Bun yapmayan yandı! Cezası 42 bin lira...
Kullanımı tehlikeli asansörlerin bakımını yaptırmayan bina sorumlusuna veya kat maliklerine ilgili yönetmeliğe göre bin ile 42 bin lira arasında ceza kesiliyor.
ABONE OLKullanımı tehlikeli 87 bin asansörün iyileştirilmesi için toplam 1 milyar liralık bütçe ayırmak gerekiyor. Bir asansörde detaylı iyileştirme yapmanın maliyeti ortalama 12 bin TL.
Öte yandan bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumlu. Yaptırmayan bina sorumlusuna veya kat maliklerine ilgili yönetmeliğe göre bin ile 42 bin lira arasında ceza kesiliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’deki toplam 477 bin asansörden 356 bininde periyodik kontrol yapıldı. Bunlardan 87 binine kullanımı tehlikeli anlamına gelen kırmızı etiket verildi. Bu sayının şu ana kadar denetlenebilen asansör sayısı olduğu göz önüne alınınca, riskli asansör sayısının daha da artacağı anlaşılıyor. Piyasalarda, kırmızı etiketli bir asansörde yapılacak ciddi bir iyileştirmenin genel olarak 3-4 bin liraya mal olacağı belirtiliyor. Ancak motor, kumanda panosu gibi ana aksam parçalarının değiştirilmesi durumunda fiyatlar 10-15 bin liraya yükselebiliyor. Hatta zaman zaman fiyatlar bu rakamları da aşabiliyor. Ortalama 12 bin liradan hesaplandığında 87 bin kırmızı asansörde yapılacak iyileştirmenin maliyeti de 1 milyar lirayı buluyor. Kırmızı etiketli bir asansörün iyileştirilmesi için 30 gün müddet veriliyor.
YENİ ASANSÖR FİYATI 50 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
Türkiye’de, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Makina Mühendisleri Odası ile birlikte toplam 31 A tipi muyane kuruluşu var. Bu firmalardan Royalcert’in Türkiye CEO’su Alphan Namlı, ilk kontrol ücretinin 200 lira civarında olduğunu belirterek, eksikliklerin tamamlanmasının ardından 30 gün sonra yapılacak muayenin ise ücretsiz olduğunu söyledi. Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayiciler Derneği Başkanı İzzet Güven, 5 katlı bir binaya konulacak asansörün fiyatının 50-55 bin liradan başlayıp 150 bin liraya kadar çıkacağını belirtiyor. Güven, ithal asansör fiyatlarının ise yüzde 20 ile 25 daha pahalı olduğunu belirtti.
2017 ASANSÖR TAKİP KONTROL SONUÇLARI
Kırmızı etiketli: 87 bin
Sarı etiketli: 4 bin 926
Mavi etiketli: 13 bin 50
Yeşil etiketli: 129 bin 326
121 BİN ASANSÖR HİÇ DENETLENEMEDİ
Toplam asansör sayısı 477 bin
Denetimi yapılan asansör 356 bin
Kırmızı etiketli asansör 87 bin
Kesilen para cezası 7 milyon TL
Asansör sektörü 500 milyon dolar ciroya sahip.
Montaj ve aksam firma sayısı 2.285 adet.
Asansörlere ait aksam ve parça ithalatı 106.2 milyar dolar.
KREDİ KOLAYLIĞI BULUNMUYOR
Bir asansörün bakım, onarım maliyeti 10-15 bin lirayı bulabiliyor. Apartman yönetiminin hukuki bir varlığı olmadığı için bankalar bu işe özgü kredi açamıyor. Sektörde, bankaların bu konu hakkında bir çalışma başlatmasının gerekli olduğu konuşuluyor.
CEZASI 42 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumlu. Yaptırmayan bina sorumlusuna veya kat maliklerine ilgili yönetmeliğe göre bin ile 42 bin lira arasında ceza kesiliyor.
AYLIK BAKIMI 1.350 TL’YE VARAN MALİYET ZORLUYOR
Asansörde kritik öneme sahip güvenliğin ihmal edilmesinde bakım ve kontrollerin maliyetli olarak görülmesi öne çıkıyor. Uzmanlara göre asansör başına en az 350 liradan başlayan ve bin 350 liraya kadar ulaşan aylık maliyetlerin bakımı olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Yıllık kontrollerin maliyeti 183 liradan başlayıp binanın kat yüksekliğine göre artarken, 350 liradan başlayan aylık bakım ücreti on katlı binada bin 350 liraya kadar çıkıyor. Asansörlerin güvenli çalışabilmesi için aylık bakımın yapılması gerekiyor.
-
ASİLBEY_06ÇUBUK 6 yıl önce Şikayet EtDevletin imkanıyla vatandaşın soydurulmasına dur demeli.42 bin lita ceza az,vatandaşın elinden oturduğu daireler alınsa daha iyi olacak.Yahu asansörü yapan firmalar standarda uygun eksiksiksiz,gediksiz asansör yaptırılması sağlanmazda müteahhidin ,yapı denetlemenin, asansör üreticileri nin ceremesi vatandaşa çektirilir.Beğen Toplam 3 beğeni
-
vatan perest 6 yıl önce Şikayet Etbutun suclu belediyeler neden kontrol etmiyolar kontrol etmeden iskan veriyolarBeğen Toplam 2 beğeni
-
Türkoğlu 6 yıl önce Şikayet EtAsansör firmalarina para kazandirmaktan baska bir şey değil..Tabiki denetlenmeli kontrol edilmeli,ama her asansörün sözde bakimcı firmasina sağılır inek gibi her ay abone abone yapilan binalar oldu artik..Adamlar hicbir sey yapmıyor ama biz aidat ödüyoruz..Bunlarin kontrolü sağlanmalı..Beğen Toplam 3 beğeni