"Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz"

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası tartışmalarıyla ilgili, "Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2016 13:58 GÜNCELLEME 24.03.2016 16:25 Türkiye Ekonomisi
"Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz"
"Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz"

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Merkez Bankası tartışması başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır" dedi.

Ertem, Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ekonomi Çalıştayı"ında "Şehir ve Ekonomi" konulu sunum yaptı. Konuşmasında, Merkez Bankası tartışmalarına değinen Ertem, Türkiye'de isminde "Cumhuriyeti" değil de "Cumhuriyet" geçen iki kurum olduğuna işaret etti.

Bunlardan birinin Cumhuriyet Savcılıkları olduğunu bildiren Ertem, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de iki kurum vardır 'Cumhuriyet' ile biten, -i eki almayan. Biri Cumhuriyet Savcılıklarıdır, sizin adınıza, yani halkın adına, milletin adına onların hukuk alanında garantisidir ve savunucusudur. İkinci kurum Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'dır. O da sizin malınız, mülkünüzdür. Sizin bütün yıl boyunca Türkiye'nin yarattığı milli gelirde sizin çabanızdır, emeğinizdir, birikiminizdir, bunun savunucusu ve koruyucusudur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve bu kadar önemli bir kurumu biz esasında çok yanlış yerden tartışıyoruz."

"Merkez Bankası tartışması başkanın kim olacağı tartışması değildir"

Merkez Bankası başkanının kim olacağı tartışmalarının yerinde tartışmalar olmadığına işaret eden Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz bir Merkez Bankası tartışması yapıyoruz. Merkez Bankası tartışması, buradan çok açık olarak ifade edeyim ki başkanın kim olacağı tartışması değildir. Merkez Bankası tartışması, Türkiye'deki ekonomik vesayetin son kalelerinden bir tanesinin yıkılıp yıkılmayacağı, ne zaman yıkılacağı tartışmasıdır. Bu anlamda Türkiye ekonomisinin, Türkiye para politikasının nereden belirleneceği, Samsun'dan mı, Canik'ten mi yoksa Londra'dan mı, Washington'dan mı belirleneceği tartışmasıdır. Merkez Bankası tartışmasına biz böyle bakamazsak, yalnızca bir başkan tartışmasına indirgersek çok büyük tuzağa düşmüş oluruz."

"Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz"

Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın yapılanması hakkında akademisyenler de dahil, insanların yeterince bilgi sahibi olmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası başkanının kim olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Çok değerli bir akademisyen, Erdem Başçı ama Merkez Bankasında siz 15 genel müdürlük olduğunu, para politikaları kurulu üyelerinin kaç kişi olduğunu, Merkez Bankasının Türkiye'nin en önemli kurumsal yapılarından bir tanesi olan bu kurumsal yapının nasıl yapılandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Hepimiz Merkez Bankası cahiliyiz adeta. Akademisyenlerimize kadar, iktisat hocalarımıza kadar. Neden? Çünkü bize bu iş şimdiye kadar tartıştırılmamış. Yalnızca başkan üzerinden çok sudan bir tartışma yapmışız."

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Temel candan 8 yıl önce Şikayet Et
    Cok doğru tespit fakat cok onemli devlet birimlerinde hainler yapilanmissa bu kurumu es gecmismidir Dinleme sistemine yani gizliden dinlemeye ihtiyac duymuslarmidir?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR