Yiğit Bulut'tan çek lobisine sert tepki!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, çek ile ilgili hapis cezasının geri gelmesi yönündeki haberlere sert tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2016 09:48 GÜNCELLEME 15.06.2016 09:48 Türkiye Ekonomisi
Yiğit Bulut'tan çek lobisine sert tepki!
Yiğit Bulut'tan çek lobisine sert tepki!

Yiğit Bulut'tan sert tepki: Namert ticareti yapmayacaksın
Derin Analiz programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut karşılıksız çeke yeniden hapis cezası getirilmesi yönünde çıkan haberlere ve bu yönde oluşturulmaya çalışan lobiye sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, TRT Haber TV'de Hasan Kurtulmuş'un sunduğu Derin Analiz programında çek ile ilgili hapis cezasının geri gelmesi yönünde belli çevrelerce bir lobi yapılmaya çalışıldığını söyleyerek ekonomik suçun cezasının ekonomik olması gerektiği söyledi.

Yiğit Bulut  vatandaşın aleyhine olan her düzenlemeye karşı olduğunu belirterek,“Ankara’da, İstanbul’da bazı patronlar özel gruplar, lobiler oluşturmuşlar. Çek ile ilgili hapis cezası geri gelsin diye lobi yapıyorlar. Bazı gazetelerde bunla ilgili haber yapıyor. Çekle ilgili hapis cezasının geri gelmesine sonuna kadar karşıyım. Ticaret yapaksan namert ticareti yapmayacaksın. İstediğiniz zaman AB kriterlerini, ABD kriterini savunacaksınız benim vatandaşıma geldiği zaman çeke hapis cezası konsun diye Ankara’da lobi yapacaksınız. Buna sonuna kadar karşıyım” dedi.

Yiğit Bulut'un konuya ilişkin yaptığı değerlendirmeler şöyle...

BU DÜZENLEME TANZANYA’DA BİLE YOK

İşine geldiği zaman içeride birileri sürekli Avrupa Birliği kriterleri, ABD kriterleri diyor. İşine geldiği zaman modern dünya diyorlar. Ama Ankara’da, İstanbul’da bazı patronlar özel gruplar, lobiler oluşturmuşlar. Çek ile ilgili hapis cezası geri gelsin diye lobi yapıyorlar. Bazı gazetelerde bunla ilgili haber yapıyor. Çekle ilgili hapis cezasının geri gelmesine sonuna kadar karşıyım. İşinize geldiği zaman AB kriteri diyeceksiniz. Avrupa’da, ABD’de maddi bir suçla ilgili hapis cezası var mı? Mahkemeye çıkıyorsun “iflas ettim” diyorsun hakim tokmağı vuruyor herkes yoluna gidiyor. Hem Türkiye’de ticaret yapaksın, bankalar kredi verecek, istediğini alacak hem de bankalar vatandaşın yedi sülalesine gitme hakkına sahip olacak. Türkiye’deki mortgage düzenlemesi inanın Tanzanya’da bile yok. Mortgage riski aldığın evle sınırlı olmalıdır.

NAMERT TİCARETİ YAPMAYACAKSIN

Banka evin değerini doğru değerlendiremiyorsa, senin riskini doğru değerlendiremiyorsa sana kredi vermesin. Ama Türkiye’de mortgage düzenlemesinde ev alıyorsun eşinin, amcanın, babanın üstüne ne varsa yürüyor gidiyorlar tapu dairelerine kadar. Bunlar insan haklarına aykırı şeyler. Ticaret yapaksan namert ticareti yapmayacaksın. Bu ülkede bankacılık yapan ailelerin babaları eskiden şöyle konuşurdu; “iyi tapu geldi mi?” Bu zihniyet bu ülkede bankacılık yaptı.

ÇEKE HAPİS CEZASI KONAMAZ

İstediğiniz zaman AB kriterlerini, ABD kriterini savunacaksınız benim vatandaşıma geldiği zaman çeke hapis cezası konsun diye Ankara’da lobi yapacaksınız. Çeke hapis cezası konamaz. Bu kadar net söylüyorum. Ben buna bir vatandaş olarak karşıyım. Hayatımda bir kere olsun çek karnesi almadım, kullanmadım ama finansal suçun cezası finansaldır. Ekonomik suçun cezası ekonomiktir. Türkiye’de bankalar çek karnesi verirken reytingi, değerlendirmeyi doğru yapsınlar. Doğrayın soğan gibi çek karnelerini sonra çeke hapis cezası gelsin. Hakimler uğraşsın, savcılar uğraşsın. Yok böyle bir ticaret. Sonra tapu dairesine gidip tapu arayın. Bunların bir kısmı düzeltildi. Geçtiğimiz yıl bankalar 9 milyar TL komisyon almış. Onun için vatandaşı ezen, vatandaşın aleyhine olan her türlü düzenlemeye karşıyım. Kendine güvenmiyorsan çek karnesi verme. Devletin hazine bonosunun üstüne yat, bankacılık yap, komisyon karlarıyla dünyada olmayan miktarda kar elde et, finansal sektör uçsun reel sektör sıkıntı çeksin.

BURASI MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL

Mevduat toplama yetkisi devlete aittir. Bankanın yetkisi değildir. Devlet onu bankaya emanet eder. Devletin yetkisiyle sen bu işi yapıyorsun. Devletin plakasıyla taksicilik yapıyorsun. Sonra kalkıp bu taksi benim deme. Devletin verdiği plakayla vatandaşı taşıyacaksan taşı. Taşımayacaksın burası muz cumhuriyeti değil. Hiç kimse bu söylediklerimi yanlış anlamasın. Düzgün iş yapan, laiğiyle iş yapan herkes sonuna kadar işini yapsın. Millet olarak, vatandaş olarak arkasındayız. Onun haricinde namert ticareti için lobi yapanlara buradan sesleniyorum namert ticareti 2003 Türkiye’sinde kaldı.

NAFİLE ÇABANIZ HİÇBİR ŞEY GETİRMEYECEK

Bundan sonra namert ticareti yok. Amerika’da ya da Avrupa’da borç ödemeyenler hiç hapse atılmıyor. Borç veren sorumludur. Borç verirken sen ince eleyip sık dokumuyorsan, senin elemanların kalitesi borç alanın reytingini yapamayacak durumdaysa, çek verenler birbirine parayı ödemeyecek diye burada devletin hakimi savcısı tahsilat memuru görevi yapamaz. Finansal suçun cezası hapis olamaz. Ankara’da lobi yapanlara sesleniyorum. Nafile çabanız hiçbir şey getirmeyecek. Vatandaşın aleyhine hiçbir düzenlemenin yapılması mümkün olamaz. Ticaret yapacaksın adam gibi yapacaksın. İşine geldiği zaman Amerikan bankacılık sistemi diyorsun, AB kriterleri diyorsun Türkiye’de hala hapis cezası gelsin istiyorsun. Namert ticareti artık bitti.

RUSYA İLE GELİŞMELER

Bugün Rusya ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık seviyelerinde önemli gelişmeler oldu Rusya inşallah 1871 yıllarında yaptığı hatayı yapmaz. Rusya ile Türkiye arasında iyi bir ilişki kurulması gerekiyor. Çünkü bu bölgede çıkış Ankara –Moskova hattı ve periferisinden.

KAYNAK : Star
YORUMLAR 5
  • eski esnaf (iflas) 8 yıl önce Şikayet Et
    çekle senetle satış dönemi çoktan bitmiştir. Bunlar insanları dolandırma yöntemleridir. Herkes akıllı olsun. para bir tarafa mal veya hizmet bir tarafa.
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    yiğit bulut haklı.yorum yapanlara da ne diyelim
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Yiğit bulut sen hayatında çekle hiç ticaret yaptınmıda konuşuyorsun.Adam gidip çeşitli bankalardan çek koçanı alıyor,rakamda sınır yok istediği meblayı yazıyor,kötü niyetliyse üzerindeki mallarıda kaçırıyor,bir de iflas erteleme denen garip bir uygulama çıktı çıkmaz olsun,hemen mahkemeye başvurup iflas erteleme alıyor.Ondan sonra alacağını alabilen varsa helal olsun.Artık mahkeme kararı dört senede mi çıkar beş senedemi onu sen düşün.Zaten o süreçten kurtulan da yüzde bir zor çıkar.Ayrıca Yiğit beyin unuttuğu bir konu daha var,firmalarda bu şüpheli alacaklarını vergilerinden düşüyor,hem devlet hem de alacaklı kaybediyor.
    Cevapla
  • EFE 8 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kimseyi hapse göndermeye hevesli değil. Hayatında piyasaya çıkıp çek-senetle ticaret yapmamış bir insan için asıp kesmesi kolay. Bu zatın örnek gösterdiği ülkelerde çekle alakalı borçların çoğu devlet garantisi altında. Ayrıca devlet kendi alacağı olduğunda -şirket borçlarında- şirket ortaklarının mal varlıklarına kadar gidebiliyor. Ama bu hakkı ticari alacaklıya tanımıyor. Alacaklının elindeki tüm enstrümanları kaldırırsan, mevcut düzende olduğu gibi piyasa hırsızların eline kalır.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    ne demek istiyo hem Çek'i ödemiyecek hemde rahatça dolaşacak ne yapmaya çalişiyorlar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR