Türkiye şahlanacak! Tam 13 milyar dolar

Bakan Binali Yıldırım, yap-işlet-devret modeliyle devletin elde edeceği toplam miktarın 13 milyar dolar olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.02.2016 00:58 GÜNCELLEME 09.02.2016 05:47 Türkiye Ekonomisi
Türkiye şahlanacak! Tam 13 milyar dolar
Türkiye şahlanacak! Tam 13 milyar dolar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Yıldırım, bakanlık sayısı ile ilgili soruya, "Bakanlıklar sayıları, görev alanları ile ilgili farklı yapılar var. Bazen iki, bazen üç bakanlık olabiliyor. Bayındırlık, Turizm, Ulaştırma tek bakanlık. Bakanlıkların alt sektörleri ile bağlantı kolay oluyor. Demiryolları, alt yapı hizmetleri ile ilgili karar verdiğimiz zaman bunun arka planı var. Eş zamanlı olarak yapılması gerekiyor" yanıtını verdi. 

'DEVLET 13 MİLYAR DOLAR KAZANACAK'

Yap-işlet-devret modeliyle verilen garantilerle ilgili olarak Yıldırım, "9 adet yap-işlet-devret projesi gerçekleştirdik. Projeler için verilen yolcu garantilerinden dolayı bu garantileri aşan gelir 414 milyon dolardır. Verilen garantinin doldurulamamasından dolayı 42 milyon dolardır. Projelerden dolayı daha avantajlı durumdadır. Özel sektör tarafından fiili yatırım miktarı 3.5 milyar dolardır. Kapasite tutarı 150 milyon yolcudur. Bütün havaalanları devlete dönmüş, uzun süreli kiraya verilmiştir. Bu kiralamalardan dolayı devlete dönecek para 8,5 milyar dolar. Ayrıca KDV olarak elde edilen gelir 1,5 milyar dolardır. Devletin elde edeceği toplan miktar 13 milyar dolardır" dedi.

Demiryollarını da özel sektöre açacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım, "Daha fazlasını başarmalıydık. Kanada'da demiryollarını herkes kullanabiliyor. İkincisi de yollarımızın sağlıklı işletmeciliğe hazır olmadığıdır. 9 bin kilometrelik yolu tamamladık. Demiryollarını da özel sektöre açacağız" şeklinde konuştu.

Türk Telekom'un Türksat'a bedel ödemesi gerektiği yönündeki frekans aralığı raporu üzerine dava açıldığını belirten Yıldırım, bilirkişilerin aleyhte rapor verdiklerini ifade etti. Yıldırım, "Dosya müdafaalı olarak temyiz edilmiş. Temyiz süresi sonuçlanmamıştır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Almanya gecen sene 20 milyar euro bütce fazlasi verdi. Ama şahlanmadi nedense.
    Cevapla
  • Servet 8 yıl önce Şikayet Et
    Almanya kanımızı emiyor sizin haberiniz yok
    Cevapla
  • Bmx 8 yıl önce Şikayet Et
    Nereye uçacan zaten suriyelilere harcadık
    Cevapla
  • xxz 8 yıl önce Şikayet Et
    haberi okudum aynı yorumu ben yapacaktım. Sen benden önce yazmışsın helal sana :)
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    nedense millete pek yansımıyor
    Cevapla
  • AFYONLU 8 yıl önce Şikayet Et
    Hey millet Fransa daki vergiyi bilseniz devlet bırak şirketlerin fakirin bile kanı nı emiyor Çok şükür etmek lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR