumhuriyetler
İsyan çıkan cezaevini basına açtılar
İsyan çıkan cezaevini basına açtılar

Bişkek Sverdlovsk adlı merkez ilçedeki 1 No'lu cezaevinde bazı tutukluların serbest dolaştırıldığı yönündeki iddiaların kamuoyu ve basına yansımasının ardından Başbakanlık Ceza ve Tevfik Evleri Müdürlüğü'nce cezaevi, yerli ve yabancı basın mensuplarına gezdirildi.

Aralarında 7 Türk vatandaşının da bulunduğu bin 554 tutuklu ve hükümlünün kaldığı 1 No'lu cezaevinde, tutukluların yediği yemek, kuaför hizmetleri ile 200 koğuştan 4'ü gösterildi. Tek koğuşta 5 ila 8 kişinin kaldığı cezaevinde tutuklularla konuşmaya izin verilmedi.

Yüzlerce tutuklunun ağzını dikerek 10 gün boyunca yemek almadan sürdürdüğü isyanın cezaevi koridorlarında ve koğuş kapılarındaki izleri dikkati çekti.

Bir çok koğuş kapısının yeniden kaynak yapılarak güçlendirildiği ve kendilerini "otoriter" olarak isimlendiren tutukluların kaldığı koğuş kapılarının açık olmadığı gösterilirken, infaz memurları, hiçbir tutuklunun cezaevi koridorlarında serbest hareket etmediğine dikkat çekti.

Cezaevi Müdürü Mars Cusupov, cezaevinde durumun tamamen kontrol altında olduğunu belirterek, "Göreve atandığım gün, kendilerini 'otoriter' olarak isimlendiren tutukluların kaldığı 7 koğuşun kapısı açık ve bu tutukluların serbestçe cezaevinde dolaşarak diğer tutuklulardan yakınları aracılığıyla para topladığını gördüm. Koğuşlarda durum kontrol edilemiyordu. Tutuklular ile infaz görevlileri de sürekli baskı altındaydı" dedi.

Cusupov, göreve başlayınca ilk işinin koğuş kapılarını kapatmak olduğunu vurgularken, tutukların, bazı koğuş kapıların açılması talebiyle yaptıkları isyan girişimine rağmen hiçbir koğuş kapısının açılmadığının altını çizdi.

Cezaevinde müdür görevinde kaldığı sürece hiç bir kapının açık olmayacağını vurgulayan Cusupov, başta Cumhurbaşkanı, Hükümet, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GSNB) ve cezaevi görevlilerin desteğini aldığını söyledi.

Cezaevi Müdürlüğü Teknik İşler Daire Başkanı Ulan Cunusov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da en son cezaevinin Sovyetler Birliği döneminde 1974'te inşa edildiğini söyledi.

Bişkek yakınlarında, ömür boyu hapis cezası alan mahkumlar için inşası süren 200 koğuşlu cezaevinin henüz tamamlanmadığını anımsatan Cunusov, ülke genelindeki tüm cezaevi ve tutukevlerin yenilenmesi ve gerektiğinde şehir dışına taşınması gerektiğini belirtti.

Cunusov, hükümetin, tutukluların yemeğine yeteri kadar ödenek aktardığını, ancak tadilat ve teknik teçhizat için ayrılan ödeneğin yetmediğini bunun için yabancı yatırımcıların desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR