İş dünyasından bir taşeron uyarısı daha

Yıllardır tartışılan ve yüz binlerce kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesine ilişkin iş dünyasından peş peşe uyarılar gelmeye başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2017 11:09 GÜNCELLEME 21.12.2017 11:09 Türkiye Ekonomisi
İş dünyasından bir taşeron uyarısı daha
İş dünyasından bir taşeron uyarısı daha

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı taşeron yasası gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon çalışanı ilgilendiren düzenleme ilgili iş dünyası da endişelerini dile getirmeye başladı. Öyle ki, taşeron düzenlemesiyle birlikte yaklaşık 17 bin şirket kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı ve en iyi tahminle 500 bin kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Başkanı İbrahim Doğan Salman, firmaların bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini bilmesi açısından kamunun biran önce hizmet alımlarını nasıl bir model üzerinde gerçekleştireceğini belirlemesi gerektiğini dile getirdi.

500 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK

İbrahim Doğan Salman, hizmet alımlarına yönelik istekli olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan 17 bin şirketin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade ederek, "Bu firmaların ticari yaşamı sonlanmasıyla birlikte en iyimser tahminle 500 bin kişi işsiz kalacak” uyarısında bulundu.

HASAR NASIL TELAFİ EDİLECEK?

Taşeron düzenlemesinin sadece çalışanlar üzerinden tartışılmaması gerektiğini dile getiren Salman, "Taşeron yasasıyla birlikte bu şirketler hasar alacaklar. Bu hasarın kamu tarafından nasıl telafi edileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bu şirketlere belediye alacakları, banka kredileri borçları ve kendilerini farklı iş alanlarına yönlendirebilecekleri bir zaman ve imkan sağlanmalı. Bu nedenle borç ve yükümlülüklerinin ötelenmesi konusunda bir çalışma olmalı" dedi.

TÜRKİYE NASIL BİR MODEL KULLANACAK?

Türkiye’nin bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceğini merak ettiklerini de aktaran Salman, “Kamu bundan sonra hizmet alımlarını nasıl bir modelle gerçekleştireceğine karar vermeli. Bu konuda gelişmiş ülkelerdeki modeli mi uygulayacağız yoksa tamamen kamu personeli ile mi yapacağız. Bunun bir an önce belirlenmesi gerekiyor. Yani üyelerimiz bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini bilmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 1-2 KAR MARJI İLE ÇALIŞIYORLAR

Bu alanda faaliyet gösteren firmaların yok sayılmaması gerektiğine vurgu yapan İbrahim Doğan Salman, Kamu İhale Kurumu'nun son 4-5 yıllık verilerine bakıldığında bu firmaların yüzde 1-2 kar marjı ile bu hizmet verdiklerini, dolayısıyla firmaların düşünüldüğü gibi maliyetleri artıran fonksiyonları bulunmadığına dikkat çekti. Salman, firmaların mevcut hizmetlerini minimum sayıdaki merkez personeli ile yaptıklarını aktararak, bu personel devlete geçtiğinde, bunların sevk ve idaresi için istihdam edilen personelin en az yüzde 10’u kadar bir personel alımı daha yapmak zorunda kalınacağını sözlerine ekledi.

KIDEM TAZMİNATLARINI KİM ÖDEYECEK?

Yasayla birlikte kadroya alınmayan bir kesimin ortaya çıkacağına da vurgu yapan Salman, kadroya alınacak ve alınmayacak personelin kıdem tazminatları vb haklarının nasıl verileceği netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

BİR UYARI DA TOBB BAŞKANI'NDAN GELDİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son günlerde gündemi oldukça meşgul eden taşeron düzenlemesine ilişikin olarak da "Taşeron işçilerin kadroya alınması sosyal anlamda olumlu bir adım ancak taşeron firmalar, bir anda tüm işlerini kaybetme noktasına geldi. Bunların banka borçları, çalışanları var. Ne olacakları, nasıl ayakta kalacakları belli değil. Bunlara bir alternatif, bir çıkış yolu sunulmalı" dedi.

TAŞERONA KADRO KHK İLE GELECEK

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemenin kanun yerine önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması planlanıyor.

YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Taşeron firmalarda çalışanların; çalışma usul ve şekilleri ile ücretleri (asgari ücret ve varsa asgari ücret üzerindeki ödeme milyarları ile yemek ve yol yardım miktarları) çalıştıkları idareler tarafından belirlenmekte, taşeron firmaların bu konuda bir tasarruf hakları bulunmamaktadır. Gelince kar oranlarına; Kamu İhale Kurumu resmi istatistiki verilerine göre ortalama % 1,5 oranındadır. Hal böyle iken bu şekilde yerden yere vurulmaları hakkaniyet ile bağdaşmamaktadır.
    Cevapla
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben söylediklerime inanıyorum, teyidi işe gerek Kamu İhale Kanunu, gerek taşeron çalıştıran idareler ile firmalar arasındaki sözleşmeler, gerekse, Kamu İhale Kurumu istatistiki verileri.
    Cevapla
  • Kaasım 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen söylediklerine inanıyor musun. Hadi hadi boşuna uğraşmayın kendinize başka bir iş bakın artık. Bedava para devri bitti. Hadi bakalım görelim sizin mütahitliğinizi
    Cevapla
  • Sefer 6 yıl önce Şikayet Et
    Taşerona kadro çalışanlar açısından her ne kadar iyi işe de, çalışanların kadroya geçmesini en fazla iki yılı geçmez "eşit işe eşit ücret" ilkesinden ötürü maliyet en az ikiye katlanır bu ekonomik yönü diğer taraftan, devlete sırt dalyanlarından dolayı doğal olarak verimlilik de düşecek.
    Cevapla
  • kadir 6 yıl önce Şikayet Et
    şimdiye kadar yedikleri haksız kazanclar onlara 100 yıl yeter. bu haberi yapanda komprador uşağıdır...
    Cevapla
  • Lal 6 yıl önce Şikayet Et
    O kadar çok para kazanmışlar işe hemen hemen tamamının bankalara milyarlarca niye borçları var ve niye bu kadar paralanıyorlar onlarda bu ülkenin evlatları.
    Cevapla
  • baybars 6 yıl önce Şikayet Et
    bugüne kadar köle sistemiyle çalıştırdıklarına saysınlar kapansın şirketler limon satsınlar
    Cevapla
  • Merv 6 yıl önce Şikayet Et
    Çalışma düzeni ve şekli taşeron firmalar tarafından değil idareler tarafından belirlenmektedir. Ayrıca o insanlarda bu úlkenin evlatları.
    Cevapla
  • mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    kendiniz çıkardınız kendiniz cezasını ödeyin şimdiye kadar çalışan fazlasıyla cezasını çekti sıra sizde.rıfat bey şirketlerin zarar mı edecek kuzum vayy....
    Cevapla
  • Sefer 6 yıl önce Şikayet Et
    Doğru bu iktidar döneminde taşeron sistemi başlamadı ama bu iktidardan önce sadece yardımcı iş olan temizlik bu kapsamda idi. Ancak bu iktidar döneminde asıl işler olan; veri girişi-tıbbi sekreterlik, laborant, teknisyen, teknik hizmetler, zabıta, ebe-hemşire, itfaiye personeli, mühendislik, ambulans şöförü gibi hizmetler de bu kapsama alındı.
    Cevapla
  • birlik beraberlik 6 yıl önce Şikayet Et
    taseron sistemi 98 yilinda başlandı simdiki humetle alakasi yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR