Acemoğlu: Kriz 2008'deki gibi 'teğet' geçmeyecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü İktisat Profesörü Daron Acemoğlu FED faiz artırırsa çıkan krizi Türkiye'nin teğet geçemeyeceğini söyledi

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2015 09:55 GÜNCELLEME 18.09.2015 09:55 Türkiye Ekonomisi
Acemoğlu: Kriz 2008'deki gibi 'teğet' geçmeyecek
Acemoğlu: Kriz 2008'deki gibi 'teğet' geçmeyecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımının ekonomide bir şok etkisi yaratabileceğini, krizin 2008'deki gibi Türkiye'yi 'teğet' geçmeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet'e verdiği röportajda konuşan Acemoğlu, "Hem 2001 krizinde hem 2008 krizinin sonunda bize yardım eden bir şey vardı. O da global likidite. 2001'de de global likidite biz kriz geçirdiğimiz zaman çok boldu. 2009'da da krizden etkilendiğimizde Fed parasal genişlemeye başlamıştı ve global yine likidite çoktu. Bu da bizim hızlı toparlanmamıza yardım etti. Ama şimdi durum öyle değil.

Fed giderek para politikasını darlaştıracak. Ve o zaman global likidite olmadığı zaman bizim de biraz doğru şeyler yapıp hemen toparlanalım gibi bir alternatifimiz olmayabilir" dedi.

Türkiye ekonomisinin riskleri hala içten geldiğini söyleyen Acemoğlu, "Tabi ki dıştan gelen olaylar ivme verecekler ama içimizdeki ekonomik yapısal bozukluklar bence daha büyük tehlike. Yani eğer belirsizlik süreçleri olsun, yargı süreçleri, politik süreçler, reform süreçleri olsun doğru gitse dışarıdan gelen şok bizi biraz etkiler sonra toparlanırız. Öyle bir durumdayız ki dışarıdan gelen şok bizi etkilerse çok daha negatif etkileri olur diye korkuyorum" diye konuştu.

Büyüme konusunda da değerlendirmeler bulunan iktisatçı, "Bence büyüme şu anda taleple, hükümet sektöründen itmeyle gelen bir büyüme. Organik, doğal bir büyüme değil. Örneğin 2002-2006 arasında olan yüksek kaliteli, üretkenliği artıran bir büyüme değil. Öyle bir büyüme olduğu zaman bunun istihdama olan etkisi de daha pozitif oluyor" dedi. 

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya yalan soylemek sizin hobiniz olsa gerek, biraz gercekleri konusun.
    Cevapla
  • Orhan Resmi 8 yıl önce Şikayet Et
    İşinize öyle geliyor, öyle olmasını istiyorsunuz ama her söylediğiniz ters tepiyor. Söyledikleriniz hiç çıkmadı çıkmayacakda. Adından ve soyadından belli ne olduğun. Türkiyenin hayrına birşey söylemezsiniz.
    Cevapla
  • erol 8 yıl önce Şikayet Et
    çok şükür şimdide kendimizde likidite çok kıskananlar çatlasın
    Cevapla
  • Bayram 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyetin haberini getir buraya koy. Olacak iş mi?
    Cevapla
  • avm 8 yıl önce Şikayet Et
    o zamanda böyle konuşmuştu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR