Murakıplar hesapları 5.270 kez sorgulamış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) sızmış murakıplarının yasa dışı faaliyetlerinin ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.08.2016 17:05 GÜNCELLEME 20.08.2016 17:10 Türkiye Ekonomisi
Murakıplar hesapları 5.270 kez sorgulamış
Murakıplar hesapları 5.270 kez sorgulamış

17-25 Aralık operasyonu öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kişilerin banka hesaplarını usulsüz inceleyen 29 FETÖ’cü BDDK murakıbı gözaltına alındı.

15 Temmuz'daki hain darbe girişimi halk tarafından püskürtülen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 17-25 Aralık 2013'te gerçekleşen ve sandıkta bertaraf edilen hukuk darbesi öncesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) sızmış murakıplarının yasa dışı faaliyetlerinin de ayrıntıları gün yüzüne çıktı.
 
SABAH'ın 19 Aralık 2014'te "Darbe öncesi hesaplar Pensilvanya'ya gitti" başlığıyla sayfalarına taşıdığı murakıpların usulsüz incelemeleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasına da damga vurdu.

HESAPLAR USULSÜZ İNCELENDİ

Sabah'tan Fatih Ulaş'ın haberine göre, FETÖ'nün 17-25 Aralık operasyonlarında hedef aldığı işadamları ve kuruluşların hesaplarını usulsüz inceleyen 29 eski BDDK murakıbı gözaltına alındı.BDDK tarafından savcılığa gönderilen raporda, şüphelilerin söz konusu hesaplar üzerinde en yoğun sorgulamayı 2013'ün kasım ve aralık aylarında yaptıkları kaydedildi. Raporda, 17-25 Aralık'ta adı geçen işadamlarının şahsi ve şirket hesaplarının 2013-2014 yılları arasında usulsüz şekilde incelemeye alındığının tespit edildiği belirtildi.
 
BDDK'daki FETÖ elemanları tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın kişilerin sorgulandığına, daha sonra da bu kişilere 17-25 Aralık'ta operasyon yapıldığına dikkat çekildi. Köstebeklerin, söz konusu hesaplara Gezi olaylarının başladığı mayıs ayından sonra sık sık girmeleri Fetullahçı Terör Örgütü'nün 17-25 Aralık'taki kumpası önceden planladıklarını da gözler önüne seriyor. FETÖ, 17-25 Aralık'ta 3'üncü Köprü ve Yeni Havalimanı gibi Türkiye'nin dev projelerini yürüten firmalara operasyon yapmış, milli kalkınma projelerini durdurmayı hedeflemişti.

OLAĞAN DIŞI İNCELEME

BDDK raporunda işadamlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Ela Çakıcı, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, dönemin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart'ın da hesaplarının incelendiği belirtildi. TÜRGEV ve İHH gibi bazı vakıf ve derneklerin hesaplarının, yine aynı tarihler arasında olağan dışı şekilde incelenmeye alındığı ve yüzlerce kez sorgulandığı kaydedildi. Belirtilen hesapların birçok kez hangi amaçla sorgulandığının savcılık tarafından araştırılması önerildi.

ARALIKTA SORGULAMA YOĞUNLAŞTI

Raporda, yeminli murakıpların 17 bankada, 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 tarihleri arasında 317 kez incelemede bulunduğu, bu sırada hesaplarda toplam 5 bin 270 kez sorgulama yaptıkları kaydedildi. 60 gerçek ve tüzel kişinin hesabında ise olağan dışı şekilde inceleme yapıldığının log kayıtlarıyla (kullanıcı kaydı) tespit edildiği bildirildi. Sorgulamanın 2013 yılının haziran, kasım ve aralık aylarında yoğunlaştığı, en yoğun sorgulamanın ise aralık ayında gerçekleştiği vurgulandı. Raporda, vakıf ve dernek hakkında yapılan özel incelemenin o dönem başsavcılık ve MASAK'ın talebi ile yapıldığı, ancak bunun sık karşılaşılan bir durum olmadığı dile getirildi. Bu kuruluşlar hakkında hangi niyetle sorgulama yapıldığının da savcılık tarafından araştırılması tavsiye edildi. Sorgulama sonuçlarının banka dışına çıkarılmış olabileceğine de dikkat çekildi. Sorgulama sonuçlarının kimlere ulaştırıldığının araştırıldığı belirtildi.

ANA HEDEF VE ÇEVRESİ CUMHURBAŞKANI

Raporda dikkat çekici noktalar özetle şöyle sıralandı: Sorgulamalar müşterilerin mevduat hesaplarına odaklandı. Sorgulamaların sayı ve sıklığı, belirli dönemler ve birbirine yakın veya aynı tarih itibarıyla birden fazla bankada gerçekleştirildi. Aynı bankada aynı denetim elemanı tarafından aynı müşteri için farklı tarihlerde dahi sorgulama yapıldı. Hesapları sorgulanan kişilerin bazıları, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın kişilerdi. Bazılarının adı daha sonra 17-25 Aralık soruşturmalarında geçti.

HESAPLAR PENSİLVANYA 'YA GÖNDERİLDİ

Sabah gazetesinde 19 Aralık 2014'te yayımlanan haberde BDDK tarafından iki kamu bankasında murakıp olarak görevlendirilen 8 kişinin banka hesaplarına usulsüzce girerek, kişilerin hesap hareketlerini incelediği, elde ettikleri tüm bilgileri de Pensilvanya'ya götürdüğü belgeleriyle ortaya konmuştu. Hesapları paralel köstebekler tarafından didik didik aranan isimler arasında Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Ethem Sancak'ın bulunduğu belirtilmişti. Log kayıtlarında BDDK murakıbı Murat Yıldırım'ın bilgileri Pensilvanya'ya taşıyan kişi olduğu da tespit edilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR