TEDES yeniden faaliyete geçiyor

Amacından saptığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan TEDES, yenilenerek İstanbul ve Konya'da gelecek hafta yeniden faaliyete geçecek.

ABONE OL
GİRİŞ 28.05.2017 13:10 GÜNCELLEME 28.05.2017 13:42 Türkiye Ekonomisi
TEDES yeniden faaliyete geçiyor
TEDES yeniden faaliyete geçiyor

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ay Intertraffic İstanbul Fuarı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir içinde trafiğin düzenlenmesi, mal ve can kaybının önlenmesi, hız ve ışık ihlalinin önüne geçilmesi gibi amaçlarla kurulan TEDES'te kesilen cezaların yüzde 70'inin Hazine'ye yüzde 30'unun ise belediyelere gittiğini hatırlattı.

Getirilen düzenleme ile belediyelerin yüzde 30 pay almasının onların isteğini artırdığını dile getiren Ilıcalı, bu sayede sistemin hızla yayıldığını anlattı.

"BAZI BELEDİYELER SİSTEMİ GELİR KAPISINA DÖNÜŞTÜRDÜ"

Ilıcalı, "Ancak sonra bu işi suistimal edenler oldu. Bilerek veya bilmeyerek bazı belediyeler ve sistemi kuran şirketler bunu bir gelir kapısına dönüştürdü. İş amacından çıktı. Sonra hepimiz anormal ve haksız cezaların kesildiğini gördük." diye konuştu.

Özellikle Ordu'da kesilen anormal cezalar sonrası vatandaşlardan tepki alındığını ifade eden Ilıcalı, sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçtiğini ve TEDES'i kaldırdığını söyledi.

Ilıcalı, TEDES üzerinden adeta tuzak kurarak vatandaşın gelir kapısına dönüştürülmesine İçişleri Bakanlığı'nın müsaade etmediğinin altını çizdi.

"DÜZENLEME YAPAN DEVREYE ALABİLECEK"

Ilıcalı, TEDES'in kaldırılmasının çare olmadığının görülmesi üzerine ilgili tarafların bir araya geldiğini belirterek, sistemin nasıl olması gerektiğine dair usul ve esasları belirleyen yeni mevzuat oluşturulduğunu söyledi.

Eksiklerin ve yapılması gerekenlerin ne olduğunun belirlenmesinden sonra bunun belediyelere de iletildiğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:

"Yeni usul ve şartlara göre düzenleme yapanlar sistemi tekrar uygulamaya alabilecek. Bunun esas amacı can kaybını azaltmak. İnsanlarımız trafikte hayatlarını kaybetmesin. Bunun içine ticareti koyduğun zamanda işte bu kadar önemli sistemleri durdurup tekrar yeni düzenlemeler yapmak durumunda kalıyoruz. Yeni düzenlemelerle beraber TEDES tekrar devreye girecek. Bizim bunu elle, trafik polisi ile yapmamız mümkün değil."

İLK OLARAK İSTANBUL VE KONYA

Elektronik denetleme sistemini, kaldırılmadan önce 19 belediyenin uygulamaya aldığını anımsatan Ilıcalı, emniyet yetkililerinde aldığı bilgiye göre TEDES'i yeni usul ve mevzuatlara göre yenileyen İstanbul ve Konya'da uygulamanın gelecek hafta başlayacağını söyledi.

Ilıcalı, TEDES için halihazırda başvuran belediye sayısının ise 130 olduğunu kaydederek, Intertraffic İstanbul Fuarı'nda düzenlenen bir panelde çok sayıda büyükşehrin ulaşım yetkilisiyle bir araya geldiğini ve sistemi kendilerine anlattığını sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 108 TÜMÜ
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Eğer 400 tl ceza yemezse milletimiz hızlı gitmemesi gerektiğini ne yazık ki öğrenemiyor.Canlar gideceğine mal gitsin.
    Cevapla
  • belde 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tür uygulamalar caydırıcı olmalı tabi ki. fakat her yüz metrede bir bu sistem yerleştirilmemeli. şehir içlerinde hız sınırı konularak belirli bir hız ortalaması getirilebilir. şehir dışı otobanlarda ise araç sınıfına, yolun durumuna, hatta hava şartlarına göre hız sınırı biraz artırılır-azaltılır veya ortalama hız sınırı konulabilir. neticede can ve mal güvenliği için yapılan bir uygulama. biliniyor ki her yıl terörden kat kat fazla ölümlü kazalar oluyor bunu da aklımızdan çıkarmamak gerek.
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    her yıl binlerce insanımızın ölümüyle sonuçlanan trafik kazaları kuralları uymamaktan kaynaklanmaktadır. Elbette denetim olmalı. tedesler gelir kapısı olarak düşünülmemeli, fırsata çevirilmemelidir. sahsım geçen yıl osmancıka 69 km hızla giderken 420 tl cezaya çarptırıldım. ilk cezamız. sağ tarafımda ağır araçlar olduğu için tedes ve hız uyarı tabelasını göremedim. bu cezayı haksızlık olarak görüyorum. mutlak suçla ceza oranı adaletli olmalı. uyarı levhaları herkesin göreceği şekilde tasarlanmalı. ani hız düşüş tabeleları iyi ayarlanmalı, kazalara sebebiyet vermemeli.
    Cevapla
  • vatandaş rıza 7 yıl önce Şikayet Et
    konya belediyesi hiç bir icraatta öncü değilken VATANDAŞA CEZA yazacak sistemde en önde olması manidar değilmi. haaa belediyenin hakkını yemeyelim. YOL KENARI OTOPARKIN 31 dakikası 5 TL sudan ucuz son olarak ta Türkiyede STADYUM YAPAN TEK BELEDİYE konya metro yok. otopark yok yollar 20 30 yıl önceki yollar. su doğrudan BOL KİREÇLİ KUYU SUYU yetkililer GÖKSU KONYAYA GELDİĞİNDE KALİTELİ su olacak diyorlar sahi bir de her yeni daireden su katılım payı 700 TL alarak REKOR kırıyorlar
    Cevapla
  • Murat Sahin 7 yıl önce Şikayet Et
    Oncelikle yatirimlarindan dolayi yoneticilerimizden allah razi olsun. Sehirler arasi yol yapiliyor, yol sehrin merkezinden geciyor.120 km ile giden aracin, birden 50 km, 30 km' ye dusmesi bekleniyor. Bu yollari yaparken sehrin icine sokulmasa daha iyi olmazmi? isi olan iceri girsin. Otobanlar gibi bu yollarinda girisi cikisi heryerde olmamali.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR