"Sıfır Atık Projesi" başarı getirdi: Sabun cevizi artık Türkiye'de yetişiyor

Orman Genel Müdürlüğü, Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Türkiye'de sabun cevizi ağacının yetiştirilmesi için başlattığı çalışmalarda başarı elde etti.

ABONE OL
GİRİŞ 09.09.2024 12:10 GÜNCELLEME 09.09.2024 12:13 ÜLKE'DE BUGÜN
"Sıfır Atık Projesi" başarı getirdi: Sabun cevizi artık Türkiye'de yetişiyor
"Sıfır Atık Projesi" başarı getirdi: Sabun cevizi artık Türkiye'de yetişiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, çevre sorunları ve doğal kaynakların korunması amacıyla Ekim 2017'de başlatılan "Sıfır Atık Projesi" sürecinde tavsiye edilen, çevreci temizlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında sabun cevizi ağacının ülke ekonomisine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Adana Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Ceyhan Orman Fidanlığında sabun cevizi tohumları toprakla buluşturuldu. Anavatanı Asya’nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan, boyu 25 metreye kadar ulaşarak uzun yıllar yaşayabilen, meyvesi başta deterjan ve şampuan yapımında kullanılan savun cevizi ağacı üretim çalışmaları, beklenenin üzerinde başarıya ulaştı. Literatürde 5 yıldan sonra çiçek açmaya ve ürün vermeye başlayan sabun cevizi ağacı, Akdeniz iklimine uyum sağlayarak kısa zamanda meyve vermeye başladı.

"İKİNCİ YILINDA ÜRÜN VERMEYE BAŞLADI"

Ceyhan Orman Fidanlığı'nda görevli mühendis Cihan Seydel, dermatolojik birçok faydası bulunduğu bilinen, cilde sürüldüğünde, cildi güzelleştirip, çilleri ve lekeleri yok etmesi ile tanınan, Çinli köylüler tarafından geleneksel sabun yapımında kullanılan sabun cevizini ilk olarak 2018 yılında yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Seydel, "Tohumların çimlenme engelini ortadan kaldırma işlemini yaptıktan sonra 2018 yılının sonbahar aylarında ekimini yaptık. Şubat ayında çimlenme gerçekleşti. Elde ettiğimiz 30-60 santim fidanlarla 2019 yılının Aralık ayında da 5x5 metre aralıkla bahçe kurulumunu yaptık. Damla sulama ile bahar ve yaz aylarında suladığımız fidanlarda yüzde 99 başarı sağladık. Güneşi gören kısımlar 2'nci yıldan itibaren meyve vermeye başladı. Genel bakımlarını yapmaya devam ediyoruz. Tamamen doğal olarak büyüyor. Hiçbir şekilde gübre kullanmadık. 5'inci yıla gelmeden 8 metreyi aşan boya ulaştı. Yaşına göre çok iyi verim verdiğini gözlemledik. Bölgeye tamamen uyum sağladı diyebiliriz. Kışın yapraklarını döken ağaç, peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılabilir." dedi.

"GELİR GETİRİCİ ÜRÜNLER KAPSAMINA ALINDI"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, özellikle ekosistemi ve su kaynakları üzerinde herhangi bir kirliliğe yol açmaması nedeni ile sabun cevizinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, "Meyvesi doğal bir deterjan görevi görüyor. Yüzde 100 geri dönüşümlü olması sebebi ile temizlik ürünleri sanayisi için önemli bir hammadde olma özelliği taşımakta. Antimikrobiyal özelliği sayesinde stratejik öneme sahip, gübre olarak da kullanılabilen, iyi bir ilaç hammaddesi olan, sabun cevizi ağacını topraklarımızda yetiştirmek amacıyla başlattığımız çalışmalarımızda önemli başarı yakaladık. Sıfır Atık Projesi kapsamında 2019 yılında Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine deneme amacıyla diktiğimiz fidanlardan, Karadeniz Bölgesi’ndeki ağaçlarımız henüz meyve vermeye başlamadı. Ancak Akdeniz Bölgesi’nde kurduğumuz tohum bahçesinde, sabun cevizi ağacının bölgeye olağanüstü uyum sağladığını gördük. Çalışmalarımızı daha da ileri taşıyarak, köylümüze yeni bir gelir kapısı oluşturma faaliyetlerimize hız veriyoruz. Böyle sağlıklı ve çevreci bir ürünü, ülke ekonomisine kazandıran ekibime teşekkür ediyorum. Sabun cevizi ağacı, gelir getirici ürünler kapsamına alındı." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : DHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • aydin 1 hafta önce Şikayet Et
    bizim et ve benzin e ihtiyacimiz var. onsanlar cocuk yetistiriyor.pilavla ekmekle muhendis olunmaz. boş seylere gerek yok.
    Cevapla
  • Ahmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Ortalık mühendis kaynıyor.Yeniliğe karşı kafalar değil yeniliğe açık kafalar lazım bu millete
    Cevapla
  • Pinti 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne kırmızı ete ne de benzine ihtiyacımız var. Pilav-ekmek ile doğalgaz biz(ler)e yeter.
    Cevapla
  • Mustafa yardımcı 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok güzel bizim Anadolu da bazı yerlerde bilinen sabun otu var biz arazide elimizi sabun otu ile yikardik ve sabun gibi köpürurdu sabun cevizi ağacını duyunca şaşırmadım kimyaallara biraz mesafe koyalım kolay gelsin
    Cevapla
  • Mehmet ÇANKAL 1 hafta önce Şikayet Et
    ALLAH'IN VERDİĞİ NİMETLERE ŞÜKÜR EDİP,SAHİP ÇIKMAZSAK imkanlarımız dan alınabilir.(Küçük bir çocuğun kıymetini bilmeden zarar verdiği şeyi elinden alınması gibi) MÜLK ALLAH'IN DIR.
    Cevapla
  • Nazim arat 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu memleketin hayrına kim ne yapıyor ise tesekkurler.
    Cevapla
  • Kutalmış 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu ülkenin en büyük sorunu çöp ve insanımızın herseyi sokaklara ve doğaya atması. Bu konuda özellikle çevre temizliği konusunda plastik cam ve kağıtda geri dönüşüm konusunda yasalarda güncelleme yapılmalı. Her doğan bebek için yasa çıkarılıp 10 adet fidan dikilmesi konusunda çalışma yapılmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR