Bakan'dan ÖTV artışı için açıklama

Ağbal, tütün ve alkoldeki ÖTV düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2016 14:42 GÜNCELLEME 01.12.2016 14:43 Türkiye Ekonomisi
Bakan'dan ÖTV artışı için açıklama
Bakan'dan ÖTV artışı için açıklama

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesine ilişkin, "Yaptığımız hesaplamalara göre buradaki artış, sigara fiyatlarına yüzde 5-6 oranında bir yükseliş getiriyor. Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak." dedi.  

2017 bütçesinin büyümeye destek olacağını, yatırıma, üretime, reel  sektöre, ihracata daha fazla destek verecek bir bütçe niteliği taşıyacağını  belirten Ağbal, diğer taraftan cari harcamalarda, personel harcamalarında daha  ihtiyatlı, daha tasarrufu öne alan bir yaklaşım sergileyeceğini söyledi.
 
Bütçenin gelir gider hedefine bağlı olarak da yıl sonu öngörülerini  gerçekleştirmek için gerekli adımları attıklarını vurgulayan Ağbal, bugün bu  adımlardan bir tanesini daha hayata geçirdiklerini anlattı.
 
Tütün ürünlerinde nispi, asgari maktu ve maktu vergi olduğuna işaret  eden Ağbal, "Yani üç tane parametreye bağlı olarak oluşan bir vergi oranı var.  Biz bunlardan sadece maktu vergiyi artırdık. Maktu vergide 7 kuruş civarında bir  artış yaptık. Yaklaşık 25 kuruş olan maktu vergi, 32 kuruşa çıktı." diye konuştu.
 
Yapılan düzenlemenin sigara fiyatlarında bir artışa neden olacağına  dikkati çeken Ağbal,  şunları kaydetti:
 
"Bizim yaptığımız hesaplamalara göre ÖTV’de yapmış olduğumuz bu artış  sigarada paket başına 50 kuruş kadar bir zammı doğuracak. Burada ortaya çıkacak 7  kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak ortaya çıkabilecek fiyat artışı paket  başına 50 kuruş olacak. Bugün piyasada farklı fiyatlarda sigara satılıyor.  Yaptığımız hesaplamalara göre buradaki yapmış olduğumuz artış, sigara fiyatlarına  yüzde 5-6 oranında bir artış getiriyor. Her ne kadar maktu vergi tek başına  bakıldığında 25 kuruştan 32 kuruşa çıkarılmışsa da bu maktu vergi toptan  perakende satış fiyatı içerisinde çok düşük bir orana sahip olduğu için, buradaki  artışın ne olduğunu söylerken, sadece perakende satış fiyatındaki yansımaya  bakmak lazım. Mesela 12 liraya satılan sigara bu yaptığımız düzenlemeden sonra  sektörün de hiçbir kaybı olmadan, yani üreticinin, dağıtıcının, bayinin hiçbir  kaybı olmadan, piyasadaki üretim ve tüketim zincirindeki aktörlerinin herhangi  bir şekilde paylarında bir kayıp olmadan 50 kuruşluk bir artış yapmaları halinde  buradaki getirilen vergi düzenlemesini kompanse etmek mümkün."
 
Tütündeki vergi artışının yıl sonu enflasyona etkisi 0,26 puan
 
Ağbal, yaptıkları bu düzenlemenin bir miktar enflasyona etkisi  olacağını belirterek, "Yaptığımız teknik çalışmalar sonucunda yıl sonu  enflasyonuna 0,26 puanlık bir ekleme doğuracak." ifadesini kullandı.

Enflasyon dinamiklerinin birçok faktöre bağlı olduğunu dile getiren  Ağbal, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 7,5 olarak açıklandığını, yapılan  düzenlemeye rağmen, yine de enflasyon gerçekleşmeleri konusunda aynı tahminin  gerçekleşeceğini ümit ettiğini, orada bir sıkıntı olacağını düşünmediğini  söyledi.
 
Ağbal, tütündeki vergi artışının bütçeye toplamda 2,7 milyar liralık  bir gelir etkisinin olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.
 
Bir süredir piyasada özellikle sarmalık tütün denilen ürünlerin kayıt  dışı satışlarda artış olduğunu belirten Ağbal, Maliye ve İçişleri Bakanlığı  olarak kayıt dışı sarmalık tütün satışına karşı da kapsamlı bir mücadeleyi  sektörle birlikte yürüteceklerini bildirdi.
 
