Kitap dostu köy

SONER KILINÇ/AHMET KILIÇ - Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Güllü köyündeki ilkokulda öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla başlatılan proje köye yayıldı, 35 evde mini kütüphane oluşturuldu. Kitap okuma alışkanlığı kazanan köylüler akşamları ailece, gündüzleri komşularıyla evlerinin önünde kitap okuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2017 11:14 GÜNCELLEME 26.03.2017 11:14 GÜNCEL
Kitap dostu köy
Kitap dostu köy

Güllü Köyü İlkokulu Müdürü Hayri Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık bir yıl önce öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için "Kitap Dostu Köy Güllü Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Proje kapsamında okulda eğitim gören çocukların anne babalarını Türkçe derslerinde okula davet ederek velilerden çocuklarıyla kitap okumalarını istediklerini belirten Ünal, velilerin haftada iki ya da üç gün sınıflarda çocuklarıyla kitap okuduğunu anlattı.

- Veliler kitap sevgisi kazandı

Hayırseverlerin desteğiyle okulda 3 bin 500 kitaplık kütüphane kurduklarını aktaran Ünal, çocuklarıyla sınıfta kitap okuyan velilerin zamanla kitap sevgisi kazandığını ve evlerinde de kitap okumaya başladıklarını belirtti.

Okul kütüphanesinin kapılarını köylülere açtıklarını, isteyen herkesin bu kütüphaneden faydalanmasını sağladıklarını kaydeden Ünal, "Önce velilerimiz ardından okulda çocuğu olmayan köylülerimiz bu kütüphaneden faydalanmaya başladı. Yaklaşık 40 aile bu kütüphaneden düzenli olarak faydalanmaya başladı." dedi.

- 35 eve mini kütüphane kuruldu

Köylülerin kitaba olan ilgisinin arttığını zamanla gözlemlediklerini kaydeden Ünal, kitap okuma alışkanlığı köyün tamamına yaymak için evlere mini kütüphaneler kurmaya karar verdiklerini belirtti.

Hayırseverlerin desteğiyle bin 200 kitap temin ettiklerini söyleyen Ünal, bu kitapları okulda köylülerin beğenisine sunduklarını, firmaların desteği ile 35 ahşap mini kütüphane oluşturduklarını, bu kütüphanelere kişilerin istedikleri kitapları yerleştirerek evlere götürdüklerini anlattı. Ünal, "Bin 200 kitaptan herkes istediği yazarın istediği kitaplarını aldı. Her kütüphaneye yaklaşık 30 kitap düştü. Biz çocuklarımızın evlerinde de anne babalarıyla kitap okumalarını sağlamayı amaçlıyorduk ancak şimdi köyümüzde yediden yetmişe çok sayıda kişi kitap okumaya başladı." şeklinde konuştu.

Velilerin eğitim öğretime desteğinin öğrencilerin başarısını artırdığına dikkati çeken Ünal, "Biz okulda düzenlediğimiz resim, halk oyunları, İngilizce kursları ile velilerimizi okula çekiyor, çocuklarıyla birlikte öğrenmelerini sağlıyoruz. Her bir kütüphaneye Kur'an-ı Kerim temin etmek istiyoruz, talep olursa kütüphane ve kitap sayısını artırmayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- 73 yaşında kitap kurdu oldu

Köyde geçen yıl yapılan kitap okuma yarışmasında en çok kitap okuyarak birinci olan 73 yaşındaki Ayşe Kıran, proje sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandığını söyledi.

Küçüklüğünden itibaren kitaba ilgisi olduğunu, ancak köy şartlarında kitap bulamadığı için kitap okuyamadığını anlatan Kıran, "Geçtiğimiz yıl okul müdürü eve gelip istediğim kitapları okuldan alabileceğini söyledi. Ben de kitap okumaya başladım. Geçtiğimiz yıl 18 kitap bitirdim, bu yıl daha çok kitap okumayı hedefliyorum." dedi.

Her akşam 2 saati okumaya ayırdığını belirten Kıran, eline geçen her kitabı okuduğunu dile getirdi.

- "Kitap okumak bizi mutlu etme başladı"

Semiha Işıktaş (35) da ikinci sınıf öğrencisi oğlu Himmet Utku ile okulda kitap okumaya başladığını, daha sonra ailenin diğer üyelerinin de katıldığını ifade etti.

Her akşam televizyonu kapatıp evde kitap okuduklarını anlatan Işıktaş, "Akşamları ailece, komşularımızla boş vakitlerimizde evlerin önünde kitap okuyoruz. Okuduğumuz kitapları değiştiriyoruz. Kitap okumak bizi mutlu etmeye başladı." diye konuştu.

Uşak Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin ise projenin diğer köy okullarında da uygulanması için çalıştıklarını belirterek, projeye destek olan herkese teşekkür etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR