TİKA ve MÜSİAD'tan dev işbirliği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) arasında Geniş Kapsamlı İşbirliği Protokolü imzalandı.
ABONE OLMÜSİAD Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında düzenlenen "Kamunun Değişen Yüzü TİKA" konulu toplantıda konuşan Çam, 2002 yılında 12 olan yurt dışı ofis sayısının bugün itibariyle 35'e yükseldiğini ve sene sonunda 40 ülkede ofislerinin olacağını ifade etti.
Faaliyet alanının 100'ün üzerinde ülke olduğunu belirten Çam, "Temel olarak bakıldığında tarihi ve coğrafi bölgeleri öncelendirme durumu var. Ecdat yadigarı geçmişle irtibatımız olan, Misak-ı Milli sınırları dışında da kendisini bize ait hisseden, bizlerle birlikte olan kardeş ve akraba topluluklarına yönelik önemli çalışmalar yapmaktayız" dedi.
Türkiye'nin son üç yıldır dış yardımlar konusunda önemli rekorlar kırdığını anımsatan Çam, "Türkiye'nin dış yardımları ilk defa 2011 yılında 1 milyar doların üzerine çıkmıştı. Ondan sonraki süreçte de 2,5 milyar doların üzerinde gerçekleşmişti. 2011 yılında OECD ülkeleri arasında 1. oluyoruz. 2012 yılında yardımlarda yüzde 100 ve geçen yıl yüzde 29,7'lik artış yaşandı. Türkiye geçen yıl 3,2 milyar dolarlık toplam dış yardım yaptı. Türkiye yıllık yapılan yardım artışlarında geçen yıl Avrupa'da 1. ve dünyada da Japonya'nın ardından 2. sırada yer aldı. Burada Suriyeli mültecilere olan yardımların payı yüksek" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin kendine geldiği zaman milleti ve devletiyle imkanlarını paylaşma arzusu içinde olduğunu ifade eden Çam, "Türkiye'de zaman zaman 'Neden bizim vergilerimizi başka ülkelere harcıyorsunuz?' şeklinde yaklaşımlar olsa da toplumumuzun genelinde 'şöyle bir ülke var oraya neden gitmediniz?' yönünde yaklaşım var. Bu öncelikle bizim farklılığımızı ortaya koyuyor. Diğer ülkelerden ahlaki ve insani yaklaşım konusunda farklılık sergiliyoruz" diye konuştu.
Artık dünyada "Türk tipi yardım modeli"nin konuşulduğunu ve makalelerde de bundan bahsedildiğini anlatan Çam, bunların Türkiye açısından çok önemli kazanımlar olduğuna ve gelecek dönemde yardımlar konusunda ihtisaslaşmaların olacağına dikkati çekti.
TİKA olarak başta yakın coğrafya olmak üzere Balkanlar'a, Orta Doğu ve Afrika'ya odaklandıklarını dile getiren Çam, bu bölgelerden sonra Uzak Asya, Latin Amerika derken beş kıtada da olan bir yapıya büründüklerini söyledi.
Çam, özellikle Büyük Selçuklu ve Osmanlı'nın bulunduğu hinterlandın öncelikler arasında olduğunu aktaran Çam, bu noktada din, dil ve ırk ayrımı yapmadıklarını, restorasyon çalışmaları ön plana çıkmasına rağmen kalkınma konusunda bir çok alanda proje ve çalışmaları yaptıklarını vurguladı.
TİKA'nın faaliyet alanı neresi diye sorulduğunda "Orta Amerika Belize'den başlayıp Avustralya kıtasının açıklarındaki küçük ada devleti olan Manitou'ya kadar" cevabını verdiğini anlatan Çam, yakın coğrafyasına büyük yardımların yanı sıra bu gibi ülkelere de simgesel yardımlar yapıldığını ifade etti.
Çam, dünyanın her yerinde yapılan simgesel ya da simgesel olmayan yardımlarla kamu diplomasisi anlamında da Türkiye lehine önemli kazanımlar elde edildiğinin altını çizdi.
TİKA'nın çalışma şartları, personel durumu ve yardım yapılan ülkelerde karşılaşılan zorluklar hakkında da bilgi veren Çam, aynı zamanda uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptıklarına da değindi.
Çam, TİKA'nın bir nevi Enderun olduğunu ve TİKA çalışanlarının ilgili sahalarla ilgili mikro detaylara, tarih, coğrafya, kültür, ekonomik ve çeşitli alanlarda da bilgiye hakim olduklarını kaydetti.
- "Dünyada açlık, antidemokratiklik varsa Türkiye orada olmalı"
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ise Türkiye'nin geçmişte 70 sente muhtaç bir durumdayken şu anda dünyanın her yerine yardım ulaştıran bir konuma geldiğini belirtti. Kaynakların dağıtımının da doğru yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Özdemir, son 10-12 yılda bunun çok başarılı bir şekilde yönetildiğini anlattı.
Özdemir "(Bizim Somali'de ne işimiz var? Suriyelilerin Türkiye'de ne işi var?) diyenler var. Elbette Türkiye her yerde olacak. Dünyada bir açlık, antidemokratiklik varsa Türkiye'nin orada olması gerekiyor. Bu tarihi, insani ve dini sorumluluğumuz gereğidir" diye konuştu.
- TİKA ile MÜSİAD arasında Geniş Kapsamlı İşbirliği Protokolü imzalandı
Toplantı sonrasında TİKA ile MÜSİAD arasında Geniş Kapsamlı İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokole göre TİKA, mali olanaklar, ekipman ve insan kaynakları yeterlilikleri çerçevesinde, taraf ülkelerin yürürlükteki kanunları ve yönetmelikleri göz önünde bulundurularak, verimli ve karşılıklı yarar getirecek işbirliği imkanlarını geliştirmek ve genişletmek amacıyla ortak bir anlayış ve işbirliği oluşturacak.
Anlaşma ticaret ve sanayi, yatırım, eğitim, bilim ve teknoloji, ulaştırma ve turizm, kültürel ve sosyal faaliyetler, fuarcılık ve reklamcılık, tarım, KOBİ destekleme, mesleki eğitim ve girişimcilik destekleme faaliyetleri ile taraflar tarafından kabul edilecek diğer alanlardaki uluslararası kalkınma işbirliğine yönelik proje ve faaliyetleri kapsıyor.