Sigara sektörünün kayıtlı olmasını çok önemsediklerini vurgulayan  Ağbal, "Burada vergi artışları ister istemez kayıt dışılığı ve kaçakçılığı  etkileyebiliyor. Burada hem Emniyet kuvvetlerimiz hem Maliye hem Tütün Kurulu hep  beraber bunların üzerlerine gittik ve gitmeye devam edeceğiz. Bunları süratle  azaltma noktasında çok ciddi bir çalışma içerisine de gireceğiz." şeklinde  konuştu.
 
Ağbal, bunların kontrolsüz, vatandaşın sağlığını olumsuz yönde  etkileyecek standart dışı üretim ve satışlar olduğuna işaret ederek, vatandaşlara  bu tür ürünlerden uzak durmaları çağrısında bulundu.
 
"Ocakta tütün ve alkolde vergi artışı olmayacak"
 
Bazı alkollü içeceklerde de maktu vergilerde ÖTV'yi yüzde 10 arttırdıklarını anlatan Ağbal, "Ortalama perakende satış fiyatlarında yüzde 3  civarında bir artış olacağını hesaplıyoruz. Daha fazla bir artış biz  beklemiyoruz." dedi.
 
Her sene yıl başında ve temmuz ayında yeniden değerleme oranı  nispetinde zaten alkolde ve tütün ürünlerinde maktu vergilerin arttığını  anımsatan Ağbal, şu bilgileri aktardı:

"Dolayısıyla biz bu düzenlemeyi şimdi aralık ayında yaptığımız için  hem tütün hem alkollü içecekler için ocak ayında artık yeniden değerleme oranına  bağlı ilave bir artış olmayacak. Bugün alkolde yapmış olduğumuz yüzde 10 artışın  aslında bir kısmı zaten ocakta yeniden değerleme oranında yaklaşık yüzde 3  civarında zaten gelecekti. Biz burada Maliye politikasının önceliklerini dikkate  almak suretiyle aralıkta yaptık. Ocakta, artık gelecek sene içerisinde herhangi  bir şekilde tütünde, alkolde herhangi bir vergi artışı olmayacak. Bu  düzenlemelerden sonra 2017 yılı ile ilgili bir düzenleme düşünmüyoruz. Şu anda  böyle bir planımız yok. Yeniden değerleme oranına bağlı olarak artış ayrı ama biz  hükümet olarak bu yapmış olduğumuz düzenlemeler dışında ayrıca bir düzenleme  yapmayı şu anda planlamıyoruz. Ocakta yeniden değerlemeye bağlı artışlar  olmayacak, hem tütünde hem alkolde yapmış olduğumuz artışlar yapılmış oldu. 2017  temmuz ayında yeniden değerleme oranına bağlı bir artış olacak."

"Alkoldeki ÖTV artışının enflasyona etkisi olmayacak"
 
Ağbal, taze üzüm şarabı, elma, armut şarabı gibi bazı şarap  ürünlerinde vergi artışına gitmediklerine de dikkati çekti.

TÜFE sepetinde alkollü ürünlerin payının sadece yüzde 0,35 olduğuna  işaret eden Ağbal, perakende satış fiyatlarına yüzde 3 yansıyan bu düzenlemenin  enflasyona hemen hemen hiçbir etki yapmayacağını değerlendirdiklerini, enflasyona  dönük bir sonucunun olmayacağını söyledi.

Ağbal, alkollü içeceklerde yapılan vergi düzenlemesinin 2017 bütçesine  yaklaşık 540 milyon lira gelir etkisi olacağını bildirdi.

Yaptıkları düzenlemeleri maliye politikasının geneli içerisinde  değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Ağbal, "Maliye politikası çerçevesini nasıl  oluşturmamız gerekiyorsa biz ona dikkat ediyoruz. Hem gider hem gelir tarafında  seçici bir takım tercihlerde bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • batmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    biz kamu taşeron işçileri olarak maliyeden ve bakanlardan sorumlu olanları allaha havale ediyoruz.biz sadece hakkımızı istiyoruz.iş günvecesi devletin belirlediği geçim standartı.
    Cevapla
  • isa bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Devletin madem paraya ihtiyacı var ama millet vergi yapılandırmasını sırf internet sistem yoğunluğundan dolayı ödeyemedi buna bir çözüm üretse sayın olmaz mı sayın maliye bakanı naci bey. Bu yüzden vergi yapılandırmaları iptal oldu.Ortalıkta vergi barışı falan kalmadı.
    Cevapla
  • malatyali 7 yıl önce Şikayet Et
    allah sizi bildigi gibi yapsin daha yil bitmedi bu kacinci zam sigaraya yeter yahu
    Cevapla
  • mertcan 7 yıl önce Şikayet Et
    en iyisi sarma tütün için
    Cevapla
  • yalçın 7 yıl önce Şikayet Et
    olan yine garibana oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR