Öğretmenlik yapmaktan vazgeçti! Evinin odasında üreterek 5 ülkeye ihraç ediyor
Erzincan'da yaşayan 29 yaşındaki Gizem Kenger, öğretmenlik mesleğini yapmak yerine evinin bir odasında yaptığı ev dekorasyon ürünlerini 5 ülkeye ihraç ediyor.
ABONE OLErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü mezunu Gizem Kenger, evlendikten sonra evde neler üretip satabileceğini araştırmaya başladı.
Kadınların ev dekorasyonlarına olan ilgisini fark eden Kenger, bu alanda üretim yapmakta karar kıldı.
KOSGEB'in Genç Girişimciler programına katılarak "Girişimcilik Destek Programı"ndan yararlanan Kenger, 1 yıl önce evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek çalışmaya başladı.
Yaklaşık 1 yıl önce başladığı işinde ihracata da başlayan Kenger, ürünlerini Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'e ihraç etti.
KOSGEB DESTEK SAĞLADI
"Evde neler yapabilirim" diyerek araştırma yapmaya başlayan ve internet üzerinden yaptığı ticaretle ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeyi hedefleyen Gizem Kenger, "Yaptığım araştırmada kadınların neleri sevdiğini inceledim. Kadınların ev dekorasyon ürünlerine olan ilgisini tespit ettikten sonra bu alanda çalışmaya karar verdim. Bütçem olmadığı için KOSGEB'in Genç Girişimciler programı kapsamında Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalandım. Bir şirket kurarak KOSGEB'e başvurdum. KOSGEB'in kadın girişimcilere verdiği destekten yararlanarak faaliyete başladım. Yapacağım ürünlerin kalıplarını ve ham maddesini alarak üretime geçtim." ifadelerini kullandı.
"O İLK SİPARİŞİ ASLA UNUTAMIYORUM"
Ürünlerimi e-ticaret platformuna yükleyerek ilk siparişi beklemeye başladığını anlatan Kenger, "‘Acaba satılacak mı?’ diye büyük merak içindeydim. Sonuçta satılamayabilirdi de. ‘Emeklerim boşa çıkacak mı?’ diye heyecanla beklerken ilk sipariş Malatya'dan geldi. O ilk siparişi asla unutmuyorum. O siparişten sonra devamı geldi. Sonrasında Türkiye genelinde birden çok ile siparişleri göndermeye başladım. Sonrasında 5 farklı ülkeye ihracat yapmaya başladım. Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'e ürünlerimi gönderiyorum. Ürünlerimi dünyanın her tarafına ihraç etmek en büyük hedefim." diye konuştu.
"ASLA VAZGEÇMESİNLER"
Yola çıktığında çok büyük kaygıları olduğunu ifade eden Kenger, kendisi gibi girişimci olan kadınlara şu tavsiyelerde bulundu:
"Asla vazgeçmeyin. İnandığınız yolda yürümeye devam edin. Elbette aksilikler, olumsuzluklar olacak ama bu sizi her zaman bir adım daha ileriye taşısın. Lütfen arkanıza dönüp bakmayın. Asla pes etmeyin. Herkesin karşısına olumsuzluklar çıkıyor. Bu yolda olumsuzluklar da var ama asla dönüp geriye bakmasınlar. Her zaman daha ileriye baksınlar ve başaracaklarına inansınlar. İnandıklarında, vazgeçmediklerinde başarı onlara gelmiş olacak."
"ZOR OLAN HER ŞEYİN SONU GÜZELLİK"
Yaptığı işin en zor kısmının temin edilen ham maddeleri taşımak olduğunu söyleyen Kenger, "Alacağınız ham madde en az 30 kilogram oluyor. Baktığınız zaman kilogram olarak küçük görünüyor ama bir kadın olarak onu taşıyacak olmak bence işin en zor kısmıydı. ‘Nasıl taşıyacağım, bunu eve nasıl getireceğim’ bu noktada çok zorlandım. Ama zor olan her şeyin sonu güzellik olduğu gibi bunun da sonu güzellik oldu." şeklinde konuştu.
ERZİNCAN'DAN DÜNYAYA AÇILDI
Yapılan ürünlerde her zaman istediği kalitede ürünler elde edemediğine dikkat çeken Kenger, "Hem yapımdan hem de ham maddeden kaynaklı bazen de kalıptan kaynaklı defolu ürünler elimize geçebiliyor. Bu ürünleri de atmak yerine köy okullarına gönderiyoruz. Köy okullarındaki öğrencilerimiz de boyama etkinliklerinde kullanıyorlar. Çiçek saksılarımız var. Onlara çiçek ekebiliyor, farklı yerlerde kullanabiliyorlar. Markamın insanların evlerinde olması, evlerinin en güzel köşesinde olması benim en büyük motivasyon kaynağım. Başlangıçta bu odada, Erzincan'da başlayan 'Luanda Home' tüm dünyaya açıldı." dedi.